Categories: politica

Dragnea priveste cu satisfactie. Patru tari est-europene solicita Bruxelles-ului sa nu se mai amestece in politica lor interna

Grupul Visegrad a cerut Uniunii Europene sa actioneze „strict in limita competentelor”, dupa o serie de critici si in contextul in care Bruxellesul vrea sa conditioneze accesul la fonduri UE de respectarea normelor statului de drept, initiativa care probabil vizeaza Polonia, Ungaria si Romania.

In cursul unei reuniuni organizate vineri in Budapesta, liderii Ungariei, Poloniei, Slovaciei si Cehiei au adoptat o pozitie comuna privind necesitatea reformarii Uniunii Europene in contextul iesirii Marii Britanii (Brexit). Grupul Visegrad nu este de acord cu planul Germaniei, Frantei si Comisiei Europene privind aprofundarea integrarii la nivelul Uniunii Europene.

„Europa are nevoie de un nou proiect. Trebuie sa vorbim de o alianta a natiunilor libere”, a declarat premierul Ungariei, Viktor Orban, citat de site-ul agentiei Reuters, informeaza Mediafax. La randul sau, premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, a pledat pentru o „Europa puternica, integrata”, dar formata din state membre nationale si suverane, respingand practic tendintele in sensul unui eventual model federal.

Polonia si Ungaria sunt criticate frecvent de Uniunea Europeana din cauza abaterilor de la standardele democratice. In plus, cele patru tari din Grupul Visegrad au denuntat solicitarile de a primi refugiati extracomunitari in cadrul sistemului de redistribuire pe baza de cote stabilit de Comisia Europeana.

Pe fondul tensiunilor cu state vest-europene si cu institutiile comunitare, Grupul Visegrad a cerut Uniunii Europene sa actioneze „strict in limitele competentelor” si sa respecte drepturile tarilor de a efectua reforme politice nationale. „Institutiile UE trebuie sa trateze in mod egal toate statele membre si sa actioneze strict in limitele competentelor pe care le au. Dreptul statelor membre de a efectua reforme interne in cadrul propriilor competente trebuie respectat”, a transmis Grupul Visegrad. In materie de imigratie, Ungaria, Polonia, Slovacia si Cehia au evocat necesitatea masurilor pentru „protejarea eficienta si responsabila a frontierelor externe”, „prin evitarea aplicarii de cote obligatorii care sunt ineficiente si au generat deja disensiuni in Europa”.

„Eu resping orice critici la adresa tarilor noastre doar pentru ca avem opinii diferite despre cotele de imigratie. Nu suntem oaia neagra”, a afirmat premierul Slovaciei, Robert Fico.

Cele patru tari au pledat in favoarea mentinerii bugetului UE pentru agricultura si pentru dezvoltarea statelor central si est-europene, exact in contextul in care Uniunea Europeana discuta despre bugetul pentru perioada 2021-2027 si este evocata ideea conditionarii accesului la fonduri comunitare de respectarea principiilor statului de drept.

„Purtam discutii pentru a pregati definirea conditiilor care trebuie indeplinite de statele membre pentru a putea primi fonduri din partea contribuabililor europeni. Definitia va fi o descriere mai exacta a ceea ce intelegem prin stat de drept. Din punctul meu de vedere, este vorba de un sistem functional al justitiei independente care trebuie sa existe in statele membre”, a declarat vineri Vera Jourova, comisarul UE pentru Justitie, Consumatori si Egalitate de gen.

„Este vorba de banii contribuabililor. Trebuie sa avem garantii ca exista sisteme judiciare independente si ca se respecta normele statului de drept”, a subliniat Jourova in cursul unei vizite la Sofia.

Ideea este impartasita de Corina Cretu, comisarul UE pentru Politici Regionale. „Trebuie sa gasim un mecanism pentru garantarea normelor statului de drept. Sunt valori fundamentale care trebuie respectate”, a declarat Corina Cretu, pentru publicatia Der Spiegel, precizand ca toate statele membre trebuie sa fi stiut in momentul aderarii la UE ca „nu au doar beneficii, ci si obligatii si responsabilitati”.

Conform publicatiei Der Spiegel, un mecanism care ar conditiona accesul la fonduri comunitare de respectarea normelor statului de drept ar viza in principal tari precum Polonia, Ungaria si Romania.

Comisarul UE pentru Justitie, Vera Jourova, da asigurari ca planul nu vizeaza doar anumite tari. „Nu intentionam sanctionarea statelor membre”, a subliniat Vera Jourova la Sofia, potrivit publicatiei Die Welt.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Recent Posts

Agentia ONU pentru alimentatie avertizeaza: „Foametea este veritabila in nordul fasiei Gaza”

In nordul Fasiei Gaza este o „veritabila foamete", care progreseaza catre sudul teritoriului palestinian, a…

8 ore ago

Armata germana s-a deconectat de la un serviciu on-line care i-a provocat o serie de brese de securitate. Si conexiunile cancelarului german Olaf Scholz ar putea fi compromise

Bundeswehr, fortele armate germane, au deconectat de la internet o conexiune la serviciul de videoconferinte…

8 ore ago

Sadiq Khan obtine al treilea mandat de primar al Londrei, dupa un „vot istoric.” 2,4 milioane de londonezi s-au prezentat la urne

Laburistul Sadiq Khan a obtinut un al treilea mandat, succesiv, de primar al Londrei, dupa…

10 ore ago

Studentii de la Trinity College din Dublin si de la Universitatea Lausanne au ocupat campusurile pentru a protesta fata de razboiul din Gaza

Studentii de la Trinity College din Dublin si de la Universitatea Lausanne din Elvetia au…

11 ore ago

Aproape 10.000 de locuitori de pe insula indoneziana Ruang vor fi relocati definitiv dupa eruptiile vulcanice

Aproape 10.000 de locuitori ai insulei indoneziene Ruang vor fi relocati definitiv dupa ce o…

11 ore ago

Oficial israelian: Nu am fost de acord sa punem capat razboiului si nici nu ii vom lasa pe mediatori sa garanteze incheierea razboiului

In a doua declaratie din ultimele ore, un oficial israelian a negat din nou informatiile…

11 ore ago