Categories: news

AVERTISMENT din Germania: „Romania nu poate evita problema IMIGRANTILOR”

Site-ul televiziunii publice din Germania, Deutsche Welle, publica un text in care Romaniei i se atrage atentia ca o tara care „nu ezita sa-si reafirme atasamentul fata de valorile crestine nu poate inchide ochii la tragedia” refugiatilor. Citeste mai jos textul integral publicat de DW.

„Romania, ca tara mica si relativ saraca, nu poate avea ambitia unei responsabilitati globale ca Germania, Franta sau Marea Britanie, dar poate aborda problema din perspectiva morala.

Ministrul afacerilor interne, Gabriel Oprea, a convocat joi o sedinta a Comitetului National pentru Situatii Speciale de Urgenta pe tema refugiatilor. Romania nu este deocamdata o tara de destinatie, dar ar putea deveni daca situatia se agraveaza. In orice caz, in calitate de membra a UE, Romania va lua parte la deciziile privitoare la criza refugiatilor si, implicit, va fi nevoita, la un moment dat, sa asume anumite poveri. Deocamdata, subiectul, care provoaca o mare neliniste in tarile occidentale, suscita la Bucuresti consideratii pur teoretice.

Deputatul indepdendent Remus Cernea, de exemplu, a publicat un apel catre autoritatile statului indemnandu-le sa abordeze problema refugiatilor ”in spiritul valorilor europene” si a deplans anumite reactii occidentale: ”Din nefericire, acesti oameni disperati care fugeau din zone de razboi s-au lovit acolo de atitudini lipsite de compasiune si intelegere, in contrast cu valorile umaniste si umanitare ale Uniunii Europene. Au fost intampinati cu garduri de sarma ghimpata, cu trupe militare si taburi. Mai mult, in unele tari creste o reactie nationalist-extremista de rejectare a refugiatilor. (…) Dar care ar fi consecinta unei astfel de logici? Ar putea lasa tarile U.E., intre care si Romania, zeci si sute de mii de oameni sa sufere si chiar sa moara de foame, frig si numeroase privatiuni la granitele lor? Ar mai ramane ceva in picioare din valorile umaniste si umanitare europene daca astfel de drame s-ar produce?”
In finalul mesajului sau, Remus Cernea, a salutat ”atitudinea presedintelui german Joachim Gauck care i-a condamnat pe extremistii de dreapta si pe agitatorii xenofobi, subliniind ca acestia pateaza imaginea Germaniei ca o natiune deschisa spre lume”.

Nu exista nicio polemica pe tema refugiatilor, dar cu toate acestea se manifesta o diferenta intre pozitia guvernului si a lui Remus Cernea: autoritatile abordeaza chestiunea in termenii riscurilor si ai securitatii, in timp ce militantul ecologist asaza problema sub semnul solidaritatii si generozitatii umane. De altfel, el a sesizat imediat consecintele practice ale acestei diferente de situare: ”Nu in ultimul rand, sper ca dezbaterile asupra acestei teme in Parlamentul Romaniei din 8 septembrie a.c. sa includa si Comisiile de Drepturile Omului, Culte si Problemele Minoritatilor Nationale din Senat si Camera Deputatilor, nu doar pe cele de politica externa, de aparare si Comisia Shengen, asa cum s-a anuntat initial.”

Cu siguranta ca subiectul nu poate fi privit exclusiv din perspectiva securitatii nationale, pretinzand un orizont mai larg, chiar daca si conceptul de ”securitate” a devenit in ultima vreme tot mai elastic.
Romania ca tara mica si relativ saraca nu poate avea ambitia unei responsabilitati globale ca Germania, Franta sau Marea Britanie si prin urmare nu poate gandi solutii cuprinzatoare pe termen lung. De exemplu, responsabilii de la Bucuresti nu pot avea in vedere acordarea unor ajutoare ”de reconstructie” pentru tarilor de origine si nici alte interventii politice, menite sa stabilizeze societatile ravasite de razboi. Marile puteri occidentale s-au dovedit de altfel ele insele neputincioase in ce priveste conflictele mereu reaprise din Orientul mijlociu sau din Africa. Mai mult chiar, Occidentul a esuat in Kosovo, acolo unde, in ciuda supravegherii instituite dupa desprinderea de Serbia, coruptia a inflorit si haosul social a provocat o veritabila hemoragie migrationista. Sunt si kosovarii refugiati? iata o intrebare al carei raspus are multe consecinte politice.

In consecinta, pentru o tara ca Romania problema refugiatilor are o componenta predominant umanitara. Scutita, prin forta imprejurarilor, de mari responsabilitati globale, societatea romaneasca s-ar putea totusi confrunta cu o problema morala. Iar o tara care nu ezita sa-si reafirme – in diferite chipuri – atasamentul fata de valorile crestine nu poate inchide ochii la tragedia atator oameni”, se afirma pe dw.de.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Cehia si Estonia anunta ca boicoteaza inaugurarea noului mandat al lui Putin: „Este de neconceput sa participam”. S-au alaturat inca patru state acestui demers

Cehia si Estonia au confirmat ca reprezentantii lor nu vor participa la asa-numita inaugurare a…

10 minute ago

Televiziunea Al Jazeera, inchisa in Israel. Conducerea postului va apela la ajutorul organizatiilor si instantelor internationale

Furnizorii israelieni de televiziune prin satelit si cablu au suspendat televiziunea din Qatar, Al Jazeera.…

4 ore ago

Noile „linii rosii” ale NATO. Occidentul va trimite trupe in Ucraina daca Rusia ataca si Republica Moldova

NATO a stabilit cel putin doua "linii rosii" care ar putea duce la o interventie…

4 ore ago

Karl Nehammer vrea teste ADN pentru imigrantii care incearca sa-si reunifice familiile in Austria. Opozitia considera masura drept electorala si populista

Cancelarul austriac Karl Nehammer vrea efectuarea de teste ADN in cazul rudelor persoanelor care beneficiaza…

2 ore ago