externe

Va trimite Biden trupe in Ucraina impotriva Rusiei? Raspunsul presedintelui SUA in timp ce Putin isi intensifica amenintarile

Trimiterea de trupe americane pentru a apara Ucraina de un atac rus „nu este luata in calcul” pentru ca tara nu face parte din NATO, a declarat miercuri presedintele american Joe Biden, relateaza AFP si Reuters, citate de Agerpres.

„Ideea ca SUA sa recurga unilateral la forta pentru a raspunde unei invazii ruse a Ucrainei nu este luata in calcul in prezent”, a declarat Joe Biden, afirmand ca are „o obligatie morala si legala fata de aliatii nostri din NATO, o obligatie sacra care nu se extinde si la Ucraina”.

Insa un atac rus ar atrage o consolidare a prezentei militare americane pe teritoriile tarilor membre NATO in Europa de Est, a avertizat Joe Biden.

„Vom fi probabil obligati sa ne intarim prezenta in tarile NATO pentru a le linisti in special pe cele din partea estica. In plus, am spus cu claritate ca vom furniza si mijloace de aparare Ucrainei”, a declarat el.

Presedintele american a mai spus, a doua zi dupa videoconferinta de marti, ca l-a amenintat pe omologul sau rus Vladimir Putin cu sanctiuni „cum nu a mai vazut” in caz de atac asupra Ucrainei.

„Am fost foarte clar ca, daca intr-adevar invadeaza Ucraina, vor exista consecinte grave”, „consecinte economice cum nu a mai vazut”, a declarat Joe Biden in fata jurnalistilor la Casa Alba.

SUA, NATO si Kievul acuza Moscova ca maseaza trupe la frontiera cu Ucraina pentru a ataca tara.

Moscova pretinde, pe de alta parte, ca sustinerea de NATO pentru Kiev si ambitiile ucrainene de a se alatura organizatiei alimenteaza riscul de confruntare militara in regiune si constituie o amenintare pentru securitatea Rusiei.

Vladimir Putin a spus miercuri ca Rusia are „dreptul de a-si proteja securitatea”, estimand ca a lasa NATO sa se apropie de frontierele sale fara a reactiona ar fi „criminal”.

Tara saraca din Europa de Est, Ucraina este devastata din 2014 de un razboi intre Kiev si separatistii din estul tarii care s-a soldat cu peste 13.000 de morti si a izbucnit dupa anexarea peninsulei Crimeea de catre Moscova.

Guvernul ucrainean acuza Rusia ca-i sustine pe separatisti, ceea ce Moscova neaga.

Foto: DepositPhotos

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Cum se castiga contracte de peste 1 milion euro cu primaria lui Piedone. Denumirea firmei norocoase contine numele nepotului lui Piedone

Intr-o plangere adresata DNA de catre un fost director din Primaria Sectorului 5, aflata in…

9 ore ago

Oficial american: Militari rusi au intrat intr-o baza aeriana din Niger care gazduia trupe americane. Fortele celor doua tari folosesc hangare separate

Militari rusi au intrat intr-o baza aeriana din Niger, care gazduieste trupe americane, a declarat…

9 ore ago

INTERVIU Paul Constantin, bucatar: „Tinerii care mananca astazi fast-food vor ajunge sa aprecieze ciorbele si tocanitele, cand se vor aseza la casa lor”

Paul Constantin este una dintre cele mai volubile si mai indragite prezente mediatice din peisajul…

12 ore ago

Au revenit ploile abundente la Dubai. Mai multe zboruri au fost anulate, iar scolile si birourile au fost inchise

Mai multe zboruri ale companiei Emirates au fost anulate sau au avut intarzieri, joi, pe…

9 ore ago

Pregatiri pentru Jocurile Olimpice: Parisul inaugureaza un bazin masiv de stocare a apei pentru a curata raul Sena

Oficialii francezi au inaugurat, joi, un bazin imens de stocare a apei menit sa ajute…

9 ore ago