externe

Bulgaria le cere cetatenilor sai sa paraseasca Moldova „de urgenta”: „Situatie complicata in aceasta tara”

Ministerul de Externe de la Sofia a emis joi o alerta de calatorie prin care cetatenii bulgari sunt indemnati sa paraseasca Republica Moldova din cauza „situatiei complicate”.

Bulgarii care se afla in prezent pe teritoriul Moldovei sunt indemnati sa o paraseasca de urgenta, folosind „oprice mijloc de transport disponibil”.

„Avand in vedere situatia complicata din si in jurul Republicii Moldova, facem apel la compatriotii nostri sa se abtina de la orice calatorie in tara. Invitam cetatenii bulgari care se afla pe teritoriul Republicii Moldova sa ia masuri si sa paraseasca tara cu vehiculele disponibile in prezent”, potrivit comunicatului emis de Sofia.

Contactati de TV8 Moldova, reprezentantii Ministerului Afacerilor Externe si Integrarii Europene al Republicii Moldova au comunicat ca anuntul dat face parte din protocolul de siguranta al acestei tari.

„In legatura cu ridicarea nivelului de alerta de catre Ministerul Afacerilor Externe al Bulgariei, Ministerul Afacerilor Externe si Integrarii Europene face urmatoarele precizari: anuntul difuzat de catre Centrul de criza al MAE bulgar face parte din protocolul de siguranta al acestei tari ca urmare a inregistrarii recente a incidentelor din regiunea transnistreana a tarii noastre”, potrivit MAEIE.

Totodata, se precizeaza ca „actualizarea avertismentelor de calatorie este o practica frecvent intalnita iar evaluarea oportunitatii atribuirii nivelurilor de alerta este stabilita in baza criteriilor nationale distincte”.

Pe 25 aprilie 2022, La Tiraspol a avut loc un atac la sediul MGB-ului. Asa-zisul departament de Interne a anuntat ca este vorba despre un atac cu lansatoare de grenade, iar victime nu sunt.

Biroul de reintegrare a comentat incidentul, iar Serviciul de securitate ucrainean a calificat incidentul drept „provocare pusa la cale de FSB”.

In dimineata lui 26 aprilie 2022, atacurile au continuat. Au avut loc explozii in orasul Grigoriopol.

Autoritatile din stanga Nistrului au confirmat si explozia care s-a produs noaptea la aerodromul de la Tiraspol. Potrivit informatiilor publicate de presa din stanga Nistrului, doua obiecte explozive au fost aruncate in jurul orei 23:30, in noaptea lui 25 spre 26 aprilie. Comitetul de investigatii a deschis dosar penal pe acest caz.

In regiunea transnistreana a fost instituit cod rosu de „pericol terorist” in stanga Nistrului pentru 15 zile. Tiraspolul a anuntat 3 atacuri inregistrate: cel de la sediul MGB, din orasul Grigoriopol si atacul de la Pascani.

Maia Sandu a declarat ca intentiile de escaladare a situatiei din stanga Nistrului pornesc de la fortele din interiorul regiunii. „Sunt forte pro-razboi si sunt interesate sa destabilizeze situatia in regiune”, a spus presedinta, dupa sedinta CSS, convocata in contextul situatiei din stanga Nistrului.

Urmareste-ne si pe:
Lavinia Popa

Share
Published by
Lavinia Popa

Recent Posts

Turcia anunta ca il sprijina pe Rutte pentru sefia NATO. Conditia pusa de Erdogan

Turcia a decis sa sprijine candidatura prim-ministrului olandez in exercitiu, Mark Rutte, la functia de…

34 de minute ago

Strategia lui Nicusor Dan: „Principalul contracandidat este Piedone”. Ignorati, PSD-istii il ataca cu Rusia

Primarul Capitalei, Nicusor Dan, a declarat luni ca in acest moment, principalul contracandidat al sau…

50 de minute ago

Spania: Premierul socialist Pedro Sanchez, care amenintase cu demisia, anunta ca ramane in fruntea guvernului. Sotia sa este suspectata de coruptie

Pedro Sanchez, care a anuntat miercurea trecuta ca este gata sa demisioneze dupa anuntul privind…

2 ore ago

Japonia s-a apucat sa faca curatanie si in spatiu, pe orbita Pamantului. Incepe eliminarea primului mare gunoi spatial, o racheta H-2A in deriva

Misiunea ADRAS-J (Active Debris Removal by Astroscale-Japan) a companiei Astroscale a reusit sa se apropie…

57 de minute ago

SUA au cumparat un lot de 81 de avioane rusesti de lupta vechi, au platit 20.000 de dolari pentru fiecare. Ce vor face americanii cu aceste aparate

Statele Unite au achizitionat 81 de avioane de lupta invechite din epoca sovietica din Kazahstan,…

5 ore ago