externe

Zelenski acuza Rusia ca intarzie „in mod deliberat” exporturile de cereale ucrainene

Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat vineri Rusia ca a intarziat „in mod deliberat” trecerea navelor incarcate cu cereale ucrainene, o aprovizionare vitala pentru multe tari din Africa si Asia, potrivit Le Figaro.

„Peste 150 de nave stau la coada pentru a indeplini obligatiile contractuale de aprovizionare cu produsele noastre agricole. Aceasta este o coada artificiala, care a aparut doar pentru ca Rusia intarzie in mod deliberat trecerea navelor”, a spus Volodimir Zelensky intr-un videoclip, fara insa a preciza de ce anume acuza Moscova.

Acordul semnat la Istanbul in iulie, de Ucraina si Rusia cu Turcia si ONU, prin care se instituie un culoar de navigatie securizat pentru exportul de cereale ucrainene, se incheie in noiembrie, dar discutiile privind o prelungire nu inregistreaza prea multe progrese, deoarece „preocuparile Rusiei nu sunt luate in considerare in mod corespunzator”, a declarat joi ambasadorul Rusiei la ONU la Geneva.

Moscova spune ca sanctiunile occidentale limiteaza exporturi rusesti de cereale si ingrasaminte, chiar si catre tarile sarace care au nevoie de provizii.

Acordul usureaza situatia tarilor dependente de pietele rusa si ucraineana, care reprezinta impreuna 30% din piata mondiala de cereale.

Potrivit Programului Alimentar Mondial (PAM), 47 de milioane de persoane sunt expuse „foametei” de la inceputul razboiului.

Urmareste-ne si pe:
Camelia Stanciu

Share
Published by
Camelia Stanciu

Recent Posts

Un jurnalist al Forbes Rusia, arestat pentru difuzarea de „informatii false”. Acesta a scris despre civilii ucisi in Bucea

Un jurnalist al editiei ruse a revistei Forbes, Serghei Mingazov, a fost arestat sub acuzatii…

7 ore ago

Luni aflam ordinea candidatilor la europarlamentare, pe buletinele de vot. 542 de candidati, pentru 33 de locuri in Parlamentul European

Presedintele Biroului Electoral Central (BEC) va efectua, luni, 29 aprilie, tragerea la sorti pentru stabilirea…

7 ore ago

O vedeta irakiana de pe TikTok a fost impuscata in fata casei sale din Bagdad

Un barbat pe o motocicleta a impuscat mortal un influencer cunoscut sub numele de Om…

7 ore ago

Numarul deceselor provocate de inundatii in Kenya creste pe masura ce se anunta ploi torentiale in continuare

Peste 70 de persoane au murit in Kenya din martie, din cauza inundatiilor declansate de…

7 ore ago

Japonia: Cutremur de 6,5 grade in Insulele Bonin

Un cutremur cu magnitudinea de 6,5 grade a lovit, sambata, Insulele Bonin din Japonia, a…

7 ore ago