Un acord pentru a mentine sperantele privind limitarea incalzirii globale la 1,5C este la indemana, spune presedintele Cop28

externe

sultan al jaber, cop28

Un „rezultat fara precedent” care sa mentina in viata sperantele de limitare a cresterii temperaturii globale la 1,5C este la indemana, a declarat presedintele desemnat al summitului Cop28 al ONU privind clima, relateaza The Guardian.

In ultimele saptamani s-au inregistrat progrese semnificative in ceea ce priveste aspectele cheie ale unui acord in cadrul reuniunii cruciale care incepe in aceasta saptamana la Dubai, tarile convenind asupra unui proiect pentru un fond destinat celor mai vulnerabili si atingand o etapa importanta in ceea ce priveste finantarea combaterii schimbarilor climatice.

Sultan Al Jaber, care va conduce discutiile in numele tarii gazda Cop28, Emiratele Arabe Unite, a declarat pentru The Guardian in ajunul discutiilor ca acest impuls pozitiv inseamna ca lumea ar putea conveni asupra unei „foi de parcurs solide” de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera pana in 2030, care sa respecte recomandarile stiintifice.

„Trebuie sa fiu prudent si optimist”, a spus el. „Dar am parghiile si tractiunea pe care le experimentez astazi si care ne vor permite sa obtinem rezultatul fara precedent pe care il speram cu totii”, a mai spus el.

Apoi a adaugat: „Revenirea pe drumul cel bun si asigurarea faptului ca lumea accepta o intelegere solida a unei foi de parcurs pana in 2030 care va mentine la indemana [o crestere a temperaturii peste nivelurile preindustriale de] 1,5C este singurul meu obiectiv”.

La COP28 sunt asteptati peste 70.000 de delegati, iar ministrii si inaltii functionari din 198 de tari vor incerca sa ajunga la un acord privind reducerea urgenta a emisiilor de gaze cu efect de sera pentru a mentine temperaturile globale la 1,5C peste nivelurile preindustriale, un obiectiv care pare tot mai indepartat, deoarece temperaturile cresc si emisiile de carbon continua sa creasca.

Al Jaber este, de asemenea, director executiv al companiei petroliere nationale din EAU, ADNOC. Militantii au denuntat acest lucru ca fiind un conflict de interese, dar Al Jaber a insistat ca acest lucru il va ajuta sa implice intreprinderile si alti producatori de petrol, inclusiv Arabia Saudita, un aliat apropiat al EAU si al doilea mare producator de petrol din lume, dupa SUA.

Arabia Saudita este considerata de mult timp un element de obstructie in cadrul conferintelor anuale ale ONU privind schimbarile climatice.

Al Jaber a lasat sa se inteleaga ca sunt posibile noi angajamente din partea Arabiei Saudite, dupa intalnirile in care guvernul a dat dovada de „pozitivitate, angajament, receptivitate fata de cauza mea si fata de apelul meu la actiuni … in vederea obtinerii celui mai ambitios rezultat al actiunii climatice la Cop28”, a mai spus el.

„Ei au cooperat si vin cu ambitie”, a declarat Al Jaber. „S-au angajat intr-o maniera colaborativa in toate domeniile climatice”, a mai spus el.

De asemenea, militantii au pus sub semnul intrebarii prezenta companiilor de combustibili fosili si a lobbystilor la discutii, iar documentele care au facut obiectul unor scurgeri de informatii arata ca Emiratele Arabe Unite au planuit sa foloseasca Cop28 pentru a promova acordurile petroliere. Al Jaber a declarat ca este necesara o reprezentare din partea industriei combustibililor fosili.

„Agentia Internationala pentru Energie [intr-un raport recent] ne spune ca toate sectoarele trebuie sa faca parte din solutie”, a spus el. „O actiune reala si tangibila in domeniul climei va veni doar daca toata lumea va fi responsabilizata. [Trebuie] sa ne asiguram ca toti progreseaza spre o tranzitie energetica. Si nu puteti face acest lucru fara a include industriile cu emisii mari, precum petrolul si gazele naturale”, a mai spus el.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: