news

CCR tocmai i-a conferit puteri uriase lui Tudorel Toader: „Ministrul Justitiei are plenitudine de competenta sub aspectul autoritatii asupra procurorilor”

Ministrul Justitiei are plenitudine de competenta sub aspectul autoritatii asupra procurorilor, nu doar autoritate administrativa, potrivit motivarii deciziei Curtii Constitutionale a Romaniei (CCR) privind refuzul presedintelui de a da curs propunerii de revocare a procurorului-sef al DNA.

„Curtea retine (…) ca autoritatea ministrului justitiei nu este una administrativa, din contra, acesta are plenitudine de competenta sub aspectul autoritatii asupra procurorilor. Aceasta plenitudine este limitata doar prin dispozitiile constitutionale exprese, respectiv cele referitoare la numirea in functia de procuror si la aplicarea sanctiunilor disciplinare (…), acestea fiind dispuse de Presedintele Romaniei, respectiv de Consiliul Superior al Magistraturii. Notiunea de autoritate are o semnificatie foarte puternica, ea fiind definita drept putere de a da dispozitii sau de a impune cuiva ascultare, insa, in contextul constitutional dat, acesta se refera la o putere de decizie in privinta gestionarii carierei procurorilor (…) si a modului de realizare a politicii penale generale a statului”, se arata in motivare.

Conform aceleiasi surse, activitatea judiciara desfasurata de procuror intr-o anumita cauza penala nu are legatura cu autoritatea ministrului Justitiei, acestea fiind doua probleme distincte.

CCR mai arata, citand jurisprudenta Curtii Europene a Drepturilor Omului, ca procurorii, actionand in calitate de reprezentanti ai Ministerului Public, subordonati, mai intai, procurorului general, apoi ministrului Justitiei, nu indeplinesc conditia de independenta in raport cu puterea executiva, desi independenta fata de executiv este inclusa printre garantiile pe care le presupune notiunea de magistrat.

„Aceasta jurisprudenta a Curtii Europene a Drepturilor Omului a fost reflectata si in jurisprudenta Curtii Constitutionale (…). In consecinta, procurorii nu pot invoca o pozitie de independenta, asemenea judecatorilor (…), din moment ce activitatea acestora se desfasoara sub control ierarhic si sub autoritatea ministrului justitiei. In acest sens, Comisia de la Venetia a subliniat ca politica judiciara – penala sau civila – a unui stat este determinata, intr-un context democratic, de Guvern, emanatie a majoritatii parlamentare. Aceasta politica trebuie sa fie executata de agenti ai Guvernului, si anume de procurori, astfel incat exigentele referitoare la independenta completa a judecatorilor nu sunt aplicabile in aceeasi masura si procurorilor”, se precizeaza in motivare.

Curtea Constitutionala mai constata ca Ministerul Public nu face parte din puterea judecatoreasca, ci din autoritatea judecatoreasca, concepte care sunt, in esenta, diferite.

„Potrivit art.126 alin.(1) din Constitutie, ‘Justitia se realizeaza prin Inalta Curte de Casatie si Justitie si prin celelalte instante judecatoresti stabilite de lege’, ceea ce inseamna ca din cele trei entitati cuprinse in autoritatea judecatoreasca, respectiv in Capitolul VI al Titlului III din Constitutie, numai instantele judecatoresti fac parte din puterea judecatoreasca. Desi nu face parte nici din puterea executiva sau autoritatea executiva, Ministerul Public nu are o pozitie de independenta institutionala fata de aceasta, intrucat textul Constitutiei este foarte clar, activitatea desfasurata de procurori fiind sub autoritatea ministrului justitiei”, se mai mentioneaza in motivare.

CCR a publicat, joi, motivarea deciziei prin care a stabilit ca presedintele Romaniei urmeaza sa emita decretul de revocare din functie a procurorului-sef al DNA, fiind constatata existenta unui conflict juridic de natura constitutionala generat de refuzul sefului statului de a da curs propunerii de revocare formulata de ministrul Justitiei.

Pe langa motivarea deciziei adoptate cu majoritate de voturi, documentul publicat pe site-ul DNA mai contine o opinie concurenta a judecatorilor constitutionali Marian Enache si Simona-Maya Teodoroiu, precum si opinii separate semnate de Livia Stanciu, Daniel Morar si Mircea Minea.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Cum se castiga contracte de peste 1 milion euro cu primaria lui Piedone. Denumirea firmei norocoase contine numele nepotului lui Piedone

Intr-o plangere adresata DNA de catre un fost director din Primaria Sectorului 5, aflata in…

5 ore ago

Oficial american: Militari rusi au intrat intr-o baza aeriana din Niger care gazduia trupe americane. Fortele celor doua tari folosesc hangare separate

Militari rusi au intrat intr-o baza aeriana din Niger, care gazduieste trupe americane, a declarat…

5 ore ago

INTERVIU Paul Constantin, bucatar: „Tinerii care mananca astazi fast-food vor ajunge sa aprecieze ciorbele si tocanitele, cand se vor aseza la casa lor”

Paul Constantin este una dintre cele mai volubile si mai indragite prezente mediatice din peisajul…

8 ore ago

Au revenit ploile abundente la Dubai. Mai multe zboruri au fost anulate, iar scolile si birourile au fost inchise

Mai multe zboruri ale companiei Emirates au fost anulate sau au avut intarzieri, joi, pe…

5 ore ago

Pregatiri pentru Jocurile Olimpice: Parisul inaugureaza un bazin masiv de stocare a apei pentru a curata raul Sena

Oficialii francezi au inaugurat, joi, un bazin imens de stocare a apei menit sa ajute…

5 ore ago