Ultimatum al Rusiei adresat rezistentei din Mariupol: „Pana la 5 dimineata sa depuneti armele”. Associated Press: „Unul dintre cele mai brutale asedii din istoria moderna”

externe

Rusia a cerut duminica fortelor ucrainene sa depuna armele in orasul-port Mariupol, unde Moscova a declarat ca are loc o „catastrofa umanitara teribila”, transmite Reuters. Rusia anuntat ca a stabilit un termen limita la ora 5 dimineata pentru a preda Mariupol.

„Depuneti armele”, a spus generalul colonel Mihail Mizintev, directorul Centrului national rus pentru managementul apararii, intr-un briefing distribuit de ministerul apararii.

„S-a dezvoltat o teribila catastrofa umanitara”, a declarat Mizintev, care a adaugat ca „toti cei care depun armele au garantata iesirea in siguranta din Mariupol”.

Iata un reportaj Associated Press despre situatia de la Mariupol:

Caldura din tren era la fel de densa ca si anxietatea. Supravietuitorii ucraineni ai unuia dintre cele mai brutale asedii din istoria moderna se aflau in ultimele minute ale calatoriei lor spre o siguranta relativa.

Unii aveau asupra lor doar ce aveau la indemana atunci cand au profitat de sansa de a scapa din portul Mariupol, in mijlocul bombardamentelor rusesti necrutatoare. Unii au fugit atat de repede incat rudele care se aflau inca in orasul ucrainean infometat si inghetat de pe malul Marii Azov nu stiu ca au plecat.

„Nu mai exista niciun oras”, a spus Marina Galla. Ea plangea in usa unui compartiment de tren aglomerat care se indrepta spre orasul Lvov din vestul Ucrainei.

Usurarea de a fi scapat dupa saptamani intregi de amenintari si privatiuni, de a vedea cadavre pe strazi si de a bea zapada topita pentru ca nu exista apa, a fost zdrobita de tristete cand s-a gandit la membrii de familie ramasi in urma. „Nu stiu nimic despre ei”, a spus ea. „Mama mea, bunica, bunicul si tatal meu. Ei nici macar nu stiu ca am plecat”.

Vazandu-i lacrimile, fiul ei de 13 ani a sarutat-o de mai multe ori, oferindu-i alinare.

Autoritatile din Mariupol spun ca aproape 10% din populatia de 430.000 de locuitori ai orasului au fugit in ultima saptamana, riscandu-si viata spre iesire.

Pentru Galla, amintirile sunt prea proaspete. Timp de trei saptamani, ea si fiul ei au locuit in subsolul Palatului Culturii din Mariupol pentru a se ascunde de bombardamentele rusesti constante, mutandu-se in subteran dupa ce orizontul s-a innegrit de fum.

„Nu aveam apa, nu aveam lumina, nu aveam gaz, nu aveam absolut nicio comunicare”, a spus ea. Au gatit mancarea afara, cu lemne din curte.

Chiar si atunci cand au fugit in cele din urma din Mariupol, cu scopul de a ajunge la trenurile care se indreptau spre vest, spre siguranta, soldatii rusi de la punctele de control au facut o sugestie infricosatoare: Ar fi mai bine sa mearga mai degraba in orasul Melitopol, ocupat de Rusia, sau in Peninsula Crimeea, anexata de Rusia.

Este o sugestie pe care rezidentii au considerat-o ridicola dupa ce miercuri rusii au bombardat un teatru din Mariupol, unde se adaposteau copii si alte persoane, si dupa ce duminica autoritatile au declarat ca o scoala de arta in care se aflau sute de persoane din Mariupol a fost bombardata.

Timp de ore intregi, in calatoria cu trenul de duminica, supravietuitorii si-au impartasit experientele cu ceilalti pasageri. Chiar si locuitorii din alte orase ucrainene care au fost lovite sau ocupate de rusi vad Mariupol cu o groaza aparte.

O locuitoare din Melitopol, Yelena Sovchyuk, a impartit un compartiment de tren cu o familie din Mariupol. Ea le-a cumparat mancare, a spus ea. Ei nu aveau nimic, doar o punga mica. „Toata lumea de acolo este intr-un soc profund”, a spus Sovchyuk.

Ea si-a amintit ca a vazut pe drum convoaie din orasul asediat. „Exista o modalitate de a recunoaste o masina din Mariupol”, a spus ea. „Nu au geamuri la ferestre”.

Cu un profund dispret, Sovchyuk a spus ca soldatii rusi, in mijlocul unei asemenea devastari, inca ii incurajeaza pe ucraineni sa vina in Rusia, sustinand ca ar fi pentru siguranta lor.

Consiliul orasului Mariupol a afirmat ca mai multe mii de locuitori au fost dusi in Rusia impotriva vointei lor in cursul saptamanii trecute. Duminica, separatistii din estul Ucrainei, sustinuti de Rusia, au declarat ca 2.973 de persoane au fost „evacuate” din Mariupol din 5 martie, inclusiv 541 in ultimele 24 de ore.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: