Un comandant al gruparii militare Wagner a facut dezvaluiri despre tentativa esuata a lui Prigojin de lovitura de stat

externe

mercenar, Wagner, condamnat, inchisoare, Kazahstan

Un mercenar al gruparii militare Wagner, care a luat parte la tentativa de revolta de luna trecuta impotriva conducerii de la Moscova, spune ca el si camarazii sai „habar nu aveau” de ceea ce se intampla, relateaza BBC.

Luptatorii Wagner vorbesc rareori cu presa, dar BBC Rusia a reusit sa discute cu un comandant de rang mai mic, care s-a aflat in mijlocul actiunii. In decurs de doar 24 de ore, liderul Grupului Wagner, Evgheni Prigojin, a organizat luna trecuta o insurectie, trimitandu-si trupele in orasul Rostov pe Don din sudul tarii si anuntand apoi un mars spre Moscova.

Gleb – nume fictiv dat de BBC interlocutorului cu care a stat de vorba – fusese implicat anterior in luptele pentru orasul Bahmut din estul Ucrainei.

In momentul in care a inceput revolta, el se odihnea cu unitatea sa in cazarma din regiunea Luhansk ocupata de rusi. Dis-de-dimineata, pe 23 iunie, au primit apelul de a se alatura unei coloane de luptatori Wagner care paraseau Ucraina.

Ordinul a venit de la un comandant Wagner – pe care Gleb nu a dorit sa-l numeasca, din motive de securitate – dar care actiona la ordinele lui Prigojin si ale Consiliului de comanda Wagner. „Este o desfasurare completa”, i s-a spus lui Gleb. „Formam o coloana, sa ne miscam”, a transmis comandantul.

Gleb sustine ca nu i s-a spus nimanui incotro se va indrepta coloana, dar a fost surprins cand si-a dat seama ca se indepartau de linia frontului.

Luptatorii Wagner nu au intampinat absolut nicio rezistenta, confirma el, in timp ce treceau granita rusa in regiunea Rostov.

„Nu am vazut niciun politist de frontiera”, isi aminteste el. „Dar politia rutiera ne-a salutat pe drum”, adauga mercenarul.

Canalele Telegram asociate cu Wagner au sustinut chiar, ulterior, ca politistii de frontiera de la punctul de control din Bugaevka au depus armele la sosirea luptatorilor lui Wagner.

Aceste canale au distribuit o fotografie care ar fi fost facuta de la fata locului si care arata peste 20 de indivizi neinarmati, imbracati in camuflaj.

Sediul FSB (Securitatea) din Rostov, inchis si parasit

Pe masura ce se apropiau de Rostov pe Don, luptatorii au primit ordin sa inconjoare toate cladirile agentiilor de aplicare a legii din oras si sa ocupe aeroportul militar. Unitatii lui Gleb i s-a spus sa preia controlul asupra birourilor regionale ale Serviciului Federal de Securitate (FSB).

Dar in timp ce se apropiau de cladire, aceasta parea sa fie complet inchisa si goala. Au verificat-o cu o drona, pentru a vedea daca exista vreun semn de viata.

In cele din urma, dupa o jumatate de ora, o usa s-a deschis si doua persoane au iesit in strada. „Au spus: Baieti, hai sa facem o intelegere”, povesteste Gleb. „Eu am spus: Despre ce sa facem o intelegere? Acesta este orasul nostru. Asa ca am convenit sa ne lasam in pace unii pe ceilalti. Au iesit sa fumeze din cand in cand”, a relatat Gleb.

Jurnalistii din Rostov au raportat o situatie similara cu multe cladiri guvernamentale din oras si din imprejurimi.

Luptatorii din Wagner le survolau mai intai cu drone si apoi le inconjurau. Nimeni nu avea voie sa iasa, dar curierii de livrari au fost lasati sa intre cu mancare.

In timp ce se intamplau toate acestea, liderul Wagner Prigojin se afla la sediul central al Districtului Militar Sudic al armatei ruse, unde s-a intalnit cu ministrul adjunct al apararii, generalul-locotenent Iunus-bek Evkurov, si cu seful adjunct al Statului Major General, generalul-locotenent Vladimir Alekseev.

Prigojin le-a cerut sa ii predea pe seful Statului Major General, Valeri Gherasimov, si pe ministrul apararii, Serghei Soigu. Dar in timp ce Prigojin discuta cu oficialii rusi, o alta coloana de luptatori Wagner se afla in miscare.

„Am aflat ce se intampla de pe Telegram”

Gleb a confirmat informatiile din presa potrivit carora aceasta coloana era condusa de fondatorul Wagner, Dmitri Utkin, un fost ofiter al fortelor speciale care este vazut rar in public. Aceasta coloana se afla pe autostrada principala spre Voronej si se pare ca se indrepta spre Moscova, spune el.

Asadar, stia Gleb planul – ce intentiona sau ce planuia sa faca Prigojin? El jura ca nu si spune ca nu avea nici cea mai mica idee. „Am aflat ce se intampla de pe Telegram, la fel ca si dumneavoastra”, sustine luptatorul Wagner.

Pe masura ce ziua trecea, imagini cu ceea ce se intampla in Rostov erau transmise in intreaga lume. Oamenii au fost surprinsi sa vada localnicii si chiar jurnalisti locali zambind aparent si discutand cu unii dintre luptatorii Wagner – de obicei foarte rezervati – care le ocupau orasul. „Erau fostii detinuti. Nimeni nu le-a spus sa nu o faca, nimanui nu-i pasa de ei”, explica Gleb.

Oricine va vorbi cu presa va fi „anihilat”

Pentru luptatorii vechi precum Gleb, care au fost angajati cu mult inainte de razboiul din Ucraina, regulile sunt mult mai clar intelese. El a declarat pentru BBC ca, in primavara, li s-a spus de catre comandamentul superior ca oricine va vorbi cu presa va fi „anihilat”, adica ucis.

In seara zilei de 24 iunie, Gleb a fost contactat de unul dintre superiorii sai si i s-a spus, fara nicio explicatie, ca el si unitatea sa ar trebui sa se intoarca acum la baza din Luhansk. In timp ce se indreptau inapoi spre cazarma, urmareau stirile pe Telegram.

Au citit ca impotriva lui Prigojin fusesera initiate acuzatii penale, apoi retrase, si ca urma sa plece in Belarus. Apoi au citit ca luptatorii Wаgner nu vor fi trasi la raspundere pentru rolul lor in revolta datorita „meritelor lor de lupta”.

Pentru Gleb si unitatea sa, viitorul lor este acum neclar. Li s-a spus sa ramana in baracile lor din Luhansk si sa astepte noi ordine.

Gazdele lor, autoritatile asa-numitei Republici Populare Luhansk, militantii separatisti pro-rusi din estul Ucrainei, sunt nerabdatoare sa afle mai multe despre planurile lor de viitor si despre ce se va intampla cu echipamentul si munitia lor, spune el.

Cand este intrebat de ce nu pleaca din Wagner, Gleb are un raspuns simplu: „Contractul meu nu a expirat inca”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: