Un medic britanic care a lucrat la al-Shifa confirma ca acest spital din Gaza era folosit in „scopuri non-medicale”

externe

Al-Shifa, spital, Hamas, centru, teroristi

Un medic britanic care a lucrat la Spitalul Shifa, cel mai mare centru medical din Gaza, sub care, potrivit fortelor armate israeliene, Hamas ar opera o baza majora de comanda si control, a confirmat ca au existat zone ale spitalului in care nu putea merge, caci risca sa fie impuscat de garzile Hamas, scrie The Times of Israel.

Intr-un interviu recent acordat canalului in limba engleza al postului de televiziune francez France24, medicul, care a refuzat sa isi dea numele de teama sa nu-si puna in pericol colegii din Gaza, a declarat ca a lucrat la Shifa si la alte spitale din Gaza si Cisiordania timp de trei luni, in urma cu trei ani.

„Cand mi s-a cerut pentru prima data sa lucrez acolo [la Shifa], mi s-a spus ca exista o parte a spitalului de care nu trebuie sa ma apropii si ca, daca o fac, risc sa fiu impuscat”, a spus el.

„Vi s-a explicat de ce a fost asa?”, a intrebat jurnalistul Irris Makler in conversatia inregistrata.

„Nu, dar am inteles de la sine ca era folosita in scopuri nemedicale”, a raspuns medicul.

„Si ati vazut ceva non-medical sau ati respectat instructiunile si ati stat departe?” a continuat intervievatorul.

Medicul a raspuns: „Am stat deoparte, dar am vazut cateva personaje cu aspect dubios si fara uniforme medicale care intrau si ieseau tot timpul. Era o sectie care ducea la subsol. Dupa cum am spus, nu m-am dus acolo pentru ca mi-a fost teama”.

De asemenea, medicul i-a relatat jurnalistului ca, daca personalul spitalului era speriat in proportie de 10% de posibilele lovituri aeriene israeliene, in proportie de 90% era speriat de eventualele persecutii din partea Hamas.

Separat, un jurnalist din Italia, care a vorbit sub rezerva anonimatului, a povestit ca in 2009, imediat dupa Operatiunea Cast Lead a Israelului impotriva Hamas, a vizitat spitalele din Gaza in incercarea de a intervieva membri raniti ai Fatah – factiunea palestiniana rivala pe care Hamas a alungat-o in mod violent din enclava de coasta in 2007.

„In cele din urma, mi-am dat seama ca toti erau acasa – membrilor Fatah le era prea frica sa ramana in spital, chiar daca erau raniti”, a declarat jurnalistul.

„Shifa este un complex foarte mare. M-am ratacit in interiorul acestuia si, la un moment dat, am ajuns la un etaj subteran si m-am trezit in fata a doi barbati inarmati din Hamas, imbracati in tinuta militara, care mi-au spus sa ies afara.”

„Am avut impresia ca pazeau o usa de securitate care dadea acces la infrastructura lor subterana. Mai multe surse palestiniene cu care am vorbit ulterior mi-au confirmat ca centrul de comanda si control al Hamas se afla sub spitalul Shifa si ca [liderul Hamas] Ismail Haniyeh s-a ascuns acolo pe toata durata operatiunii militare israeliene.”

La scurt timp dupa atacul din 7 octombrie, in care 1.200 de israelieni au fost macelariti cu brutalitate de teroristii Hamas si aproximativ 240 au fost rapiti in Gaza, arnata israeliana (IDF) a dezvaluit ca Hamas a folosit spitalele din Gaza pentru operatiuni militare, afirmatie confirmata de administratia americana.

Spitalul Shifa este considerat a fi unul dintre centrele nervoase ale infrastructurii teroriste subterane a Hamas. IDF a operat in jurul si in interiorul centrului medical timp de mai bine de o saptamana, descoperind ceea ce a declarat ca sunt dovezi ale utilizarii de catre Hamas a locului pentru activitati teroriste.

Spitalul a fost evacuat aproape in totalitate sambata, majoritatea pacientilor, personalului si persoanelor stramutate care se adaposteau in cladire plecand, lasand in urma doar o echipa de baza care sa se ocupe de cei prea bolnavi pentru a se deplasa, iar fortele israeliene detinand controlul asupra unitatii.

 

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , , , ,

Comentarii: