Washington Post: „Casa Alba cere in privat Ucrainei sa se arate in mod public deschisa la negocierile cu Rusia”. Reactii oficiale

externe

Administratia americana a presedintelui democrat Joe Biden cere in privat Ucrainei sa se arate in mod public deschisa la negocierile cu Rusia si sa renunte la refuzul sau de a dialoga cu aceasta tara pana cand presedintele rus Vladimir Putin nu pleaca de la putere, a informat sambata cotidianul american The Washington Post, citat de Reuters si EFE, citate de Agerpres.

Potrivit ziarului american, care citeaza surse la curent cu discutiile interne, aceasta solicitare a Washingtonului nu are ca scop sa oblige Kievul sa se aseze la masa negocierilor. Mai degraba decat o forma de presiune asupra Ucrainei, aceasta strategie cauta sa se asigure ca executivul ucrainean isi pastreaza sprijinul de care are nevoie din partea altor natiuni, care au de suferit din cauza razboiului din Ucraina, prin inflatie si preturi la energie in continua crestere, potrivit The Washington Post.

Oficiali americani si ucraineni au recunoscut ca interdictia presedintelui ucrainean Volodimir Zelenski de a negocia cu Putin a generat preocupare in unele parti din Europa, Africa si America Latina, unde efectele razboiului asupra costurilor la alimente si combustibil se resimt cel mai acut, scrie ziarul citat.

„Oboseala privind Ucraina este un aspect real pentru unii dintre partenerii nostri”, a declarat un oficial american sub protectia anonimatului.

La 4 octombrie, Zelenski a semnat un decret prin care declara oficial drept „imposibila” perspectiva oricarui tip de negocieri intre Ucraina si Putin, dar lasa usa deschisa discutiilor cu Federatia Rusa.

Consiliul National al Securitatii al Casei Albe nu a avut imediat un comentariu cu privire la acuratetea relatarii, noteaza Reuters.

„Am mai spus-o si o spunem si acum: Faptele vorbesc mai tare decat vorbele. Daca Rusia este pregatita de negocieri, ar trebui sa-si opreasca bombele si rachetele si sa-si retraga fortele din Ucraina. Kremlinul continua sa escaladeze acest razboi. Kremlinul a demonstrat ca nu este dispus sa se angajeze serios in negocieri chiar inainte de lansarea invaziei sale la scara larga in Ucraina”, a raspuns pentru Reuters un purtator de cuvant al Departamentului de Stat.

Oficialul american a adus in discutie si remarcile facute vineri de Zelenski, care a spus: „Suntem pregatiti pentru pace, pentru o pace dreapta si justa, o formula despre care am vorbit de multe ori”.

In discursul sau nocturn adresat vineri poporului ucrainean, Zelenski a adaugat: „Lumea stie care este pozitia noastra. Aceasta este respectarea Cartei ONU, respectarea integritatii noastre teritoriale, respectarea poporului nostru”.

Intrebata de EFE, o purtatoare de cuvant a Casei Albe a refuzat sa comenteze informatia publicata de The Washington Post.

Totusi, vineri, consilierul pe probleme de securitate nationala al Casei Albe, Jake Sullivan, aflat in vizita la Kiev, a declarat ca toate tarile puternic industrializate din G7 (SUA, Germania, Canada, Franta, Italia, Japonia si Regatul Unit) „vor pace”, dupa cum se desprinde de altfel si din ultima lor declaratie comuna.

„Din perspectiva noastra, conversatia pe care trebuie sa o avem in interiorul comunitatii internationale si in privinta sprijinului pentru Ucraina este care sunt termenii pentru o pace durabila si justa”, a declarat Sullivan pentru presa, potrivit unei transcrieri trimise sambata EFE.

Sullivan a reiterat totodata ca SUA nu vor accepta ca Rusia sa ramana cu teritoriile pe care le-a smuls de la Ucraina prin forta sau prin intermediul unor asa-zise referendumuri care au fost puse sub semnul intrebarii de comunitatea internationala.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: