externe

Viktor Orban se amesteca in situatia exploziva din Bosnia Hertegovina. Intalnire cu liderul sarbilor secesionisti

Premierul ungar, Viktor Orban, s-a intalnit sambata cu Milorad Dodik, liderul sarbilor bosniaci, care a anuntat un plan secesionist pentru entitatea sarba care impreuna cu comunitatea musulmana si croata formeaza Bosnia si Hertegovina, informeaza EFE intr-o corespondenta din Zagreb, citata de Agerpres.

”Suntem recunoscatori pentru intelegerea Ungariei fata de Republika Srpska si suntem intotdeauna aici pentru a-i primi pe bunii nostri prieteni”, a declarat Dodik, care in prezent este membrul sarb al presedintiei centrale a Bosniei si Hertegovina, formata din trei membri, relateaza agentia de presa Tanjug.

La intalnirea de doua ore, care a fost anuntata ca fiind privata si la care presa nu a fost invitata, a participat si ministrul ungar de externe, Peter Sijarto.

Dodik a declarat, dupa intalnire, ca Republica Srpska si Ungaria isi continua „cooperarea excelenta”.

Inainte de a se deplasa in entitatea sarba din Bosnia, Orban s-a intalnit cu inaltul reprezentant international pentru Bosnia, germanul Christian Schmidt.

Schmidt a avertizat in aceasta saptamana ca Bosnia se confrunta cu „cea mai mare amenintare existentiala” de la sfarsitul razboiului civil din 1992-1995 dintre sarbi, croati si musulmani, care s-a incheiat cu un acord de pace prin care Bosnia a fost impartita in doua entitati autonome (Federatia Bosnia si Hertegovina si Republika Srpska) sub un singur guvern si institutii centrale.

Dodik, care si-a anuntat uneori intentia de a-i scoate pe sarbi din statul comun, a lansat recent o noua ofensiva secesionista, amenintand sa retraga Republika Srpska din institutiile centrale, precum armata si sistemul judiciar.

Schmidt a avertizat ca acest lucru ar incalca Constitutia si Acordul de pace de la Dayton (1995) si „ar echivala cu o secesiune fara a o proclama”.

Planurile lui Dodik ”pun in pericol pacea si stabilitatea tarii si a regiunii”, a declarat acesta in raportul sau semestrial privind situatia din tara.

Un inalt reprezentant al SUA va sosi maine in Bosnia pentru a discuta despre aceasta criza, pe care Washingtonul o considera, de asemenea, o „amenintare existentiala” pentru stabilitatea regiunii.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24
Tags: viktor orban

Recent Posts

Seful contraspionajului polonez: „Moscova este pregatita sa invadeze parti din Estonia si Suedia pentru a testa reactia Occidentului”

Vladimir Putin este pregatit sa lanseze o invazie asupora unor tari NATO si sa anexeze…

3 ore ago

Kosovo nu accepta o conditie impusa pentru aderarea la Consiliul Europei: Crearea unei structuri guvernamentale semiautonome pentru comunitatea sarba

Premierul kosovar Albin Kurti a criticat, miercuri, conditiile de aderare la Consiliul Europei, in special…

6 ore ago

Patru britanice il acuza pe Andrew Tate de viol. Dupa incheierea procesului din Romania, va urma un proces civil in Marea Britanie

Patru britanice il dau in judecata pe Andrew Tate la Inalta Curte din Londra pentru…

6 ore ago

Razboiul candidatilor in SUA: New York Times a scris ca Robert Kennedy Jr a avut un vierme in creier. Echipa de campanie spune ca si-a revenit de atunci

Robert Kennedy Jr., nepotul fostului presedinte american John F. Kennedy si candidat independent la presedintia…

6 ore ago

S-a deschis cel mai mare „aspirator de poluare” din lume. Iata cum functioneaza

„Cea mai mare fabrica din lume” pentru aspirarea poluarii care incalzeste planeta din atmosfera, ca…

6 ore ago