externe

„Saracia absoluta” in Italia. Numarul saracilor se apropie de un prag record de 6 milioane, cei mai multi se afla in sudul tarii

Numarul persoanelor care traiesc in saracie in Italia a crescut in 2023 la cel mai ridicat nivel din aproximativ un deceniu, potrivit datelor prezentate luni, in pofida unei reveniri economice de cand au fost relaxate restrictiile legate de COVID.

Cei care traiesc in „saracie absoluta” – care nu au putut cumpara bunuri si servicii esentiale – au crescut la 5,75 milioane, adica 9,8% din populatie, a raportat biroul national de statistica ISTAT. Aceasta cifra este in crestere marginala fata de 9,7% in 2022 si este cea mai ridicata de la inceputul seriei actuale de date, in 2014, precizeaza Reuters.

Economia Italiei si-a revenit mai puternic din recesiunea indusa de COVID 2020-21 decat vecini precum Germania si Franta, cu o crestere concomitenta a ocuparii fortei de munca, dar raportul ISTAT a aratat ca redresarea a facut putin pentru a-i ajuta pe cei mai saraci dintre ei.

Procentul celor aflati in saracie absoluta s-a situat la 9,1% in 2020 si la 9,0% in 2021, in perioada de varf a pandemiei, cand impactul recesiunii asupra familiilor a fost partial compensat de numeroase masuri de sprijin guvernamental.

ISTAT defineste saracia absoluta ca fiind conditia celor care nu pot cumpara bunurile si serviciile necesare pentru „un nivel de trai acceptabil”, care sa le asigure ca nu sunt confinate la marginea societatii.

Cu exceptia unei scaderi in 2019, saracia a crescut in mod constant de la 6,9% in 2014, cand a inceput seria de date ISTAT.

Anul trecut, guvernul de dreapta al Giorgiei Meloni a inceput sa elimine treptat o subventie pentru reducerea saraciei „venitul cetatenilor” introdusa in 2019, ignorand avertismentele unor economisti si ale Bancii Italiei cu privire la impactul asupra saracilor.

Schema, despre care ISTAT a declarat ca a ajutat aproximativ un milion de familii sa iasa din saracie in 2019, a fost eliminata complet de la inceputul acestui an si inlocuita cu o subventie limitata destinata in mare parte celor care nu pot munci din punct de vedere fizic.

Defalcate pe regiuni, cei aflati in saracie absoluta anul trecut se situau la 9,0% in nord, 8,0% in centru si 12,1% in sudul istoric mai sarac.

In timp ce nivelul saraciei in 2023 a crescut in nord si in centru fata de anul precedent, acesta a scazut in sud, arata datele ISTAT.

Urmareste-ne si pe:
Mara Popescu

Share
Published by
Mara Popescu

Recent Posts

Piatra-Neamt: Tanar drogat prins de doua ori, in aceeasi noapte, la volan. Ce masuri au luat politistii

Un tanar de 22 de ani din Piatra Neamt a fost prins de doua ori,…

10 minute ago

Burduja cel viteaz: „Vreau sa vad daca Nicusor Dan are curajul sa se lupte cu mine pe argumente, il provoc la o dezbatere”

Sebastian Burduja si-a depus, sambata, candidatura la Primaria Capitalei, si a declarat cu acest prilej…

7 minute ago

Armele americane pentru Ucraina, distribuite cu trenuri care circula noaptea. Transporturile vin din Germania si trec prin Polonia

Transporturile de munitie americana sunt pe cale sa ajunga in Ucraina din Polonia, dar si…

3 ore ago

Regele Charles isi reia indatoririle publice din 30 aprilie. Presa tabloida dadea ca „disperata” situatia privind sanatatea monarhului

Regele Charles al Marii Britanii isi va relua indatoririle publice pe 30 aprilie, dupa aproape…

3 ore ago