externe

Camera Reprezentantilor din SUA va vota saptamana aceasta ajutoare financiare si militare pentru Ucraina si Israel

Camera Reprezentantilor Statelor Unite va vota saptamana aceasta asupra unor proiecte separate de ajutoare pentru Ucraina si Israel, dupa luni de dispute politice intre administratia Joe Biden si oponentii sai republicani, a anuntat luni seful Camerei inferioare a Congresului american, relateaza AFP, citata de Agerpres.

Un pachet financiar de 60 de miliarde de dolari pentru Kiev, cerut de presedintele democrat, este blocat de luni de zile in Congres, la fel si un alt pachet pentru Israel.

„Saptamana aceasta, vom examina proiecte de lege separate”, printre care cele permitand „finantarea aliatului nostru israelian” si de a „sprijini Ucraina in razboiul sau impotriva agresiunii ruse”, a declarat seful republican al Camerei Reprezentantilor, Mike Johnson.

Celelalte proiecte de lege sunt destinate sa „intareasca aliatii nostri din regiunea Indo-Pacific” si sa „adopte masuri suplimentare pentru contracararea adversarilor nostri si consolidarea securitatii nationala”, a adaugat „speakerul” pe reteaua sociala X.

Dat publicitatii la finalul unei intalniri a alesilor republicani la Capitoliu, acest anunt intervine la doua zile dupa un atac fara precedent al Iranului asupra Israelului.

Republica Islamica a lansat sute de rachete si drone in cursul noptii de sambata spre duminica asupra Israelului, drept represalii la un atac mortal asupra consulatului sau din Damasc, atribuit Israelului.

In acest context, sprijinul militar occidental care a ajutat Israelul sa intercepteze aproape toate rachetele si dronele explozive iraniene a starnit o amaraciune profunda la Kiev.

„Aparand Israelul, lumea libera a demonstrat ca o astfel de unitate nu este doar posibila, ci si eficienta 100%”, a subliniat luni seara presedintele ucrainean, Volodimir Zelenski.

„Acelasi lucru este posibil pentru a proteja Ucraina”, a afirmat el.

Cu o zi inainte, el ii indemnase pe sustinatorii Kievului sa nu „inchida ochii la rachetele si dronele rusesti” care vizeaza Ucraina.

De departe sprijinul militar principal pentru Israel si Ucraina, Statele Unite nu au mai trimis ajutoare majore Kievului din decembrie 2022, din cauza blocarii dosarului de catre republicani in Congres.

Un pachet de 60 de miliarde de dolari in asistenta militara si economica pentru Ucraina a fost adoptat de Senat, cu majoritate democrata, in februarie.

Dar republicanii din Camera Reprezentantilor refuza sa examineze textul din cauza, printre altele, unui alt diferend, pe problema imigratiei.

Cu cateva luni inainte de alegerile prezidentiale din 5 noiembrie, problema s-a transformat intr-o disputa politica intre Joe Biden si rivalul sau republican Donald Trump.

Urmareste-ne si pe:
Gabriel Tudor

Share
Published by
Gabriel Tudor

Recent Posts

Decizie stupefianta a Tribunalului Vaslui: mai multe inregistrari DNA din dosarul lui Buzatu au fost anulate. Chiar si inregistrarile cu denuntatorul Farmazon

Tribunalul Vaslui a decis, luni, ca mai multe inregistrari cu discutiile dintre baronul PSD Dumitru…

O oră ago

Piedone il acuza pe Ciolacu ca incearca sa-l mituiasca: „Promite functii pentru mine si pentru membrii familiei mele”

Cristian Popescu Piedone l-a acuzat, luni, la Antena 3 pe premierul PSD Marcel Ciolacu ca…

4 ore ago

Iar scandal in Parlament, un ales a capturat microfonul Camerei Deputatilor: „Nu stati cu fundul la sala” – Video

Sedinta de plen a Camerei Deputatilor a fost suspendata, luni, cu 20 de minute mai…

3 ore ago

Fugarul Paul de Romania a fost arestat preventiv in Malta. Momentul in care a fost prins, Bucurestiul face presiuni pentru a fi extradat in Romania

Ministrul Justitiei, Alina Gorghiu, a anuntat luni ca Paul de Romania a fost arestat preventiv…

4 ore ago