Un economist american refuza un post cheie in domeniul antitrust in UE. Macron: „Chiar nu exista un mare cercetator european cu calificari academice care sa poata face aceasta treaba?”

externe

O economista americana care a fost selectata pentru un post cheie in domeniul antitrust al UE a refuzat oferta, a anuntat miercuri sefa Comisiei Europene pentru concurenta, Margrethe Vestager, scrie Deutsche Welle.

„Profesoara Fiona Scott Morton (foto) m-a informat cu privire la decizia sa de a nu accepta postul de economist-sef al Concurentei”, a scris Vestager pe Twitter. „Accept acest lucru cu regret si sper ca ea va continua sa isi foloseasca setul ei extraordinar de competente pentru a milita pentru o aplicare corecta a legislatiei in domeniul concurentei”.

Morton este in prezent profesor la Scoala de Management a Universitatii Yale si a lucrat anterior pentru Departamentul de Justitie al SUA ca economist-sef in timpul administratiei fostului presedinte Barack Obama.

Decizia de a alege un cetatean american pentru un post de conducere in UE a starnit controverse din partea parlamentarilor europeni si a liderilor UE. In cazul in care Morton ar fi preluat aceasta functie, ea ar fi asistat la anchetele UE privind gigantii din domeniul tehnologiei, precum Apple si Google.

Presedintele francez Emmanuel Macron a luat in deradere alegerea UE de a opta pentru Morton, spunand ca „a ridicat multe intrebari”. Macron a spus ca un rol atat de important nu ar fi fost ocupat de un strain in Statele Unite sau in China.

„Chiar nu exista un mare cercetator european cu calificari academice care sa poata face aceasta treaba?”. a declarat Macron la o reuniune a liderilor UE.

Manfred Weber, un politician german din Parlamentul European care conduce Partidul Popular European, isi exprimase, de asemenea, uimirea cu privire la aceasta numire.

Morton a luat bani de la Amazon, Apple si Microsoft

Nu doar nationalitatea lui Morton a ridicat semne de intrebare in Europa, ci si activitatea sa anterioara de consultanta pentru mari companii de tehnologie, precum Apple, Amazon si Microsoft. Martin Sonneborn, un membru german al Parlamentului European, a criticat decizia de a alege o persoana cu multiple conflicte de interese in industria tehnologica.

In Germania, un scandal similar a avut loc in 2022, cand ministrul de externe Annalena Baerbock a ales-o pe Jennifer Morgan, sefa Greenpeace International, ca trimis special al Germaniei pentru politica internationala privind clima. Morgan, ca si Morton, era cetatean american si facuse munca de lobby.

Morgan a primit cetatenia germana printr-o procedura accelerata pentru a putea lucra pentru Baerbock, o decizie care a atras critici din partea conservatorilor germani.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: