externe

Deja e prea mult: Premierul australian Anthony Albanese cere o „concluzie” in cazul lui Assange

Cazul lui Julian Assange ar trebui sa fie finalizat, a declarat premierul australian Anthony Albanese, exprimandu-si „frustrarea” fata de continuarea incarcerarii si urmarirea fondatolului Wikileaks, potrivit Anadolu.

„Trebuie rezolvat, lucram prin canale diplomatice, explicam foarte clar care este pozitia noastra in cazul domnului Assange”, a declarat Albanese pentru ABC News intr-un interviu in Marea Britanie, unde Assange a a fost tinut intr-o inchisoare in ultimii patru ani.

Ingrijorat de sanatatea lui Assange, Albanese a spus ca este frustrat pentru ca guvernul sau nu a reusit sa gaseasca nicio solutie diplomatica la incarcerarea lui Assange.

„Continui sa spun in privat ceea ce am spus in mod public in calitate de lider laburist si ceea ce am spus in calitate de prim-ministru, este suficient”, a spus Albanese pentru postul australian.

Premierul australian se afla in Marea Britanie pentru a participa la incoronarea regelui Carol al III-lea.

„Acest lucru trebuie sa fie finalizat”, a spus el despre cazul editorului WikiLeaks, a carui custodie este dorita de guvernul SUA, care urmareste extradarea sa din Marea Britanie.

Assange, cetatean australian, este retinut in Marea Britanie, unde autoritatile au aprobat extradarea lui in SUA anul trecut. El este cautat pentru presupusul sau rol in spionaj si diseminarea informatiilor militare americane clasificate.

El a fost scos afara din cladirea Ambasadei Ecuadorului din Londra in 2019, unde s-a refugiat timp de mai bine de sapte ani. Daca va fi extradat in SUA, Assange risca o pedeapsa cu inchisoare de pana la 175 de ani.

In timp ce Marea Britanie a fost de acord cu cererea Washingtonului, Assange, totusi, a contestat decizia in instanta.

Inaltul comisar al Australiei din Marea Britanie, Stephen Smith, l-a vizitat pe Assange luna trecuta in inchisoarea Belmarsh.

„Stiu ca este frustrant. Impartasesc frustrarea. Nu pot face mai mult decat sa explic foarte clar care este pozitia mea. Si administratia SUA este cu siguranta foarte constienta de care este pozitia guvernului australian”, a spus Albanese in legatura cu esecul unei solutii diplomatice pentru a pune capat cazului lui Assange.

Albanese a spus ca pedeapsa aplicata lui Assange a fost „exagerata”. „Incarcerarea lui in prezent nu ajuta la nimic”, a spus Albanese.

El a adaugat ca ar trebui sa se analizeze daca timpul pe care l-a „ispasit efectiv” a fost mai mult decat o pedeapsa „rezonabila”, daca acuzatiile impotriva sa erau dovedite.

„Cred ca, atunci cand australienii se uita la circumstante, se uita la faptul ca o persoana care a divulgat informatii (Chelsea Manning), dupa ce a stat ceva timp in inchisoare este acum libera, atunci ei vor vedea ca exista o discrepanta acolo”, a explicat el.

Urmareste-ne si pe:
Camelia Stanciu

Share
Published by
Camelia Stanciu

Recent Posts

Autoritatile isi solicita documentele si studiile geotehnice legate de situatia din Slanic, Prahova. Termen: 48 de ore

Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta Prahova a cerut Consiliului Judetean Prahova, Primariei Slanic, Societatii…

9 ore ago

Lovituri cu drone si rachete ale Hezbollah, in nordul Israelului. Pro-iranienii lanseaza zilnic atacuri pentru a sustine Hamas

Miscarea libaneza pro-iraniana Hezbollah a anuntat ca a vizat sambata, 27 aprilie, doua pozitii militare…

9 ore ago

Printul, complotistii si potentialul puci: In Germania incepe procesul extremistilor care planuiau o lovitura de stat

Una dintre cele mai mari actiuni in justitie din istoria Germaniei urmeaza sa inceapa luni…

9 ore ago

Un jurnalist al Forbes Rusia, arestat pentru difuzarea de „informatii false”. Acesta a scris despre civilii ucisi in Bucea

Un jurnalist al editiei ruse a revistei Forbes, Serghei Mingazov, a fost arestat sub acuzatii…

9 ore ago

Luni aflam ordinea candidatilor la europarlamentare, pe buletinele de vot. 542 de candidati, pentru 33 de locuri in Parlamentul European

Presedintele Biroului Electoral Central (BEC) va efectua, luni, 29 aprilie, tragerea la sorti pentru stabilirea…

9 ore ago