news

Godina, lectie de bun-simt pentru sindicalistii politisti: „Sa vrei si salariu marit intr-o tara in care pandemia a lasat mii de someri este rusinos si imoral”

Celebrul politist brasovean Marian Godina anunta ca nu este de acord cu protestele sindicalistilor din Politie fata de inghetarea salariilor pentru bugetari. „Intr-o tara in care pandemia a lasat mii de oameni someri si a afectat grav alte mii, unul ca mine, care a avut salariu intreg toata perioada asta, sa iasa in strada strigand ca vrea salariu marit mi se pare rusinos si imoral”, a scris Godina pe blogul lui.

In postarea sa, Godina tine sa aduca aminte ca sindicatele din Politie nu au suflat o vorba cand Guvernul PSD Grindeanu a dat ordonanta 13: „Ati vazut atunci proteste ale sindicatelor politistilor? Ca doar le era afectata munca, iar vocatia aia de a prinde infractori si a-i trimite la puscarie le era profund alterata. N-ati vazut”.

„La pregatirea dosarului pentru admiterea la scoala de politie, una dintre intrebarile de la inscriere suna cam asa: de ce iti doresti sa devii politist?

‘Din vocatie’ am raspuns eu, si cam asa raspundeau majoritatea.

De altfel, si acum daca intrebi un politist de pe strada de ce s-a facut politist, probabil iti va raspunde la fel. Foarte putini iti vor spune ca au ales asta pentru bani, desi salariul este unul dintre criteriile de baza in alegerea unui loc de munca.

Ce face un politist? Lasand la o parte limbajul tehnic din Legea pentru functionarea si organizarea Politiei Romane care stabileste atributiile institutiei, voi raspunde cum ar face-o un copil caruia i s-ar adresa aceasta intrebare.

Politistul baga oamenii rai la inchisoare.

Desigur ca mecanismul e unul mult mai complex si un rol determinant il au si procurorii, si judecatorii, dar raspunsul asta banal si simplu ramane unul corect.

Intorcandu-ne in timp pana la ordonanta 13, cea prin care oamenii rai nu prea mai puteau ajunge la inchisoare, asta prin numeroase piedici aduse inclusiv politistilor, constatam ca practicarea meseriei acestora, cea pe care multi o alesesera din vocatie, era afectata grav.

Ati vazut atunci proteste ale sindicatelor politistilor? Ca doar le era afectata munca, iar vocatia aia de a prinde infractori si a-i trimite la puscarie le era profund alterata. N-ati vazut.

Cu toate astea, au iesit atunci in strada cativa politisti, alaturi de societatea civila. Tot respectul pentru ei, acelea au fost niste proteste pentru niste principii, nu pentru castiguri materiale.

Acum, cand se anunta ca niste cresteri salariale nu vor mai avea loc, sindicate ale politistilor demareaza proteste, iar politistii ies in strada.

Foarte bine, e dreptul lor sa protesteze, revendicarile lor sunt corecte.

Cu toate astea, eu nu am sa ies in strada si nici nu am sa protestez pentru asa ceva. Nu acum.
Acum mi s-ar parea complet imoral sa fac asa ceva.

Intr-o tara in care pandemia a lasat mii de oameni someri si a afectat grav alte mii, unul ca mine, care a avut salariu intreg toata perioada asta, sa iasa in strada strigand ca vrea salariu marit mi se pare rusinos si imoral.

Iar faptul ca politistii nu au protestat impotriva ordonantei 13, dar o fac pentru cresteri salariale, ma intristeaza si imi arata ca tot stomacul primeaza in fata principiilor. Stomac care oricum nu e gol, ci e, probabil, doar hapsan.

Nu am scris textul asta ca sa intru in gratiile domnului care dormea in zgomot de sirena, nici pentru aplauzele civililor si nici pentru injuraturile ce vor curge din partea unor colegi, ci doar pentru ca nu-mi doresc sa fiu asociat in vreun fel cu aceste proteste”, a scris Godina pe blog.

Sindicate ale politistilor au organizat, joi, proteste in fata sediului Ministerului de Interne si ale prefecturilor din mai multe judete, ca reactie la ordonanta de urgenta care prevede inghetarea salariilor.

“Organizatiile sindicale din sistemul de ‘Aparare, ordine publica si securitate nationala’ afiliate Federatiei PUBLISIND, Sindicatul Politistilor Europeni EUROPOL, impreuna cu Sindicatul National al Politistilor de Penitenciare SNPP, dau tonul protestelor si organizeaza o actiune comuna de pichetare a prefecturilor din intreaga tara, ca o prima reactie la proiectul Ordonantei de urgenta pe care primul ministru Florin Catu a anuntat public ca il va promova si care vizeaza inghetarea drepturilor salariale pentru anul 2021”, au transmis reprezentantii Sindicatului Europol.

Urmareste-ne si pe:
Lavinia Popa

Share
Published by
Lavinia Popa

Recent Posts

Firea, iar la Antena 3: „Si eu am fost olimpica la romana, dar nu m-am laudat cu asta”

Candidatul PSD la Primaria Capitalei, Gabriela Firea, a sustinut duminica seara, la Antena 3, ca…

3 ore ago

O unitate de veterani ucraineni, de peste 60 de ani, in lupta cu rusii. „Lupii Stepei” nu primesc nici munitie si nici salarii din partea armatei

Unitatea de artilerie mobila a lui Oleksandr Taran nu face parte din trupele armatei  ucrainene,…

4 ore ago

Paul de Romania, prins in Malta. El are de ispasit o pedeapsa de 3 ani si patru luni de inchisoare

In urma cooperarii politienesti dintre Politia Romana si Politia din Malta, potrivit unor surse judiciare,…

5 ore ago

Piedone il ia peste picior pe „prietenul” Ciolacu: „Salivezi ca pisica la sunca, vad c-ai mai albit in ultima luna! Stresat? Esti bine?”

Candidatul PUSL la Primaria Capitalei Cristian Popescu Piedone i-a transmis duminica lui Marcel Ciolacu ca…

3 ore ago

„Cancel culture“ – editia 1947-1948. Cum a fost distrusa Academia Romana si au fost „anulati“ Tudor Arghezi, Traian Vuia, Lucian Blaga si Radulescu-Motru

In numarul din 5 ianuarie 1947, ziarul „Scanteia“ incepea o brusca si furibunda campanie impotriva…

12 ore ago