Zelenski, tot mai optimist: „Trupele noastre au recucerit peste 1.000 de km patrati. Eroii nostri au eliberat deja zeci de asezari”

externe

Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski anunta ca trupele ucrainene au recucerit de la inceputul lunii septembrie peste 1.000 de kilometri patrati de teritoriu ocupat anterior de fortele ruse in urma invaziei.

‘In cursul operatiunilor de aparare in curs de desfasurare, eroii nostri au eliberat deja zeci de asezari’, a spus Zelenski in discursul sau de joi seara.

‘In total, peste 1.000 de kilometri patrati din teritoriul nostru au fost eliberati de la 1 septembrie’, a adaugat el.

Zelenski confirmase anterior ca fortele ucrainene au preluat controlul asupra orasului Balakliia, in regiunea Harkov (nord-est), un alt indiciu ca aceasta contraofensiva impotriva trupelor ruse progreseaza din estul tarii.

Citeste si: Bucurie mare in Ucraina, orasul Balaklia a fost eliberat: „Sunt atat de mandra de soldatii nostri”. Liniile fortelor Rusiei cad mult mai repede decat se asteptau ucrainenii

De asemenea, Ucraina urmareste sa ceara Rusiei despagubiri de razboi in valoare de peste 300 miliarde de dolari, potrivit unei declaratii a ministrul justitiei ucrainean, Denis Maliuska, citata vineri de DPA, informeaza Agerpres.

Kievul doreste adoptarea unei rezolutii de catre Adunarea Generala a ONU care sa stabileasca un mecanism international de compensare, a declarat Maliuska grupului media german Funke in comentarii publicate vineri.

In timp ce daunele provocate infrastructurii ucrainene de invazia rusa sunt estimate la valori ce depasesc suma mentionata ca reparatii de Maliuska, cifra de 300 miliarde de dolari reprezinta valoarea totala a activelor pe care Banca Nationala a Rusiei le detine in tarile membre ale Grupului celor sapte state cele mai industrializate din lume (SUA, Canada, Franta, Germania, Italia, Japonia si Marea Britanie) si care au fost inghetate in baza sanctiunilor impuse Moscovei ca urmare a invaziei in Ucraina.

Pe langa accesul la fondurile inghetate ale statului rus, Maliuska a declarat ca Ucraina doreste totodata confiscarea activelor din strainatate ale companiilor de stat rusesti si ale proprietatilor de la oligarhii rusi.

Comentarii: