politica

Extremistii AUR au reusit sa desfiinteze o expozitie de arta. Dupa amenintari, organizatorii au decis sa acopere exponatele

Expozitia dedicata kitschului din BOR, de la mall-ul bucurestean AFI Cotroceni, a fost desfiintata dupa ce George Simion i-a indemnat pe membrii AUR sa ia atitudine. „Solicit de indata si fara echivoc conducerii AFI Romania sa ia toate masurile pentru a indeparta din spatiul public acele ‘exponate’ care jignesc credinta si traditiile romanesti”, spunea George Simion.

„La inceputul saptamanii, diversi indivizi au venit personal sa ne ameninte, chiar la muzeu. Unii, mai decenti, au facut reclamatie la receptia mall-ului, altii, mai directi, ne-au anuntat ca ne vor astepta in parcare, la plecare. Cei mai insistenti au fost 3 baieti care ne-au asigurat, in mod repetat, ca nu vor inceta sa ne sicaneze, pe toata durata expozitiei, daca nu vom renunta la sectiunea religioasa a muzeului. Momentul maxim s-a intamplat marti seara, cand niste protestatari au desfasurat un banner in fata expozitiei noastre, ca intr-o peluza de stadion. N-au fost propriu-zis violenti, insa prezenta lor acolo a tensionat un pic atmosfera.

Atunci am stat si ne-am intrebat: Cum naiba am ajuns in situatia asta? Cum am ajuns sa fim tinta intimidarilor si amenintarilor extremistilor? Pai, noi ne punem la mintea lor? Suntem doar un muzeu care prezinta o expozitie, nu suntem militanti si nu vrem sa ajungem sa ne temem de talibani.

Miercuri dimineata, am acoperit sectiunea de Kitsch Religios de la expozitia din AFI. Am urmat un vechi proverb romanesc si am considerat ca este mai destept asa. Ne-am sfatuit cu partenerii nostri de la AFI si am decis impreuna, ca cele mai importante aspecte, in privinta expozitiei noastre, sunt siguranta si confortul vizitatorilor. Am pus deci o panza peste exponatele respective si am inchis dosarul aici. Restul celor 6 sectiuni ale muzeului, au ramas deschise. Iar expozitia de kitsch religios se poate vizita online, mediu in care afisarea ei nu mai lezeaza pe nimeni.

Realitatea este ca, in secolul 21, societatea noastra, in ansamblul ei, nu este pregatita sa se priveasca in oglinda. Asumarea curajoasa a autenticitatii noastre este inca un handicap national. Kitschul este omniprezent in jurul nostru, a penetrat toate domeniile, este vizibil in arta, sport, religie, politica, pe strada, acasa, la TV, online si offline. Totusi, atunci cand el ne este ilustrat, il negam si aruncam cu pietre in organizatori. Si la fel ca in perioada comunista, pe care o evocam la muzeu, sau ca in basmul cu Alba ca Zapada, preferam sa ne reflectam imaginea in oglinzi mincinoase, care ne prezinta frumosi, inteligenti si plini de bun-gust”, a relatat organizatorul expozitiei, Cristian Lica, pe Republica.

Copresedintele AUR George Simion a solicitat furios, in urma cu ptaru zile, desfiintarea acestei expozitii de arta organizata de „Muzeul Kitschului”.

„Solicit de indata si fara echivoc conducerii AFI Romania sa ia toate masurile pentru a indeparta din spatiul public acele ‘exponate’ care jignesc credinta si traditiile romanesti. Libertatea de exprimare nu inseamna batjocorirea valorilor unei comunitati de credinta, oricare ar fi ea.

Este clar ca ‘expozitia’ gazduita de AFI Cotroceni nu este neutra ideologic, ci se axeaza pe umilirea simbolurilor crestin-ortodoxe, prin folosirea de stereotipuri false, prin dezinformari si analfabetism religios in stare pura.

Sfanta Cruce nu este, nu a fost si nu poate fi un kitsch. In consecinta, cer public conducerii AFI Cotroceni sa ia masurile care se impun pentru a termina gazduirea acestui eveniment care aduce aminte de anii ateismului de stat, nu de cei ai libertatii responsabile”, a scris Simion pe Facebook.

Iata ce l-a i-a infuriat pe liderii AUR. In expozitie se afla o cruce aurita pe post de „T” in cuvantul „kitsch”.

De asemenea, sunt prezentate fotografii cu limuzinele de lux detinute de ierarhii BOR, sub titlul de „Bogatia opulenta a preotilor” lui Iisus Hristos. Aceasta „contrasteaza cu valorile spirituale crestine” mai este scris pe un panou din cadrul expozitiei. Este prezentat si un „vesmant de preot crestin-ortodox”, care este definit astfel: „Garderoba preotului include haine elegante si accesorii scumpe, uneori aurii”.

De asemenea, cutia milei este prezentata drept „recipient de bani fara taxe pentru biserica”.

Proprietarul „Kitsch Museum” este Cristian Lica.

„Avem doua zone tematice, respectiv kitschul religios si gipsy kitsch, unde am incercat sa scoatem in evidenta elementele kitschoase care nu sunt potrivite nici cu spiritualitatea religioasa, nici cu traditiile romanesti si tiganesti din anumite zone, in special in ceea ce priveste arhitectura. Si desi noi nu vrem sa jignim pe nimeni, nici biserica si nici populatia de etnie roma, incercam sa speculam cu umor niste evidente ale societatii de care ne amuzam”, a spus Lica intr-un interviu pentru Radio Romania Actualitati.


Foto: Lucian Mindruta/Facebook

Urmareste-ne si pe:
Ioana Hurdea

Share
Published by
Ioana Hurdea

Recent Posts

Preotul Ciprian Mega: „Presedintele Rusiei poate sa dea ora exacta in Romania, in societatea noastra”. El i-a dus cadou lui Putin un ceas, care este reactia BOR

Preotul ortodox Ciprian Mega a confirmat ca s-a intalnit cu Vladimir Putin in timpul vizitei…

50 de minute ago

Astazi este ultima zi. Apelurile lui Ciolacu si Firea au fost degeaba, Piedone a plecat in vacanta in loc sa-si retraga candidatura

Cristian Popescu Piedone este plecat in vacanta, in ultima in zi in care ar fi…

31 de minute ago

Europarlamentarul roman Eugen Tomac a solicitat Comisiei Europene sa investigheze felul cum mari companii europene subventioneaza masina de razboi a lui Putin

Intr-o postare facuta pe pagina personala de Facebook, europarlamentarul roman Eugen Tomac critica ipocrizia companiilor…

34 de minute ago

Secretarul de stat al SUA: „Rusia produce astazi arme mai repede decat in orice moment din istorie”. Cine ajuta Moscova atat de mult

Secretarul de stat american Anthony Blinken a declarat ca, in ultimul an, Rusia a invatat…

45 de minute ago

Investitie uriasa Microsoft in Indonezia, 840.000 de tineri vor fi instruiti pentru a lucra la dezvoltarea Inteligentei Artificiale

Microsoft a declarat marti ca va investi 1,7 miliarde de dolari in Indonezia in urmatorii…

40 de minute ago