externe

Kremlinul ii cere lui Zelensky sa „depuna armele”: „Atunci nu vor mai fi victime”. Rusii sunt la periferia Kievului si anunta bombardamente

Kremlinul a declarat marti ca, daca presedintele ucrainean Volodimir Zelenski ar da ordin trupelor tarii sale sa depuna armele, „nu ar mai exista victime” in Ucraina, relateaza EFE, citata de Agerpres. Intre timp, trupele Rusiei au ajuns la periferia Kievului, a anunta primarul capitalei.

„El poate da ordin ca armele sa fie depuse, atunci nu vor mai fi victime”, a declarat purtatorul de cuvant al presedintiei ruse, Dmitri Peskov, in timpul conferintei sale de presa zilnice.

Moscova il considera pe Zelenski ca presedinte legitim al Ucrainei, a afirmat Peskov, in pofida faptului ca presedintele Vladimir Putin chemase vineri armata ucraineana „sa preia puterea in propriile maini” si sa-i inlature de la putere pe Zelenski si anturajul sau, pe care i-a calificat drept „neonazisti si drogati”, conform AFP.

Pentru moment nu este programata niciun fel de discutie telefonica intre Putin si Zelenski, a precizat Peskov, care a mai spus ca, deocamdata, este „prematur” sa se faca o evaluare a rezultatului primelor negocieri intre parti, care au avut loc cu o zi inainte la granita belaruso-ucraineana.

Purtatorul de cuvant al presedintiei ruse a comentat si despre avalansa de sanctiuni pe care tarile occidentale a impus-o unor persoane si companii ruse ca urmare a invadarii Ucrainei de catre Rusia, el minimalizand importanta restrictiilor.

„Posibil, ei cred ca prin sanctiuni ne vor face sa ne schimbam pozitia. Dar este clar ca nu e nimic de discutat aici, nimeni nu-si va schimba in consecinta pozitia”, a spus Peskov, unul dintre oficialii la nivel inalt de la Moscova sanctionati de Occident.

„Daca vor sa pedepseasca pe cineva, nu au decat sa o faca”, intrucat persoanele vizate de restrictii nu au „nici bunuri, nici conturi” in Occident, a spus Peskov. „Nu sunt afectat” de sanctiuni, a insistat el cand a fost intrebat daca masura, dispusa la adresa sa de mai multe tari, a avut un impact asupra vietii sale de zi cu zi.

Fortele ruse au taiat accesul armatei ucrainene la Marea Azov, la nord de Marea Neagra, a informat marti agentia de presa TASS, preluata de Reuters, citand Ministerul Apararii de la Moscova.

Fortele separatistilor prorusi din estul Ucrainei „au ajuns la granitele provinciei Donetk a Ucrainei si s-au alaturat trupelor Federatiei Ruse, care au luat sub control zonele ucrainene de-a lungul Marii Azov”, a declarat purtatorul de cuvant al ministerului, Igor Konasenkov, citat de agentia RIA Novosti.

Rusia va lovi la Kiev locatii apartinand serviciului de securitate al Ucrainei (SBU) si unei unitati de operatiuni speciale, a avertizat marti Ministerul Apararii rus, potrivit agentiilor ruse de presa, citate de Reuters si AFP.

Obiectivul raidurilor este de a stopa atacurile cibernetice impotriva Rusiei care sunt conduse din acele unitati, adauga ministerul rus, indemnandu-i pe cei aflati in apropierea respectivelor locatii sa paraseasca zona.

”Pentru a opri atacurile informatice impotriva Rusiei, lovituri cu arme de inalta precizie vor fi efectuate impotriva infrastructurilor tehnologice ale SBU si centrului special al Unitatii de operatiuni psihologice din Kiev. Le cerem (…) locuitorilor din Kiev care locuiesc in proximitatea nodurilor de retransmisie sa-si paraseasca domiciliul”, a declarat purtatorul de cuvant al Ministerului rus al Apararii, Igor Konasenkov.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Miscarea neasteptata la Moscova, Putin l-a inlocuit pe Soigu, ministrul Apararii. Noul ministru este un civil

Presedintele rus Vladimir Putin a propus duminica un nou ministru al Apararii, nominalizandu-l pentru aceasta…

7 ore ago

Germania isi extinde influenta, trimite doua nave de razboi in apele Asiei. „Comportamentul agresiv” al Chinei, principala cauza a misiunii

O fregata germana si o nava de aprovizionare de lupta au plecat saptamana aceasta din…

8 ore ago

Aventurile unui infractor deghizat in femeie in Capitala, cum a reusit sa pacaleasca si sa jefuiasca mai multi pensionari – Video

Politia a dat publicitatii detalii despre cum un individ de 52 de ani, din Ialomita,…

6 ore ago

Ciolacu sustine ca „din octombrie nu o sa mai avem vize cu SUA”. Se lauda ca tot el a bagat Romania in Schengen

Premierul PSD Marcel Ciolacu a sustinut, duminica seara, ca romanii nu vor mai avea nevoie…

6 ore ago