externe

Franta cere ajutorul politistilor si militarilor straini pentru a face fata provocarilor masive de securitate de la Jocurile Olimpice de la Paris – Video

Franta a anuntat ca a intrebat 46 de tari daca ar fi dispuse sa furnizeze peste 2.000 de politisti pentru a ajuta la asigurarea securitatii Jocurilor Olimpice de la Paris din aceasta vara. In aceste zile, organizatorii finalizeaza planurile de securitate pentru primele Jocuri din capitala franceza din ultimul secol, in timp ce se afla in alerta sporita impotriva unor potentiale atacuri, relateaza Associated Press.

Ministerul francez de Interne a anuntat vineri ca solicitarea de asistenta straina pentru securitate a fost facuta in ianuarie, cautand aproape 2.185 de intariri. Ofiterii sunt cautati pentru a ajuta la securitatea Jocurilor si la „experienta spectatorilor” si pentru a „consolida cooperarea internationala”, a precizat ministerul intr-un comunicat.

„Aceasta este o abordare clasica a tarilor gazda pentru organizarea de evenimente internationale majore”, se mai arata in comunicat.

Ministerul a precizat ca Franta a trimis 200 dintre jandarmii sai la Cupa Mondiala de fotbal din Qatar din 2022 si a primit, de asemenea, 160 de ofiteri din alte forte de securitate europene pentru Cupa Mondiala de rugby pe care Franta a gazduit-o anul trecut.

Separat, Ministerul francez al Apararii a cerut, de asemenea, natiunilor straine „un numar mic” de militari care ar putea ajuta cu sarcini „foarte specifice” la Jocuri, inclusiv echipe de caini de detectie, a declarat colonelul Pierre Gaudilliere, purtator de cuvant al Statului Major al Armatei.

Ministrul polonez al apararii a declarat ca tara sa va trimite soldati la Jocurile de la Paris. Delegatia fortelor armate poloneze va include cainii de lupta, iar „principalul sau obiectiv va fi de a intreprinde activitati legate de detectarea explozibililor si de contracararea fenomenelor teroriste”, a postat ministrul, Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, pe X.

Securitatea este cea mai mare provocare pentru organizatorii Jocurilor de la Paris, intr-un oras care a fost lovit in mod repetat de atacuri mortale ale extremistilor islamici si care asteapta pana la 15 milioane de vizitatori pentru Jocurile din 26 iulie-11 august si Jocurile Paralimpice care vor urma.

Preocuparile legate de securitate sunt deosebit de mari pentru ceremonia de deschidere, care va implica barci de-a lungul raului Sena si multimi uriase care vor privi de pe diguri.

Guvernul francez si-a ridicat nivelul de alerta de securitate la cel mai inalt nivel in urma recentului atac mortal de la o sala de concerte din Rusia si a revendicarii de catre Statul Islamic.

Premierul francez Gabriel Attal a anuntat decizia intr-o postare pe X, spunand ca autoritatile „iau in considerare revendicarea de catre Statul Islamic a atacului (de la Moscova) si amenintarile care apasa asupra tarii noastre″.

Urmareste-ne si pe:
Victor Mihalache

Recent Posts

Firea, iar la Antena 3: „Si eu am fost olimpica la romana, dar nu m-am laudat cu asta”

Candidatul PSD la Primaria Capitalei, Gabriela Firea, a sustinut duminica seara, la Antena 3, ca…

2 ore ago

O unitate de veterani ucraineni, de peste 60 de ani, in lupta cu rusii. „Lupii Stepei” nu primesc nici munitie si nici salarii din partea armatei

Unitatea de artilerie mobila a lui Oleksandr Taran nu face parte din trupele armatei  ucrainene,…

2 ore ago

Paul de Romania, prins in Malta. El are de ispasit o pedeapsa de 3 ani si patru luni de inchisoare

In urma cooperarii politienesti dintre Politia Romana si Politia din Malta, potrivit unor surse judiciare,…

3 ore ago

Piedone il ia peste picior pe „prietenul” Ciolacu: „Salivezi ca pisica la sunca, vad c-ai mai albit in ultima luna! Stresat? Esti bine?”

Candidatul PUSL la Primaria Capitalei Cristian Popescu Piedone i-a transmis duminica lui Marcel Ciolacu ca…

2 ore ago

„Cancel culture“ – editia 1947-1948. Cum a fost distrusa Academia Romana si au fost „anulati“ Tudor Arghezi, Traian Vuia, Lucian Blaga si Radulescu-Motru

In numarul din 5 ianuarie 1947, ziarul „Scanteia“ incepea o brusca si furibunda campanie impotriva…

11 ore ago