Un baiat de 16 ani a fost arestat in Polonia dupa ce a incercat sa dea foc unei sinagogi istorice cu un cocktail Molotov

externe

adolescent, arestat, Polonia, incendiere, sinagoga

Politia poloneza a anuntat miercuri seara ca a arestat un adolescent implicat in tentativa de a incendia o sinagoga istorica din Varsovia. Politia a facut cunoscut pe reteaua sociala X ca „a retinut un tanar de 16 ani, cetatean polonez, implicat in incident”.

Ministrul adjunct de interne polonez, Czeslaw Mroczek, a precizat ca este vorba despre „persoana suspectata ca ar fi incercat sa dea foc sinagogii”.

Atacul cu cocktailul Molotov, care a avut loc in cursul noptii de marti spre miercuri, a provocat doar pagube minore cladirii, potrivit cotidianului The Times of Israel. Dar acest atac a starnit indignare in randul comunitatii evreiesti din capitala si in randul autoritatilor poloneze.

„Din fericire, sinagoga era goala noaptea si pagubele materiale sunt minore”, a reactionat Eliza Panek, vicepresedinta comunitatii evreiesti din Varsovia.

Presedintele polonez, Andrzej Duda, a blamat un „atac rusinos” impotriva singurei sinagogi din Varsovia care a supravietuit distrugerilor din cel de-Al Doilea Razboi Mondial.

„Condamn atacul rusinos impotriva Sinagogii Nozyk din Varsovia. Antisemitismul nu are loc in Polonia! Nu este loc in Polonia pentru ura!”, a scris Andrzej Duda pe X.

La randul sau, ministrul polonez de externe, Radoslaw Sikorski, si-a pus intrebari in legatura cu identitatea celor „care incearca sa perturbe aniversarea aderarii noastre la UE”, in urma cu exact 20 de ani, la 1 mai 2004.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: