externe

„Vreau sa va invit pe toti sa faceti istorie”. Si Thailanda este aproape de legalizarea casatoriile intre persoanele de acelasi sex

Camera inferioara a parlamentului thailandez a adoptat miercuri, in lectura finala, un proiect de lege privind egalitatea in materie de casatorie, un pas istoric care apropie tara de a deveni al treilea teritoriu din Asia unde sunt legalizate uniunile intre persoane de acelasi sex, informeaza Reuters.

Proiectul de lege trebuie acum sa fie aprobat de Senat si aprobat de rege inainte de a deveni lege. Acesta a avut sprijinul tuturor partidelor majore din Thailanda si a fost adoptat de 400 din cei 415 legislatori prezenti, 10 votand impotriva.

„Am facut acest lucru pentru toti thailandezii, pentru a reduce disparitatile din societate si pentru a incepe sa cream egalitate”, a declarat Danuphorn Punnakanta, presedintele comisiei parlamentare pentru proiectul de lege, in fata deputatilor inainte de lectura.

Adoptarea proiectului de lege marcheaza un pas semnificativ in directia cimentarii pozitiei Thailandei ca una dintre cele mai liberale societati din Asia in ceea ce priveste problemele lesbienelor, homosexualilor, bisexualilor si transsexualilor, cu deschidere si atitudini libere care coexista cu valorile budiste traditionale si conservatoare.

Thailanda este de mult timp un punct de atractie pentru cuplurile de acelasi sex, cu o scena sociala LGBT vibranta pentru localnici si expatriati si campanii specifice pentru a atrage calatorii LGBT.

Proiectul de lege ar putea intra in vigoare in termen de 120 de zile de la aprobarea regala. Thailanda ar urma Taiwanului si Nepalului, devenind astfel primele locuri din Asia care legalizeaza uniunile intre persoane de acelasi sex.

Legislatia a fost elaborata timp de mai bine de un deceniu, cu intarzieri datorate tulburarilor politice si dezacordurilor privind abordarile care trebuie adoptate si ce ar trebui inclus in proiectul de lege.

Curtea Constitutionala a decis in 2020 ca actuala lege thailandeza privind casatoria, care recunoaste doar cuplurile heterosexuale, este constitutionala, recomandand extinderea legislatiei pentru a asigura drepturile celorlalte sexe.

Parlamentul a aprobat in decembrie patru proiecte de lege diferite privind casatoria intre persoane de acelasi sex in prima lectura si a insarcinat o comisie sa le consolideze intr-un singur proiect.

Urmareste-ne si pe:
Mara Popescu

Share
Published by
Mara Popescu

Recent Posts

Piatra-Neamt: Tanar drogat prins de doua ori, in aceeasi noapte, la volan. Ce masuri au luat politistii

Un tanar de 22 de ani din Piatra Neamt a fost prins de doua ori,…

33 de minute ago

Burduja cel viteaz: „Vreau sa vad daca Nicusor Dan are curajul sa se lupte cu mine pe argumente, il provoc la o dezbatere”

Sebastian Burduja si-a depus, sambata, candidatura la Primaria Capitalei, si a declarat cu acest prilej…

29 de minute ago

Armele americane pentru Ucraina, distribuite cu trenuri care circula noaptea. Transporturile vin din Germania si trec prin Polonia

Transporturile de munitie americana sunt pe cale sa ajunga in Ucraina din Polonia, dar si…

3 ore ago

Regele Charles isi reia indatoririle publice din 30 aprilie. Presa tabloida dadea ca „disperata” situatia privind sanatatea monarhului

Regele Charles al Marii Britanii isi va relua indatoririle publice pe 30 aprilie, dupa aproape…

3 ore ago