politica

Iohannis anunta ca este de acord cu propunerea revolutionara a lui Timmermans. PSD intra in trepidatii

Presedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, ca de principiu este de acord ca votul la alegeri sa poata fi exprimat de cetateni care au 16 ani.

„In principiu, sunt de acord cu votul de la o varsta mai frageda, 16 ani pare ok, dar cred ca ar trebui sa incepem sa invatam si despre democratie un pic mai devreme, inainte de primul vot, pentru ca nu dorim sa ne aflam intr-o situatie ca acum, cand se merge la vot la 18 ani si incepi sa inveti lucruri despre alegeri cand ai 38.

In principiu, sunt pentru posibilitatea tinerei generatii sa voteze, dar in acelasi timp suntem obligati sa gasim o cale simpla si clara sa explicam cetatenilor europeni ce inseamna votul, pentru ca, daca ii ascultam doar pe politicienii care sunt in campanie electorala, vom gandi doar ca votul este pentru orice, in afara de ceea ce ne intereseaza, in realitate votul este despre lucruri care ne preocupa, votul este despre viitorul Uniunii Europene, despre siguranta cetatenilor sai, a granitelor sale si despre un control echitabil, dar ferm a migratiei, despre schimbarile climatice, despre ceea ce facem cu teritoriul nostru.

Toate acestea se reflecta in votul nostru pentru Parlamentul European. Puteam avea acolo grupuri care sunt responsabile si vin cu un plan pentru viitor sau oameni care vin in Parlamentul European si care spun ca nu avem nevoie de fapt de Uniunea Europeana, ceea ce este contraproductiv. De aceea, este necesar sa fim informati si da, sa dam dreptul tinerilor sa voteze”, a spus seful statului la o dezbatere despre viitorul Europei, la care a participat alaturi de presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

Citeste si: PSD ar urma sa dispara. Timmermans anunta un proiect revolutionar pentru politica din statele UE: scaderea varstei de vot

La randul sau, Juncker a precizat ca in chestiunea votului de la 16 ani Comisia Europeana nu are dreptul sa intervina in cazul deciziei unui stat membru.

„Comisia Europeana nu are dreptul sa intervina in astfel de decizii la nivelul statelor europene. Raspunsul meu este ca nu avem o astfel de competenta”, a spus el, care a afirmat ca in Luxemburg votul de la 16 ani este optional.

„Cand avem 16 ani am putut sa votez partidul al carui presedinte am devenit acum 20 de ani si as face acelasi lucru si azi. Nu am invatat nimic!”, a spus presedintele CE.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Protestatar agresat de bodyguarzii Gabrielei Firea. Protestatarul a fost impins in fata masinilor de pe bulevardul de langa Primaria Capitalei – Video

Cunoscutul protestatar Marian Morosanu "Ceausescu" a fost agresat de garzile de corp ale candidatului PSD…

5 ore ago

Polonia va cheltui 2,3 miliarde de euro pentru un „scut estic”. Sistemul de fortificatii a inceput sa fie deja construit

Polonia va investi peste 2,5 miliarde de dolari (2,3 miliarde de euro) in incercarea de…

6 ore ago

Starea de sanatate a premierului slovac Robert Fico: grava, dar „pronostic pozitiv”, spune ministrul slovac al Sanatatii

Pronosticul privind starea de sanatate a premierului slovac Robert Fico dupa tentativa de asasinat „este…

6 ore ago

Robotii si inteligenta artificiala, folosite pentru a ajuta femeile sa ramana insarcinate. Este acesta viitorul fertilizarii in vitro?

In mod normal, fertilizarea in vitro (sau FIV) este o „afacere” realizata manual. Medicul realizeaza…

6 ore ago