externe

Apararea UE este o prioritate chiar si pentru eurosceptici. Rezultatele surprinzatoare ale unui sondaj pan-european

Aproape jumatate dintre europeni sunt de acord ca Bruxelles-ul ar trebui sa isi perfectioneze strategia militara, in contextul in care blocul comunitar se confrunta cu o Rusie razboinica si cu o America ezitanta, relateaza Euronews.

Mai mult de o treime dintre cei mai eurosceptici alegatori considera ca UE ar trebui sa acorde prioritate unei politici comune de aparare, arata un sondaj realizat pentru Euronews.

Sondajul Ipsos, realizat pe 26 000 de alegatori din UE a aratat ca aproape jumatate dintre acestia sunt in favoarea punerii in comun a puterilor militare – un rezultat care probabil va fi o consolare pentru presedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care a facut din aparare un punct central al campaniei sale de realegere.

Sondajul, realizat in tari care reprezinta 96% din populatia UE inainte de alegerile din iunie, a aratat ca alegatorii sunt cel mai mult preocupati de inflatie, inegalitate si migratie.

Insa, potrivit sondajului, consolidarea apararii ar fi in continuare mai populara decat trimiterea de ajutoare in Ucraina, devastata de razboi, sau protejarea minoritatilor.

Multe state UE incep sa isi consolideze armata dupa izbucnirea razboiului din Ucraina si avand in vedere semnele ca SUA conduse de Donald Trump ar putea arata mai putin angajament fata de NATO.

Desi este mai mult o superputere economica si de reglementare decat una militara, UE a inceput sa caute sa eficientizeze achizitiile de armament, iar comisarul european pentru piata unica, Thierry Breton, a propus chiar un fond de aparare de 100 de miliarde de euro.

Conform sondajului, o aparare mai puternica a UE este deosebit de populara in tari precum Finlanda si Polonia, probabil pentru ca vecinii Rusiei sunt ingrijorati de cresterea atitudinii razboinice a Rusiei.

Dar exista un sprijin mult mai scazut in Ungaria, al carei guvern a blocat in mod repetat sanctiunile impotriva Rusiei si sprijinul pentru Ucraina – si in Austria, a carei constitutie protejeaza neutralitatea.

Sprijinul este cel mai mare in randul alegatorilor cu varsta peste 50 de ani si in partidele de centru care probabil vor sustine candidatura lui von der Leyen pentru un al doilea mandat.

Dar este, de asemenea, surprinzator de puternic in randul celor care, in mod normal, sunt reticenti fata de cedarea de puteri catre Bruxelles. Aproape jumatate (45%) dintre alegatorii Conservatorilor si Reformistilor Europeni (ECR) si mai mult de unul din trei sustinatori ai grupului mai nationalist Identitate si Democratie (ID) sunt in favoarea unor politici militare sporite.

Urmareste-ne si pe:
Victor Mihalache

Share
Published by
Victor Mihalache

Recent Posts

Regele Charles isi reia indatoririle publice din 30 aprilie. Presa tabloida dadea ca „disperata” situatia privind sanatatea monarhului

Regele Charles al Marii Britanii isi va relua indatoririle publice pe 30 aprilie, dupa aproape…

2 ore ago

Presshub: Centrala nucleara de la Cernobil: 38 de ani de la accident si 2 ani de la deocupare

Acum treizeci si opt de ani a avut loc un accident la centrala nucleara de…

34 de minute ago