analize

Cea mai mare izbanda a lui Kovesi. Judecatorul Danilet arata cum decizia CEDO schimba major statutul tuturor procurorilor

Judecatorul Cristi Danilet scoate in evidenta faptul ca decizia CEDO in cazul Kovesi statueaza in premiea ca procurorii sunt independenti. „Un standard mai inalt decat cel stabilit de CEDO in cazul lui Kovesi nu mai exista”, subliniaza Danilet.

„Cateva ganduri dupa ce am citit decizia CtEDO privind revocarea lui Kovesi din functia de Procuror General http://hudoc.echr.coe.int/eng?i=001-202415:

– CtEDO spune ca de independenta procurorilor depinde insasi independenta justitiei. Acesta este de luat in seamna de catre cei care inca viseaza ca procurorii trebuie sa fie subordonati ministrului sau care afirma ca procurorii fac parte din puterea executiva. Un standard mai inalt decat cel stabilit de CEDO in cazul lui Kovesi nu mai exista;

– CtEDO spune ca CCR a limitat dreptul unui procuror de a contesta in justitie revocarea sa. Extrem de trist;

– CtEDO spune ca ministrul justitiei nu a adus dovezi pentru managementul defectuos al Procurorului General, ci a revocat-o pentru implicarea sa in dezbateri publice. Or, aceasta nu poate fi acceptat pentru ca magistratii au dreptul la libertatea de exprimare mai ales cand sistemul de justitie este afectat de reformele propuse. Cu alte cuvinte, Ministrul Toader Tudorel a incalcat un drept al omului.

– desi a castigat procesul cu statul roman, doamna Kovesi nu a cerut daune de la Romania. Jos cu palaria!

– drepturile omului nu sunt o joaca, ci un standard care e deasupra legislatiei nationale si a Constitutiei. Pana la CEDO aceste drepturi ar fi trebuit respectate de: ministrul justitiei, CSM, CCR, Presedintele Statului”, arata Danilet pe Facebook.

Laura Codruta Kovesi a mentionat, marti, ca victoria de la CEDO consolideaza statutul tuturor magistratilor din Europa si ii apara de ingerinte politice discretionare din partea reprezentantilor altor puteri .

„Stim cu totii ca revocarea mea a facut parte dintr-o campanie de intimidare a sistemului judiciar, in incercarea de a descuraja lupta impotriva coruptiei”, aminteste Kovesi intr-un mesaj transmis presei. Acesta se incheie cu un indemn catre magistrati: „NU abandonati!”.

Reactia Laurei Codruta Kovesi:

Aceasta decizie a Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) clarifica, in primul rand, o chestiune de principiu legata de independenta procurorilor si, implicit, a sistemului judiciar, dar mai sunt si alte lucruri pe care le lamureste.

Decizia Curtii Constitutionale a Romaniei cu privire la revocarea din functia de procuror-sef al DNA a atribuit o putere discretionara ministrului justitiei de a revoca un procuror cu functie de conducere, fiind anulata in acest fel orice protectie a magistratilor contra arbitrariului deciziilor politice, iar, pe de alta parte, a inlaturat posibilitatea atacarii efective a unei decizii de revocare, desi aceasta afecteaza un drept fundamental al persoanei.

Atunci cand am introdus actiunea la CEDO am declarat ca ”doresc stoparea ingenuncherii procurorilor, doresc stoparea aplicarii unei astfel de proceduri abuzive si altor procurori cu functii de conducere, intrucat decizia Curtii Constitutionale poate fi invocata ca precedent pentru revocarea oricarui procuror care detine o functie de conducere in Ministerul Public.”

Prin hotararea sa, CEDO a stabilit ca existat o incalcare a dreptului la un proces echitabil, deoarece decizia Curtii Constitutionale a limitat posibilitatea de a ataca decizia de revocare in fata unei instante de judecata, chiar daca aceasta a afectat dreptul meu la viata profesionala.

Persoanele nu ar trebui sa fie subiect al deciziilor Curtilor Constitutionale, ci doar principiile. Ceea ce stabileste CEDO este ca persoanele trebuie sa aiba intotdeauna dreptul si posibilitatea reala de a ataca o decizie de revocare in fata unei instante de judecata.

Hotararea CEDO constata ca procedura ad hoc prin care s-a decis revocarea mea a fost lipsita de legitimitate. Ar trebui sa meditam cu privire la faptul ca, intr-un stat european, procedura care a condus la decizia de revocare a procurorului-sef al DNA a fost realizata cu incalcarea drepturilor fundamentale, cum ar fi dreptul la un proces echitabil si libertatea de exprimare.

CEDO stabileste ca opiniile pe care le-am exprimat public cu privire la modificari legislative sau independenta justitiei nu pot constitui motiv pentru sanctionarea unui magistrat. Mai mult, CEDO a decis ca motivele care au fost invocate pentru revocare ”nu sunt sustinute de elemente de proba specifice si, prin urmare, acestea nu pot fi considerate ca fiind convingatoare in intregul context al cauzei.”

Stim cu totii ca revocarea mea a facut parte dintr-o campanie de intimidare a sistemului judiciar, in incercarea de a descuraja lupta impotriva coruptiei. Totodata, CEDO motiveaza ca revocarea din functia de procuror sef a avut un ”efect de descurajare”, in sensul ca ”ar fi trebuit sa ii descurajeze nu numai pe aceasta, ci si pe alti procurori si judecatori ca pe viitor sa participe la dezbateri publice cu privire la reformele legislative care afecteaza sistemul judiciar si, in general, cu privire la aspecte legate de independenta sistemului judiciar.”

Asa cum si hotararea CEDO mentioneaza ”se pare ca indepartarea prematura a reclamantului din functia sa de procuror sef al DNA a invins chiar scopul mentinerii independentei sistemului judiciar”.

Aceasta hotarare a CEDO consolideaza statutul tuturor magistratilor din Europa si ii apara de ingerinte politice discretionare din partea reprezentantilor altor puteri intr-un moment in care independenta celor care investigheaza coruptia sau alte fapte grave este pusa sub semnul intrebarii in mai multe locuri si in mai multe modalitati.

Nu am depus o cerere pentru despagubiri banesti, pentru ca am considerat ca decizia CEDO este suficienta pentru mine ca remediu, dar si pentru ca, nu doream ca o potentiala compensatie sa fie platita din bugetul de stat, implicit din banii romanilor.

Sper ca aceasta hotarare sa reprezinte o reparatie simbolica pentru toti magistratii hartuiti in ultimii ani!

Sper ca aceasta decizie sa dea curaj magistratilor romani!

Pentru toti cei care ne-au sustinut, pentru cei care au sustinut statul de drept, indiferent de riscurile, de intimidarile si hartuirile la care au fost supusi, astazi este un moment important si reamintesc ceea ce am spus in ziua revocarii: sa nu abandonam!

Sunt convinsa ca a meritat, motiv pentru care spun din nou: NU abandonati!

Urmareste-ne si pe:
Lavinia Popa

Share
Published by
Lavinia Popa

Recent Posts

Seful contraspionajului polonez: „Moscova este pregatita sa invadeze parti din Estonia si Suedia pentru a testa reactia Occidentului”

Vladimir Putin este pregatit sa lanseze o invazie asupora unor tari NATO si sa anexeze…

6 ore ago

Filmare la Cluj, doi politisti se chinuie sa retina un individ agresiv. Politista pulverizeaza spray si in fata colegului ei – Video

Doi politisti din Cluj s-au chinuit miercuri sa bage in masina politiei un individ care…

5 ore ago

Kosovo nu accepta o conditie impusa pentru aderarea la Consiliul Europei: Crearea unei structuri guvernamentale semiautonome pentru comunitatea sarba

Premierul kosovar Albin Kurti a criticat, miercuri, conditiile de aderare la Consiliul Europei, in special…

9 ore ago

Patru britanice il acuza pe Andrew Tate de viol. Dupa incheierea procesului din Romania, va urma un proces civil in Marea Britanie

Patru britanice il dau in judecata pe Andrew Tate la Inalta Curte din Londra pentru…

9 ore ago

Razboiul candidatilor in SUA: New York Times a scris ca Robert Kennedy Jr a avut un vierme in creier. Echipa de campanie spune ca si-a revenit de atunci

Robert Kennedy Jr., nepotul fostului presedinte american John F. Kennedy si candidat independent la presedintia…

9 ore ago

S-a deschis cel mai mare „aspirator de poluare” din lume. Iata cum functioneaza

„Cea mai mare fabrica din lume” pentru aspirarea poluarii care incalzeste planeta din atmosfera, ca…

9 ore ago