externe

Victorie contra intereselor Rusiei. Parlamentul Bulgariei a aprobat trimiterea de armament in Ucraina, socialistii si nationalistii s-au opus

Parlamentul bulgar a aprobat vineri donarea de armament catre Ucraina pentru a ajuta aceasta tara sa reziste in fata agresiunii ruse, dupa luni intregi de dezbateri intre partidele proruse si cele prooccidentale din aceasta tara, singura membra a NATO si a Uniunii Europene care, alaturi de Ungaria, nu a trimis pana acum un astfel de ajutor, transmite EFE, citata de Agerpres.

Trimiterea de material de lupta, in principal antiaerian, a fost sustinuta de 166 de deputati din formatiuni euroatlantice si respinsa de 48 de reprezentanti ai Partidului Socialist si ai formatiunii ultranationaliste proruse Vazrajdane (Renasterea).

Socialistii, care considera ca un astfel de ajutor reprezinta o implicare in razboi si contribuie la prelungirea lui, i-au cerut presedintelui Rumen Radev, considerat prorus, sa se opuna prin veto trimiterii de arme in Ucraina.

In trecut, Radev a apreciat ca trimiterea de arme Ucrainei contravine securitatii nationale si diminueaza capacitatile defensive ale Bulgariei.

Desi tipul de arme care urmeaza sa fie trimise este pastrat secret, surse militare au declarat pentru EFE ca va fi donata o cantitate importanta de tunuri antiaeriene de 23 de milimetri, un model mai vechi, cu tehnologie sovietica, dar pe care Ucraina le foloseste deja cu eficacitate pentru a dobori drone iraniene cu care Rusia bombardeaza periodic aceasta tara.

La inceputul lunii, ministrul apararii interimar Dimitar Stoianov a dezvaluit ca Bulgaria nu va trimite sisteme de rachete antiaeriene S-300 si nici avioane de vanatoare MiG-29 sau Su-25.

La randul sau, premierul interimar Galab Donev a declarat in trecut ca materialul trimis va fi folosit pentru antrenamente, nu pe campul de lupta.

Lovim „drept la tinta” si pe Telegram. Abonati-va si la canalul AK24 de Telegram

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Protestatar agresat de bodyguarzii Gabrielei Firea. Protestatarul a fost impins in fata masinilor de pe bulevardul de langa Primaria Capitalei – Video

Cunoscutul protestatar Marian Morosanu "Ceausescu" a fost agresat de garzile de corp ale candidatului PSD…

5 ore ago

Polonia va cheltui 2,3 miliarde de euro pentru un „scut estic”. Sistemul de fortificatii a inceput sa fie deja construit

Polonia va investi peste 2,5 miliarde de dolari (2,3 miliarde de euro) in incercarea de…

5 ore ago

Starea de sanatate a premierului slovac Robert Fico: „pronostic pozitiv”, spune ministrul slovac al Sanatatii

Pronosticul privind starea de sanatate a premierului slovac Robert Fico dupa tentativa de asasinat „este…

5 ore ago

Robotii si inteligenta artificiala, folosite pentru a ajuta femeile sa ramana insarcinate. Este acesta viitorul fertilizarii in vitro?

In mod normal, fertilizarea in vitro (sau FIV) este o „afacere” realizata manual. Medicul realizeaza…

5 ore ago