Victoria jurnalismului onest. Guvernul a desfiintat „fabricile de plagiat de la Academia de Politie, numite si scoli doctorale”

politica

Guvernul a adoptat, joi, proiectul de hotarare privind reorganizarea Academiei de Politie „Alexandru Ioan Cuza” din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, care prevede desfiintarea celor doua scoli doctorale din cadrul institutiei, anunta ministrul de Interne, Lucian Bode.

„Prin reorganizarea Academiei am decis desfiintarea celor doua scoli doctorale care au adus mari prejudicii de imagine institutiei. In acest fel, vom repune Academia de Politie pe un fagas de maxima onorabilitate in ceea ce priveste educatia superioara”, spune ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode.

El afirma ca, in contextul acumularii in ultimii ani a unor probleme legate de functionarea Academiei de Politie, reorganizarea institutiei este „un pas firesc pentru profesionalizarea cadrelor MAI si diminuarea deficitului de profesionisti”.

„Prin acest demers restabilim deopotriva moralitatea si etica academica si profesionala, in ideea ca studentii care ies de pe bancile Academiei sa fie bine pregatiti profesional si cu o inalta tinuta morala.

Un prim element al reorganizarii vizeaza formarea initiala a ofiterilor pentru structurile MAI si ceilalti beneficiari din cadrul sistemului national de aparare, ordine publica si securitate nationala prin intermediul studiilor de licenta, in cadrul a doua facultati: Facultatea de Politie si Facultatea de Pompieri. Decizia de astazi va facilita modernizarea programelor de pregatire academica si profesionala, respectiv largirea sferei de recrutare a corpului universitar, prin cooptarea unor specialisti cu o reputatie academica incontestabila”, conchide Bode.

Bode a mai declarat ca modificarile legislative avute in vedere in urmatoarea perioada interzic profesorilor de la Academia de Politie „A.I. Cuza” sa mai predea la aceasta unitate de invatamant in cazul in care se dovedeste ca au plagiat tezele de doctorat.

„Exista mecanisme legale, institutionale care au aceasta obligatie si, de altfel, sunt in evaluarea CDNATCU. Unele, trei la numar, au fost declarate plagiate, altele sunt in evaluare, cu siguranta, profesorii de la Academia de Politie care – Doamne fereste! – ar avea teza plagiata, demersurile pe care noi le facem, o sa vedeti in lege, vor preciza exact: nu mai pot preda la Academia de Politie, daca au avut o teza care s-a dovedit a fi plagiata”, a declarat Lucian Bode, joi, intr-o conferinta de presa la Palatul Victoria.

„E oficial: fabricile de plagiat de la Academia de Politie, numite si scoli doctorale, se desfiinteaza, iar institutia se reorganizeaza. Astazi guvernul a votat hotararea de reorganizare a Academiei de Politie despre care in urma cu numai doua luni nu credeam ca va fi posibila vreodata.

A durat aproape sase ani si peste 20 de investigatii despre Academia de Politie pentru a se ajunge la aceasta decizie, insa mai e mult, foarte mult de lucru pentru a ‘restabili moralitatea si etica academica’, asa cum a anuntat azi ministrul de Interne Lucian Bode, care si-a asumat total reformarea institutiei.
Tot astazi cineva imi spunea la telefon ca democratia este ‘time consuming’.

Nu as putea acum sa estimez cat va dura pana cand grosul imposturii va fi curatat din Academie – pentru ca nu imi imaginez o eradicare – insa cu siguranta va lua ani buni”, a remarcat jurnalista Emilia Sercan.

Citeste si: Situatie incredibila la Academia de Politie. Si-au furat tezele de doctorat pentru a nu fi prinsi ca au plagiat

Jurnalista Emilia Sercan a anuntat in 2019 ca „80 de teze de doctorat sustinute la Academia de Politie” au disparut cu totul din arhiva institutiei. De asemenea, patru decani au refuzat sa isi puna tezele de doctorat la dispozitia Comisiei de Etica.

Sercan noteaza ca trei teze de doctorat au disparut cu totul, nemaiexistand nici in format tiparit.

„80 de teze de doctorat sustinute la Academia de Politie in perioada 2011-2016 nu se mai regasesc in format electronic in arhiva institutiei, iar alte trei teze nu exista nici letric (in format tiparit), nici electronic.

Aceasta este o noua constatate pe care am extras-o din Raportul Corpului de Control al Ministerului de Interne facut dupa verificarile de la Academia de Politie, raport pe care am reusit sa-l obtin in exclusivitate.

In luna martie, cu cinci zile inainte sa scriu ca teza fostului rector Adrian Iacob este plagiata, Consiliul de Administratie al Academiei de Politie a decis ca toate tezele de doctorat ale cadrelor de conducere sa fie verificate impotriva plagiatului.

Patru decani au refuzat sa isi puna tezele de doctorat la dispozitia Comisiei de Etica, invocand motive diverse:

– Unul a considerat ca nu mai este necesar sa o predea din motiv ca a publicat lucrarea la o editura de prestigiu si a obtinut calificativul „cum laude”.
– Alt decan a invocat faptul ca nu mai detine propria teza nici in format letric, nici in format electronic.
– Altul a sustinut ca va preda teza „in perioada urmatoare”.
– Al patrulea a precizat ca „analizeaza oportunitatea predarii tezei de doctorat” si ca in momentul in care va lua o decizie „aceasta va fi comunicata”.

Cei patru sunt urmatorii:

– Cristian Eduard Stefan, decanul Facultatii de Politie;
– Bogdan Tonea, decanul Facultatii de Stiinte Juridice si Administrative;
– Stefan Trache, decanul Facultatii de Pompieri;
– Iulia Chesca, decanul Facultatii de Arhivistica.

Oare cei patru decani nu vor sa isi puna tezele de doctorat la dispozitia institutiei pentru ca tezele lor sunt plagiate?
#doctorinimpostura #academicintegrity #tobecontinued”, a scris Emilia Sercan pe Facebook.

Emilia Sercan a foat amenintata cu moartea chiar de catre un ofiter de politie ca urmare a dezvaluirilor privind plagiatele din Academia de Politie.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: