Categories: life

Viata CHINUITOARE a femeilor din Iran. Umilintele si INTERDICTIILE nestiute de restul lumii

In Iran, o tara islamista, orice este considerat a fi de influenta occidentala este interzis, insa cele mai multe restrictii le vizeaza pe femei. Dincolo de cele impuse de legea islamica, mentalitatea este cea care contribuie si ea la sporirea numarul de interdictii.

De la felul in care trebuie sa se imbrace in public, la materiile pe care le pot studia la universitate, dar si locurile de munca pe care le este permis sa le aiba, totul este reglementat indeaproape. Potrivit telegraph.co.uk, nu mai departe de saptamana trecuta, o fotbalista celebra in Iran nu a putut pleca cu echipa intr-un turneu international, la Cupa Asiei, intrucat sotul sau a refuzat sa semneze documentele care i-ar fi permis reinnoirea pasaportului.

Nici cand vine vorba despre moarte legea nu este mai blanda cu femeile. Daca femeia isi pierde viata in urma unui accident, atunci familia va primi doar jumatate din compensatia financiara legala care se acorda in cazul decesului unui barbat.

Educatia

Spre deosebire de femeile din Arabia Saudita, cele din Iran au permisiunea sa sofeze si pot sa se deplaseze relativ liber. Nu exista restrictii privind invatamantul primar sau gimnazial, iar la nivel universitar sunt mai multe studente decat studenti.

Cu toate acestea, unele universitati le interzic femeilor sa studieze anumite domenii precum ingineria sau tehnologia.

Imbracamintea

Femeile trebuie sa poarte in public un val cunoscut sub numele de „rusari” si un vesmant lung denumit „manteau”. Aceasta tinuta este impusa prin lege, iar cine nu o poarta risca amenzi si chiar inchisoare.

Modul in care se aplica legea depinde de mai multi factori, se arata in articolul din The Telegraph. Depinde, de regula, de zona in care te afli. Spre exemplu, in cartierele bogate ale Teheranului, femeile tind sa lase pe spate valul, descoperindu-si mai mult parul. Vesmintele lor sunt colorate si stranse elegant in talie. In zonele rurale, in special, mult mai conservatoare, imbracamintea femeilor este predominant de culoare neagra.

Modul in care femeile au voie sa se imbrace depinde, de asemenea, si de partidul politic care se afla la putere. Spre exemplu, atunci cand conduc radicalii, femeile nu trebuie sa lase la vedere nicio suvita din podoaba lor capilara atunci cand circula pe strazile din Teheran. In schimb, daca sunt la putere reformatorii, „rusari” poate sa devina invizibil. Numai ca regulile nescrise se pot schimba si de la o luna la alta.

Viata la locul de munca

Si aici exista o serie de restrictii. In conformitate cu unul dintre articolele din Codul Civiv, un barbat iranian ii poate interzice sotiei sa lucreze, daca el considera ca acest lucru ar fi „in incompatibilitate cu interesele familiei sau cu deminitatea sotiei sale”. Mai mult, un barbat poate sa nu isi lase nevasta la serviciu daca el considera ca acest lucru i-ar leza propria deminitate.

La fel ca in cazul invatamantului universitar, nu toate posturile sunt libere sa fie ocupate in egala masura de barbati si de femei. Spre exemplu, toata vara aceasta Banca Centrala iraniana a scos la concurs diferite posturi destinate absolventilor de invatamant superior. Toate anunturile au precizat daca anunturile vizeaza atat barbatii, cat si femeile sau doar barbatii si chiar, in unele cazuri, doar barbatii necasatoriti. Astfel, din cele 47 de posturi vacante, 36 au fost destinate exclusiv barbatilor.

Femeile nu pot aplica pentru posturi in administratie publica sau in management IT.

Politica

Femeile au voie sa candideze pentru Parlament, dar mentalitatea face ca foarte putine sa si obtina un post. Astfel, din cei 290 de parlamentari, doar noua sunt femei. Insa de fiecare data cand o femeie a vrut sa candideze pentru presedintie, candidatura i-a fost respinsa.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:
Gabriela Jianu

Share
Published by
Gabriela Jianu

Recent Posts

Sadiq Khan obtine al treilea mandat de primar al Londrei, dupa un „vot istoric.” 2,4 milioane de londonezi s-au prezentat la urne

Laburistul Sadiq Khan a obtinut un al treilea mandat, succesiv, de primar al Londrei, dupa…

2 ore ago

Studentii de la Trinity College din Dublin si de la Universitatea Lausanne au ocupat campusurile pentru a protesta fata de razboiul din Gaza

Studentii de la Trinity College din Dublin si de la Universitatea Lausanne din Elvetia au…

3 ore ago

Aproape 10.000 de locuitori de pe insula indoneziana Ruang vor fi relocati definitiv dupa eruptiile vulcanice

Aproape 10.000 de locuitori ai insulei indoneziene Ruang vor fi relocati definitiv dupa ce o…

3 ore ago

Oficial israelian: Nu am fost de acord sa punem capat razboiului si nici nu ii vom lasa pe mediatori sa garanteze incheierea razboiului

In a doua declaratie din ultimele ore, un oficial israelian a negat din nou informatiile…

3 ore ago

Polonia: Pretul gazelor va creste cu peste 50%, anunta cel mai mare furnizor de gaze din tara. Cum incearca guvernul sa atenueze impactul asupra populatiei

Cel mai mare furnizor de gaze naturale din Polonia, PGNiG, a trimis clientilor sai scrisori…

3 ore ago

In ciuda amenintarilor cu deportarea, si mai multi migranti incearca sa ajunga in Marea Britanie

Zeci de migranti in doua barci pneumatice au ajuns sambata pe coasta de sud a…

4 ore ago