Categories: politica

Leul se prabuseste accentuat, euro a ajuns la un nou nivel record. Tariceanu are in schimb o reactie stupefianta: „Sa stiti ca poate sa fie un atac”

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat luni un curs de referinta de 4,6495 lei/euro, un nou nivel record, peste cel din august 2012, pe fondul accentuarii tensiunilor sociale si politice, a anuntului privind cresterea inflatiei si a datelor privind cresterea deficitului comercial.

Vineri, BNR a afisat un curs de 4,6390 lei/euro.

Nivelul anuntat luni reprezinta un nou record, peste cel inregistrat in 3 august 2012, cand BNR a afisat un curs de 4,6481 lei/euro.

Leul s-a depreciat accelerat pe piata interbancara, inclusiv in fata monedelor din regiune, incepand din 7 noiembrie, pe fondul protestelor impotriva masurilor de modificare a Codului fiscal, masuri criticate aspru atat de sindicate, cat si de patronate.

Seful Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a afirmat luni ca deprecierea monedei nationale fata de euro ar putea sa fie rezultatul unui „atac asupra leului”, vorbind inclusiv despre „o parte a unei campanii de a afecta imaginea si situatia economica, cu astfel de jocuri”.

„Sa stiti ca poate sa fie un atac asupra leului”, a spus Tariceanu, intrebat de ziaristi cum comenteaza cotatia leului, in conditiile in care BNR a anuntat luni o cotatie a euro de 4,6495 lei. Tariceanu a acuzat si modul in care „a fost manipulat ROBOR”, invocand o declaratie a guvernatorului BNR in acest sens.

„Si pe cursul de schimb sunt actiuni speculative”, a continuat Tariceanu, afirmand ca aceste actiuni pot fi determinat „fie de teama unor jucatori fie de cei care incearca deliberat, ca parte a unei campanii de a afecta imaginea si situatia economica, cu astfel de jocuri”.

Acesta a amintit ca „si in 2008 a fost un atac masiv pe leu pe care BNR l-a contracarat”, adaugand ca „orice scapare va trebui corectata”.

Rata anuala a inflatiei, care masoara evolutia preturilor de consum in ultimul an, a urcat in luna octombrie la 2,63%, cel mai inalt nivel din august 2013, cand a fost 3,67%, in conditiile in care carburantii s-a scumpit cu 3,47% in octombrie fata de septembrie, potrivit datelor publicate vineri de Institutul National de Statistica (INS).

Deficitul comercial al Romaniei a fost in august de 1,19 miliarde euro, in crestere cu 29,5% fata de nivelul inregistrat in aceeasi luna a anului trecut, cand a fost 786,8 milioane euro.

Dolarul american, cotat indirect in piata romaneasca prin raportare la paritatea euro/dolar, s-a apreciat de la 3,9803 lei la 3,9913 lei.

Cursul francului elvetian a scazut de la 4,0078 lei la 4,0063 lei.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:
Ioana Hurdea

Share
Published by
Ioana Hurdea

Recent Posts

Individ cu peste 100 de capsule cu droguri la festivalul Sunwaves de la Mamaia. Plus multe alte prafuri si substante

Un individ a fost prins, luni seara, cu o cantitate insemnata de droguri la Festivalul…

12 minute ago

Nu e o gluma: politistii locali vor protesta maine in fata guvernului pentru ca „nu primesc sporuri pentru munca prestata in weekend”

Politistii locali vor protesta, miercuri, in fata Guvernului, avand mai multe solicitari de natura financiara,…

27 de minute ago

Lavrov: „Nu vedem nicio diferenta intre Biden si Trump. Rezultatele alegerilor din SUA nu vor afecta dorinta de a provoca o infrangere strategica Rusiei”

Partidele democrat si republican din Statele Unite considera Rusia un inamic si vor incerca sa-i…

28 de minute ago

Halterofil ucrainean, dublu campion european si participant la Olimpiada, ucis pe front. El lupta ca voluntar impotriva invaziei ruse inca de la inceperea razboiului

Ucraineanul Oleksandr Pieliesenko, dublu campion european la haltere, a fost ucis in razboiul impotriva Rusiei,…

O oră ago