externe

Erdogan sfideaza SUA si anunta o noua ofensiva in Siria: „Nu putem lupta impotriva terorismului asteptand vreo permisiune”

Turcia nu va astepta ”permisiunea” Statlor Unite sa lanseze o noua ofensiva in Siria, a anuntat duminica presedintele turc Recep Tayyip Erdogan, raspunzand astfel unui avertisment al Washingtonului.

”Nu putem lupta impotriva terorismului asteptand vreo permisiune”, a declarat seful statului turc, unui grup de jurnalisti, la intoarcerea din Azerbaidjan.

”Ce vom face daca Statele Unite nu-si fac partea in lupta impotriva terorismului? Ne vom descurca singuri”, a adaugat el, potrivit News.ro.

Statele Unite, prin vocea purtatorului de cuvant al Departamentului de Stat Ned Price, s-au declarat miercuri ”profund ingrijorate” de anuntul de luni al lui Erdogan privind lansarea unei noi operatiuni militare turce in nordul Siriei. Ankara a anuntat ca obiectivul este sa asigure ”zona de securitate” de 30 de kilometri latime, la frontiera turca.

”Condamnam orice escaladare. Sustinem mentinerea liniilor actuale ale armistitiului”, a punctat Ned Price.

Incepand din 2016, Ankara a desfasurat trei ofensive in nordul Siriei impotriva Unitatilor Protectiei Poporului (YPG), o militie kurda pe care o considera drept terorista, dar care a fost sustinuta de catre Statele Unite in lupta impotriva jihadistilor din gruparea Statul Islamic.

Intrebat despre procesul de aderare la NATO al Suediei si Finlandei, caruia Ankara i s-a opus pana acum, presedintele turc a raspuns ca negocierile de miercuri, la Ankara, intre delegatiile suedeza, finlandeza si turca, nu au fost ”pe masura asteptarilor” sale.

Erdogan a acuzat cele doua tari nordice de ”sustinerea terorismului” si a apreciat ca Suedia nu este nici ”sincera”, nici ”cinstita”.

Turcia acuza cele doua tari, dar mai ales Suedia, in care se afla o importanta comunitate de exilati turci, ca adaposteste activisti kurzi din cadrul Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), pe care Ankarail considera o organizatie terorista.

Ea denunta, de asemenea, prezenta pe teritoriile lor a unor sustinatori ai predicatorului Fethullah Gulen, pe care-l acuza de orchestrarea loviturii de stat esuate din iulie 2016.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

SUA au cumparat un lot de 81 de avioane rusesti de lupta vechi, au platit 20.000 de dolari pentru fiecare. Ce vor face americanii cu aceste aparate

Statele Unite au achizitionat 81 de avioane de lupta invechite din epoca sovietica din Kazahstan,…

2 ore ago

Polonia intentioneaza sa mineze granita cu Rusia si Belarus, pentru a descuraja o eventuala agresiune din partea acestor tari

Waldemar Skrzypczak, fost comandant al armatei poloneze si fost ministru adjunct al apararii nationale, a…

32 de minute ago

Rascoala a ambasadorilor Georgiei contra propriului guvern: „Viraj antioccidental al tarii, contravine intereselor nationale si Constitutiei”

Diplomatii georgieni au emis o declaratie in care afirma ca decizia partidului de guvernamant "Visul…

29 de minute ago

Protestatarii anti-Israel au arborat steagul palestinian in locul drapelului american, la Universitatea Harvard – VIDEO

Protestatarii anti-israelieni de la Universitatea Harvard au arborat un steag palestinian intr-un loc rezervat de…

17 minute ago

Premierul scotian Humza Yousaf, asteptat sa demisioneze astazi din functie, din cauza esecului de a obtine in continuare sprijin pentru un guvern minoritar

Premierul Scotiei, Humza Yousaf, va demisiona din functia de prim-ministru al Scotiei chiar astazi, potrivit…

43 de minute ago