analize

Contributia Romaniei comuniste la nasterea terorismului islamic: marturia lui Pacepa. Operatiunea SIG, planul Moscovei de a crea valul de ura impotriva Occidentului in lumea araba, a inclus si DIE, serviciul de spionaj al lui Ceausescu

Romania a participat pana in 1989, sub coordonarea Moscovei, la Operatiunile SIG si Taifun, prin care Rusia sovietica a contribuit masiv la nasterea fenomenului terorist arab si, apoi, la sprijinirea terorismului din spatiul occidental. Subiectul, complet absent din preocuparile cercetatorilor romani dupa caderea comunismului, a fost tratat de generalul Ion Mihai Pacepa, fostul adjunct al DIE (Directia de Informatii Externe) fugit in Statele Unite in iulie 1978, in cartea sa „Dezinformarea“, pe care a scris-o impreuna cu profesorul Ronald J. Rychlak si a publicat-o in 2013. In Romania, volumul a fost publicat de Editura Humanitas in 2015 si reeditat in 2023.

Inca vizat in Romania si azi, la 35 de ani distanta dupa caderea comunismului, de ample campanii de denigrare, acuzat de fostii camarazi si de istorici aflati in siajul serviciilor secrete ca „si-a tradat tara“, Pacepa (28 octombrie 1928-14 februarie 2021) este studiat in scolile de formare a ofiterilor americani.

Cartile si articolele sale sunt in programa cursantilor, fiind considerate relevante pentru modul de lucru al serviciilor secrete rusesti ori de inspiratie ruseasca.

In lipsa oricarei cercetari istorice profesioniste si obiective in Romania pe aceasta tema – autoritatile de la Bucuresti pastreaza o tacere mormantala –, nu avem la dispozitie azi decat depozitiile fostului sef al spionilor lui Ceausescu. Iar acuzatiile sunt de o gravitate exceptionala.

Implicarea directa a Securitatii in atentatele si tentativele de asasinat impotriva disidentilor romani din Occident arata predispozitia regimului comunist la operatiuni violente, de natura criminala

In mod evident, dezvaluirile si afirmatiile lui Pacepa trebuie primite si privite cu o doza de circumspectie. In mod clar, ofiterul a fost subiectiv si, de asemenea, a urmarit propriile scopuri atunci cand a scris cartile respective. Pe de alta parte, romanii stiind cum functionau serviciile secrete ale lui Ceausescu, e greu de crezut ca Pacepa a fost foarte departe de adevar.

E suficient sa ne amintim ca Nicolae Ceausescu a comandat (si Securitatea a executat) asasinate si tentative de asasinat asupra disidentilor romani din Occident. Legaturile cu teroristii internationali precum Carlos Sacalul ori cu grupurile teroriste arabe sunt documentate si de notorietate.

Azi stim ca Monica Lovinescu a fost aproape omorata in bataie la Paris, in 1977, de doi militanti palestinieni trimisi de Securitate la ordinul lui Ceausescu. Scriitoarea si jurnalista a scapat ca prin minune, pentru ca intamplator, la fata locului a aparut un parizian (postas) care a intervenit, iar asasinii au fugit, de teama sa nu fie recunoscuti. De asemenea, se stie ca, in 1981, redactia in limba romana a postului de radio Europa Libera din Munchen a fost tinta unui atentat cu bomba comandat de Securitate, la ordinul lui Ceausescu. Nu mai putin de doi directori romani de la Europa Libera au murit din cauza unor forme de cancer galopant, existand mari suspiciuni ca au fost iradiati de Securitate, dupa ce in prealabil fusesera avertizati sa renunte la activitatea lor.

Cel putin in unul dintre cazuri – al istoricului Radu Georgescu – a fost implicat turnatorul Balaceanu-Stolnici, care l-a vizitat pe jurnalist acasa, la Munchen, apoi a furnizat Securitatii schema apartamentului acestuia, pentru ca agentii sa poata actiona mai eficient (Constantin Balaceanu-Stolnici a fost sarbatorit cu mare fast anul trecut de Academia Romana, la implinirea a 100 de ani, cu cateva luni inainte sa moara).

Asadar, chiar daca din Arhivele Securitatii n-a iesit pana acum niciun document care sa vorbeasca despre implicarea in operatiunile descrise de Pacepa in cartile sale, exista toate datele circumstantiale sa banuim ca relatarile nu sunt departe de realitate.

Generalul Ion Mihai Pacepa (cu ochelari, in spatele lui Nicolae Ceausescu) a fost adjunctul DIE si consilierul personal al dictatorului roman din 1972 pana in 1978, la fuga in Statele Unite.

Operatiunea Sionistskie Gosudarstva a fost lansata in 1972 de Iuri Andropov, seful KGB, cu sprijinul serviciilor de spionaj ale tarilor socialiste din orbita Moscovei. Obiectivul era stimularea sentimentelor antisemite ale locuitorilor din Orientul Mijlociu si intoarcerea lor impotriva Occidentului

Operatiunea Sionistskie Gosudarstva („Guvernele Sioniste“, pe scurt, SIG) a fost lansata de autoritatile de la Moscova in 1972, cand in fruntea Komitet gosudarstvennoj bezopasnosti (pe scurt, KGB – adica, in traducere, Comitetul pentru Securitatea Statului) se afla Iuri Andropov. Scopul Operatiunii SIG era „transformarea lumii islamice intr-un dusman exploziv al Statelor Unite“, scrie Mihai Pacepa.

Aceasta operatiune, celebra in lumea serviciilor de informatii si printre cercetatorii si jurnalistii care se ocupa de domeniul in cauza, face in strainatate obiectul a numeroase studii. Majoritatea analistilor o considera un exemplu de manual despre succesul pe termen lung repurtat de o operatiune de dezinformare. In 2019, de exemplu, cercetatorii Eli Cohen si Elizabeth Boyd, de la Institutul de Informare Stiintifica de la Santa Rosa, Statele Unite, au scris un studiu despre Operatiunea SIG, prin care Moscova a inoculat ura fata de Occident in lumea araba, cu consecinte care se vad pana in zilele noastre.

Actiunea, in sine, este de o simplitate dezarmanta, dar cu efecte formidabile. „Mesajul era simplu: musulmanii aveau inclinatie catre nationalism, sovinism si victimizare. Andropov a decretat ca un pontif ca «noi» ar trebui sa-i determinam pe ei sa vada rosu doar la gandul acelui «Consiliu al inteleptilor Sionului» (insemnand Congresul SUA), al carui scop era de a-i face pe evrei stapanii lumii. Ar trebui sa-i aducem pe analfabetii lor, masele oprimate, intr-un punct de fierbere. Terorismul si violenta impotriva Israelului si Americii vor decurge in mod natural din inflacararea antisemita a musulmanilor, a explicat Andropov“, scrie Pacepa in volumul „Dezinformarea“.

La aceasta vasta actiune de transformare a musulmanilor in inamici ireductibili si fanatici impotriva Occidentului au fost cooptate de KGB toate serviciile secrete din tarile socialiste – si mai ales cele din Europa de Est. Lumea musulmana a fost „feliata“ si „portionata“ pe sfere de influenta, fiecarui stat aflat pe orbita Moscovei revenindu-i anumite tari din Orientul Mijlociu si Africa de Nord unde avea legaturi privilegiate.

Romania a primit misiunea de a aplica Operatiunea SIG in Libia, Iran, Liban si Siria, prin intermediul a sute de agenti de influenta trimisi acolo sub acoperirea de ingineri, doctori, profesori si instructori

Romaniei i-au revenit Libia, Iran, Liban si Siria. In aceste patru tari, regimul Ceausescu dezvoltase relatii speciale de prietenie si colaborare. Aici, Romania avea vaste santiere cu mii de specialisti trimisi pentru a participa la constructia de spitale, scoli, drumuri. Relatiile comerciale erau masive si in crestere. Aceasta filiera a fost folosita de DIE pentru a virusa populatiile locale cu ajutorul operatiunilor de dezinformare.

„Sarcina DIE a fost aceea de a peria Romania in cautare de activisti de incredere ai partidului comunist, de a-i antrena in «dezinformatia» si in desfasurarea de operatiuni teroriste si de a-i infiltra in tarile-tinta. Acestora urma a le fi data sarcina de a sadi o ura turbata, dementa, fata de sionismul american, prin manipularea aversiunii ancestrale fata de evrei pe care o aveau multi oameni din acea parte a lumii“, scrie Pacepa.

La acea data, ofiterul roman fusese promovat consilier al lui Ceausescu pe securitate nationala si dezvoltare tehnologica, precum si prim-adjunct al DIE si secretar de stat la Consiliul Securitatii Statului din Ministerul de Interne. Simplul fapt ca dictatorul roman numise un general de Securitate drept consilier pentru „dezvoltare tehnologica“ arata importanta majora pe care o avea spionajul industrial si economic in viziunea regimului comunist.

Conform lui Pacepa, Romania avea deja, in 1978 (la 6 ani dupa inceperea Operatiunii SIG), nu mai putin de 500 de agenti sub acoperire in statele-tinta musulmane.

„Asa cum am aflat mai tarziu, a continuat sa trimita astfel de agenti pana cand s-a prabusit blocul sovietic, in 1989. Cei mai multi dintre ei erau ingineri, doctori, profesori si instructori artistici. Potrivit unei estimari brute primite de la Moscova, pana in anul 1978 comunitatea de spionaj a blocului sovietic trimisese aproximativ 4.000 de astfel de agenti de influenta in lumea islamica. Presupunerea era ca aproape 70-75% dintre acestia se vor dovedi extrem de utili“, isi aminteste defectorul roman.

Nicolae Ceausescu si DIE au avut relatii speciale cu Yasser Arafat, liderul Organizatiei pentru Eliberarea Palestinei. Romania alimenta in secret teroristii palestinieni cu cele necesare pentru actiunile lor si-l recrutase inclusiv pe adjunctul lui Arafat, relateaza Pacepa in „Orizonturi rosii“.

Pacepa: Dupa sase ani de la declansarea Operatiunii SIG, Romania avea in tarile musulmane-tinta circa 500 de agenti si livrase mii de traduceri in araba din Protocoalele inteleptilor Sionului

Foarte interesant este ca, in planul Operatiunii SIG, regimul sovietic a incorporat strategii foarte vechi folosite cu aproape 70 de ani in urma de regimul tarist, cu un succes imens, in Europa si in Imperiul Rus.

„In 1972, DIE a primit de la KGB o traducere araba a Protocoalelor inteleptilor Sionului, impreuna cu materialul «documentar», tot in araba, care «demonstra» ca Statele Unite erau o tara sionista al carei scop era sa transforme lumea islamica intr-un fief iudaic. I s-a ordonat DIE sa raspandeasca «discret» ambele tipuri de documente in tarile sale islamice tinta. Pe parcursul ultimilor mei ani in Romania, DIE a difuzat luna mii de exemplare in toata sfera sa de influenta din lumea islamica. Din intalnirile pe care le-am avut cu omologii mei din serviciile maghiare si bulgaresti, cu care am avut privilegiul sa am relatii deosebit de apropiate la acea vreme, am aflat ca si ei trimiteau asemenea agenti de influenta in sferele lor islamice predilecte“.

Pacepa relateaza ca Nicolae Ceausescu ii cerea periodic rapoarte despre numarul agentilor de influenta pe care Romania ii avea in misiune in tarile islamice, angrenati in Operatiunea SIG. El estimeaza ca trimiterea a sute de mii de exemplare din Protocoalele inteleptilor Sionului in lumea islamica, incepand cu 1972, a contribuit semnificativ la starea de lucruri din ultimele decenii, la radicalizare, la valul de atentate si la ura impotriva Occidentului.

Operatiunea SIG nu a fost singura in care Romania a lucrat cot la cot cu Rusia comunista impotriva lumii democratice, arata Pacepa. Dupa Operatiunea SIG a urmat Operatiunea Taifun, pusa la cale tot de Andropov, care viza de data asta extinderea terorismului international in Europa Occidentala.
Si in acest caz s-a aplicat reteta deja stiuta: KGB-ul a distribuit sarcini serviciilor de spionaj „surori“ din lagarul socialist. Descrierea facuta de Pacepa este minutioasa si arata rafinamentul la care ajunsesera rusii, dupa decenii de razboi subversiv impotriva Occidentului, in planurile lor de subminare a lumii democratice.

Nicolae Ceausescu in vizita la „fratele“ Muammar al-Gaddafi, dictatorul Libiei. Imagine de la sosirea romanului la Tripoli, in 12 februarie 1974.

„Misiunea Romaniei in acea aventura comuna era sa produca pasapoarte false occidentale necesare «luptatorilor pentru libertate» ai lui Andropov. In timpul ultimilor mei sase ani in Romania, DIE devenise principalul furnizor de pasapoarte false vest-germane, austriece, franceze, britanice, italiene si spaniole“

Mai jos, „diviziunea muncii“ intre serviciile secrete comuniste pentru sustinerea retelelor de terorism international, asa cum este descrisa de generalul Ion Mihai Pacepa:

„(…) Uniunea Sovietica avea sa-si asume cele mai dificile sarcini, acelea de a crea noi organizatii teroriste, de a le indoctrina membrii si de a furniza informatii secrete, bani si sprijin politic pentru operatiunile teroriste – pe care Andropov le numea «lupta armata».

Serviciul de informatii externe cehoslovac a fost insarcinat cu inzestrarea teroristilor cu explozibil plastic inodor (Semtex-H) care nu putea fi detectat de cainii din aeroporturi. In 1990, presedintele cehoslovac Vaclav Havel a admis ca regimul comunist al tarii sale expediase in secret mii de tone din acest explozibil plastic inodor catre teroristii palestinieni si libieni. Potrivit lui Havel, doar 200 de grame erau suficiente pentru a arunca in aer un avion comercial. «Terorismul mondial are provizii de Semtex pentru 150 de ani», a estimat Havel.

Est-germanii au trebuit sa-i inzestreze pe teroristi cu arme si munitie. Potrivit unor documente secrete gasite dupa caderea Zidului Berlinului in arhivele Ministerului est-german al Securitatii Statului, cunoscut in mod curent ca STASI, doar in 1983 serviciul de spionaj extern al acestuia a oferit PLO (Organizatia pentru Eliberarea Palestinei – n. red.) munitie pentru AK-47 in valoare de 1.877.600 dolari.
Cubanezii au produs in masa dispozitive de camuflare pentru transportul explozibilului plastic si arme pentru tarile-tinta. In 1972, am petrecut o «vacanta de lucru» la Havana, ca invitat al lui Raul Castro, la acea vreme sef al fortelor de securitate si militare cubaneze, si am vizitat ceea ce s-a dovedit a fi cea mai mare fabrica a blocului sovietic care producea serviete cu pereti dubli si alte dispozitive de camuflare ce urmau a fi folosite la transportul secret al armelor. Generalul Sergio del Valle Jimenez, ministrul cubanez de Interne, mi-a spus ca trimiterea de arme de contrabanda catre «organizatiile teroriste antisioniste» era una din principalele sale sarcini.

Misiunea Romaniei in acea aventura comuna era sa produca pasapoarte false occidentale necesare «luptatorilor pentru libertate» ai lui Andropov. In timpul ultimilor mei sase ani in Romania, DIE devenise principalul furnizor de pasapoarte false vest-germane, austriece, franceze, britanice, italiene si spaniole, care erau inmod regulat trimise organizatiilor si gruparilor teroriste. DIE a produs, de asemenea, o mare colectie de stampile de vize de intrare, de peste tot din lume, necesare teroristilor pentru a calatori spre tarile lor tinta“.

Nicolae Ceausescu dezvoltase relatii speciale si cu dictatorul sirian Hafez al-Asad, tatal actualului dictator Bashar al-Asad. Imagine din timpul vizitei intreprinse la Damasc de seful Romaniei comuniste in perioada 17-19 februarie 1974. Romania a facut investitii mari in tari precum Libia si Siria, dar n-a mai recuperat ulterior aproape nimic.

Operatiunea Taifun a vizat prioritar sefii NATO, ai armatelor si serviciilor de informatii Occidentale

Incepand cu mijlocul anilor 1970, Operatiunea Taifun a inceput sa dea rezultate masive, tintele principale fiind comandantii NATO si oameni-cheie din serviciile de informatii occidentale.
Pe 23 decembrie 1975, seful rezidentei CIA din Atena, Richard Welch, a fost asasinat la Atena.

A urmat un atac cu bomba la Bruxelles impotriva generalului Alexander Haig, seful NATO. Ofiterul a scapat ca prin urechile acului, dar limuzina blindata Mercedes a fost facuta praf.

Asupra generalului Frederick J. Kroesen, comandantul fortelor armate americane din Europa, s-a executat un atac cu racheta. Foarte norocos, Kroesen a scapat si el cu viata.

Finantistul Alfred Herrhausen, directorul Deutsche Bank, a fost ucis intr-un atac cu grenade.

Politicianul vest-german Hans Neusel, secretar de stat in Ministerul de Interne al RFG responsabil cu afacerile de securitate interne, a fost ranit intr-o tentativa de asasinat.

Atentatele teroriste din Europa au disparut subit dupa caderea comunismului si au reaparut, dupa 20 de ani, odata cu declansarea razboiului hibrid contra Occidentului de catre Rusia lui Putin

Absolut semnificativ, in aceasta poveste, este ca atentatele si operatiunile teroriste de acest tip au incetat brusc dupa 1989, cand s-au prabusit mai intai regimurile comuniste din Europa de Est, iar apoi s-a dezmembrat si Uniunea Sovietica. „Zeci de teroristi sponsorizati de KGB au fost arestati in fosta Germanie de Est. Peter Michael Diestel, care a devenit ministrul de Interne al Germaniei de Est dupa caderea guvernului sau comunist, a admis in 1990 ca aeroportul Schonefeld din Berlinul de Est fusese ani de zile «o placa turnanta pentru teroristi de toate felurile». Christian Lochte, un oficial de rang inalt din cadrul serviciului de contraspionaj vest-german, a declarat ca KGB-ul si STASI facusera «tot posibilul pentru a destabiliza aceasta tara si, de asemenea, restul Europei».

Mai mult decat atat, guvernul vest-german a facut publice dovezi care aratau ca STASI instruise, la randul sau, grupuri teroriste palestiniene in Germania de Est si in sudul Yemenului si ca fusese implicata in atentatul cu bomba libian din 1986, de la discoteca La Belle, din Berlinul de Vest, in care au murit doi soldati americani si au fost raniti alti 229 de oameni“, relateaza Pacepa.

Dupa o pauza de circa 20 de ani, fenomenul terorist arab a reinceput in Europa la mijlocul deceniului trecut. Coincidenta face ca acest reviriment al violentei islamiste sa se suprapuna perfect cu reluarea fatisa a ostilitatii fata de Occident si declansarea razboiului hibrid de catre Rusia lui Putin.

Dintre tarile ex-socialiste, Romania a ramas singura unde autoritatile au pastrat tacerea, in ultimii 35 de ani, asupra implicarii in operatiunile externe de sustinere a terorismului arab

Absolut relevant este, de asemenea, ca dintre tarile ex-socialiste, Romania e singura unde oficialitatile au pastrat tacerea, dupa 1989, asupra operatiunilor externe in care a fost implicata Securitatea.

In celelalte tari a existat o asumare publica a faptelor trecutului, iar inalti demnitari – in unele cazuri, chiar presedintii statelor respective – au vorbit despre implicarea regimurilor comuniste locale in fenomenul terorist international.

Romania a pastrat insa tacerea la nivel oficial, misiunea de a recupera trecutul cazand pe umerii societatii civile, ai unor cercetatori independenti, ai jurnalistilor de investigatii si, in unele cazuri, ai unor fosti ofiteri de Securitate care au rupt „Omerta“.

Curentul mainstream e in continuare dominat, si azi, de cealalta tabara: cercetatorii, istoricii si biografii Securitatii, carora li se pun la dispozitie resursele pentru a scoate carti si studii favorabile fostei politii politice comuniste.

Influenta vechilor structuri in Romania actuala a devenit evidenta si vizibila pentru oricine anul trecut, cand judecatorii i-au achitat pe ofiterii care au coordonat asasinarea disidentului Gheorghe Ursu, explicand in motivarea sentintei ca inainte de 1989 n-a existat politie politica si nici regim opresiv.

Generalul de Securitate Ion Mihai Pacepa (cu ochelari, primul din stanga), umar la umar cu generalul de Armata Ioan Geoana, tatal actualului secretar general adjunct al NATO, Mircea Geoana.

Urmareste-ne si pe:
Matei Udrea

Recent Posts

Autoritatile isi solicita documentele si studiile geotehnice legate de situatia din Slanic, Prahova. Termen: 48 de ore

Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta Prahova a cerut Consiliului Judetean Prahova, Primariei Slanic, Societatii…

9 ore ago

Lovituri cu drone si rachete ale Hezbollah, in nordul Israelului. Pro-iranienii lanseaza zilnic atacuri pentru a sustine Hamas

Miscarea libaneza pro-iraniana Hezbollah a anuntat ca a vizat sambata, 27 aprilie, doua pozitii militare…

9 ore ago

Printul, complotistii si potentialul puci: In Germania incepe procesul extremistilor care planuiau o lovitura de stat

Una dintre cele mai mari actiuni in justitie din istoria Germaniei urmeaza sa inceapa luni…

9 ore ago

Un jurnalist al Forbes Rusia, arestat pentru difuzarea de „informatii false”. Acesta a scris despre civilii ucisi in Bucea

Un jurnalist al editiei ruse a revistei Forbes, Serghei Mingazov, a fost arestat sub acuzatii…

9 ore ago

Luni aflam ordinea candidatilor la europarlamentare, pe buletinele de vot. 542 de candidati, pentru 33 de locuri in Parlamentul European

Presedintele Biroului Electoral Central (BEC) va efectua, luni, 29 aprilie, tragerea la sorti pentru stabilirea…

9 ore ago