Categories: news

Ziua decisiva pentru Justitie: Va forta coalitia penalilor debarcarea lui Kovesi de la DNA? Anunt de ultima ora de la Ministerul Justitiei

Ministrul Tudorel Toader a amanat pana miercuri la ora 18.00 prezentarea evaluarii activitatii procurorului general si procurorului-sef al DNA. Initial, conferinta era programata pentru pranz, dar a fost amanata pana la ora 18:00, a anuntat Ministerul Justitiei.

Termenul de doua saptamani dat pe 12 martie de Toader a expirat duminica seara, dar luni ministrul a anuntat ca a “prorogat” pana miercuri anuntul rezultatului evaluarilor.

Ministrul Justitiei a justificat amanarea prin faptul ca timp de doua zile a fost la Bruxelles.

Citeste si: Pregateste coalitia de penali debarcarea lui Kovesi de la DNA? Ministrul Justitiei prezinta astazi evaluarea lui Kovesi si a lui Lazar

Toader s-a intalnit, luni, cu procurorul-sef al DNA, Laura Codruta Kovesi si, in 15 martie, cu procurorul general, Augustin Lazar. Ministrul Justitiei a spus, luni, ca evaluarile activitatii Ministerului Public si DNA au fost facute in termenul stabilit de 14 zile, care s-a implinit duminica seara, dar totusi a amanat cu doua zile anuntarea concluziilor.

„Am facut evaluarile, cele 14 zile s-au implinit chiar de aseara (duminica, n.r.), voi proroga termenul cu doua zile, dat fiind ca am fost la Bruxelles, astazi (luni, n.r.) voi avea o intrevedere cu ambasadorul SUA, voi pleca din nou la Bruxelles. Miercuri, la orele pranzului, voi organiza o conferinta de presa, va voi invita si va voi da toate amanuntele”, a declarat Tudorel Toader.

Dupa intalnirea de la Ministerul Justitiei, Kovesi a declarat ca Tudorel Toader nu i-a cerut demisia, iar ea nu intentioneaza sa demisioneze, deoarece DNA si-a facut treaba.

„Nu mi-a cerut demisia. Nu intentionez sa imi dau demisia, nu am de ce sa imi dau demisia, DNA si-a facut treaba. A fost o discutie despre care nu doresc sa dau foarte multe detalii, veti afla dupa ce se termina aceasta etapa (evaluarea anuntata de ministrul Justitiei, n.r.) „, a precizat procurorul-sef al DNA, dupa intalnirea cu ministrul Justitiei, care a durat mai bine de o ora.

Intrebata daca a actionat corect in cazul anchetei vizand OUG 13, Kovesi a raspuns: „Intotdeauna am actionat corect”.

In 13 martie, ministrul Justitiei afirma ca nu le-a sugerat procurorului general al Romaniei si procurorului-sef al DNA sa isi dea demisia, ci a invocat o institutie care exista in Codul Muncii, precizand ca oricine poate sa isi dea demisia si ca nimeni nu este obligat sa munceasca impotriva vointei lui.

Tudorel Toader a motivat evaluarile prin faptul ca, potrivit Constitutiei, „Ministerul Public isi desfasoara activitatea sub autoritatea ministrului Justitiei”, iar ministrul Justitiei are dreptul si obligatia de a verifica eficienta manageriala si modul de indeplinire a atributiilor de serviciu de catre procurorul general si procurorul-sef al DNA, potrivit legii privind organizarea judiciara.

Ministrul Justitiei a precizat ca verificarea activitatii procurorului general al Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie si a procurorului-sef al DNA au fost facute in baza Legii 304/2004, dar a evitat un raspuns privind procurorii pe care ar fi trebuit sa ii desemneze pentru aceste evaluari.

In aceasta s-au pozitionat si principalii lideri ai tarii. Presedintele Klaus Iohannis s-a declarat „foarte multumit” de procurorul general si procurorii sefi ai DNA si DIICOT si a spus ca nu crede ca Toader va cere demisiile lor.

In schimb, premierul Sorin Grindeanu a anuntatt ca are „mare incredere” in Toader.

In ce priveste liderii Parlamentului, Calin Popescu Tariceanu a cerut continuu demisia Laurei Codruta Kovesi.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:
Victor Gheja

Share
Published by
Victor Gheja

Recent Posts

Armele americane pentru Ucraina, distribuite cu trenuri care circula noaptea. Transporturile vin din Germania si trec prin Polonia

Transporturile de munitie americana sunt pe cale sa ajunga in Ucraina din Polonia, dar si…

2 ore ago

Regele Charles isi reia indatoririle publice din 30 aprilie. Presa tabloida dadea ca „disperata” situatia privind sanatatea monarhului

Regele Charles al Marii Britanii isi va relua indatoririle publice pe 30 aprilie, dupa aproape…

2 ore ago

Presshub: Centrala nucleara de la Cernobil: 38 de ani de la accident si 2 ani de la deocupare

Acum treizeci si opt de ani a avut loc un accident la centrala nucleara de…

O oră ago