externe

De neimaginat in Romania. Slovenia a legalizat casatoriile intre persoane de acelasi sex

Curtea Constitutionala a Sloveniei a acordat cuplurilor formate din persoane de acelasi sex dreptul de a se casatori si dreptul de a adopta copii in aceleasi conditii de care beneficiaza si cuplurile heterosexuale, in urma a doua decizii care au fost anuntate public in cursul zilei de vineri, informeaza DPA, citata de Agerpres.

Cele doua decizii, care stipuleaza ca precedentele legi slovene sunt incompatibile cu legislatia adoptata impotriva discriminarii, au fost pronuntate inca din data de 16 iunie, precizeaza un comunicat al Curtii Constitutionale din Slovenia.

Parlamentul de la Ljubljana a acordat Curtii Constitutionale un termen de sase luni pentru actualizarea legislatiei. Chiar si inainte de aceasta actualizare, deciziile anuntate vineri vor intra in vigoare imediat, ceea ce inseamna ca partenerii de viata de acelasi sex vor avea voie din punct de vedere legal sa se casatoreasca in Slovenia si sa adopte copii inca de vineri, in aceleasi conditii ca si cuplurile heterosexuale.

Deciziile au fost adoptate in urma analizarii plangerilor depuse de doua cupluri de acelasi sex: unul al carui certificat de casatorie nu fusese recunoscut oficial, iar altul caruia autoritatile slovene i-au refuzat un loc pe o lista a candidatilor la adoptie.

Pana vineri, cuplurile de acelasi sex din Slovenia aveau voie sa incheie doar parteneriate civile si nu beneficiau de dreptul la adoptie.

Asociatia Legebitra, care militeaza pentru drepturile comunitatii LGBT, considera ca deciziile anuntate vineri reprezinta un moment istoric intr-o lupta ce dureaza de 25 de ani.

Intr-un mesaj pe Facebook, membrii asociatiei le-au multumit tuturor celor care au contribuit la aceste decizii pentru timpul, energia, expertiza si persistenta lor.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Cum se castiga contracte de peste 1 milion euro cu primaria lui Piedone. Denumirea firmei norocoase contine numele nepotului lui Piedone

Intr-o plangere adresata DNA de catre un fost director din Primaria Sectorului 5, aflata in…

11 ore ago

Oficial american: Militari rusi au intrat intr-o baza aeriana din Niger care gazduia trupe americane. Fortele celor doua tari folosesc hangare separate

Militari rusi au intrat intr-o baza aeriana din Niger, care gazduieste trupe americane, a declarat…

11 ore ago

INTERVIU Paul Constantin, bucatar: „Tinerii care mananca astazi fast-food vor ajunge sa aprecieze ciorbele si tocanitele, cand se vor aseza la casa lor”

Paul Constantin este una dintre cele mai volubile si mai indragite prezente mediatice din peisajul…

14 ore ago

Au revenit ploile abundente la Dubai. Mai multe zboruri au fost anulate, iar scolile si birourile au fost inchise

Mai multe zboruri ale companiei Emirates au fost anulate sau au avut intarzieri, joi, pe…

11 ore ago

Pregatiri pentru Jocurile Olimpice: Parisul inaugureaza un bazin masiv de stocare a apei pentru a curata raul Sena

Oficialii francezi au inaugurat, joi, un bazin imens de stocare a apei menit sa ajute…

11 ore ago