news

DIICOT, peste 70 de perchezitii: romani, ucrainieni, bulgari si cehi au format o ampla retea de contrabanda cu tigari

DIICOT si fortele de politie desfasoara marti peste 70 de perchezitii in legatura cu doua retele transfrontaliere de contrabanda cu tigari. Sunt implicati infractori din patru tari.

„In data de 26.03.2024, procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism – Serviciul Teritorial Timisoara impreuna cu politistii Directiei de Investigare a Criminalitatii Economice din cadrul IGPR si ai Serviciului de Investigare a Criminalitatii Economice din IPJ Arad, pun in aplicare 79 de mandate de perchezitie domiciliara pe raza judetelor Arad, Suceava, Dolj, Calarasi, Sibiu, Iasi, Teleorman, Mehedinti, Timis, Brasov, Covasna, Arges, Ilfov, Constanta si a municipiului Bucuresti, intr-o cauza ce vizeaza destructurarea a doua grupuri infractionale organizate autohtone, dar cu ramificatii transfrontaliere in Cehia, Bulgaria si Ucraina, constituite in scopul savarsirii infractiunilor de contrabanda cu tigarete, produse accizabile (tutun) si materiale explozive (pirotehnice) si spalare a banilor.

Cercetarile efectuate au reliefat ca, in perioada 2022 – 2024, membrii celor doua grupuri infractionale au procurat bunurile accizabile din afara Romaniei, le-au introdus fraudulos in tara (cu complicitatea sau sustinerea unor functionari din cadrul autoritatilor publice), transportat si depozitat , in scopul valorificarii pe piata neagra.

Pe parcursul administrarii probatoriului au fost indisponibilizate cantitatile de 38.019.640 tigarete (din care peste 24.000.000 pe parcursul a 12 actiuni de prindere in flagrant), 64 tone tutun pentru fumat, 8,3 tone de materiale pirotehnice si au fost desfiintate 3 fabrici clandestine de tigarete de contrabanda, doua aflate pe teritoriul Romaniei si una in Cehia.

Prejudiciul cauzat bugetului consolidat al statului prin activitatea infractionala a celor doua grupuri se ridica la suma de 12.740.000 euro.

Sunt puse in executare peste 50 de mandate de aducere emise pe numele suspectilor, din care patru sunt functionari publici cu statut special, audierile fiind realizate la sediul DIICOT – Serviciul Teritorial Timisoara.

Actiunea beneficiaza de sprijinul politistilor Inspectoratului General al Politiei Romane si structurilor subordonate din teritoriu si jandarmilor Inspectoratului General al Jandarmeriei Romane.

Suportul de specialitate a fost asigurat de catre Biroului Tehnic si de Criminalistica al D.I.I.C.O.T si Directia Operatiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane.

Facem precizarea ca, pe intreg parcursul procesului penal, persoanele cercetate beneficiaza de drepturile si garantiile procesuale prevazute de Codul de procedura penala, precum si de prezumtia de nevinovatie”, a anuntat DIICOT.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Die Welt: Rusia si Ucraina au fost la un pas de a ajunge la un acord de pace, in primavara lui 2022

Publicatia germana Die Welt scrie ca un acord de pace ar fi putut fi semnat la…

9 minute ago

Ceasul de aur purtat de cel mai bogat pasager de la bordul Titanicului va fi vandut la licitatie

Un ceas de aur purtat de John Jacob Astor IV, membru al bogatei familii Astor…

15 minute ago

Aventurile velierului Belem, nava monument national care va aduce flacara olimpica in Franta

Misiunea de a transporta flacara olimpica din Grecia in Franta a fost incredintata velierului Belem,…

38 de minute ago

Nou record mondial: un barbat din Ghana a imbratisat 1.123 de copaci intr-o ora, pentru a creste constientizarea protejarii mediului

Un barbat din Ghana care studiaza silvicultura in statul american Alabama a stabilit un record…

38 de minute ago

Nou scandal de proportii la AUR: candidatul la primaria sectorului 6 si-a dat demisia din partid si afirma ca „AUR e o iluzie dirijata de un Gunoi!”

Desemnat in luna martie de AUR drept candidat la Primaria Sectorului 6, Valentin Florea si-a…

O oră ago

Puiul de orca ramas captiv intr-o laguna de langa insula Vancouver este in sfarsit liber

Un pui de orca ramas blocat intr-o laguna de langa insula Vancouver timp de mai…

2 ore ago