politica

Maia Sandu, in topul personalitatilor europene: „Liderul cu cea mai sincera dorinta de reforme de cand Moldova s-a desprins de Uniunea Sovietica”

Presedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a fost inclusa de publicatia Politico in topul personalitatilor europene ale anului 2022. Alaturi de ea se afla lideri europeni de prestigiu.

Maia Sandu este pe locul sase in categoria „Visatorii”, alaturi de primarul Parisului, Anne Hidalgo, si de sefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Iata cum este descrisa Maia Sandu de Politico:

In calitate de presedinte al Republicii Moldova, provocarea Maiei Sandu va fi de a gasi un echilibru intre Est si Vest si, in acelasi timp, de a scoate cea mai saraca tara din Europa din apele tulburi in care s-a impotmolit de la sfarsitul Razboiului Rece. Liderul cu cea mai sincera dorinta de reforme de cand Moldova s-a desprins de Uniunea Sovietica, in urma cu trei decenii, Sandu are acum spatiul politic necesar pentru a incepe sa isi promoveze agenda de reforme interne. Aceasta include promisiuni de a pune capat anarhiei si de a eradica coruptia, crescand in acelasi timp standardele de viata si dand un impuls unei economii nationale sclerozate.

Sandu a castigat primul mandat in 2020, iar Partidul sau de Actiune si Solidaritate a obtinut o victorie zdrobitoare in alegerile parlamentare de la inceputul acestui an, oferind echipei sale controlul parghiilor critice ale puterii executive. De atunci, lucrurile au inceput sa se miste mai repede. Au fost numiti noi procurori-sefi si au fost lansate anchete, in timp ce multi dintre fostii membri ai elitei oligarhice a tarii au fugit.

Sandu – un fost functionar al Bancii Mondiale, in varsta de 49 de ani, cu studii la Harvard, care se pare ca se bucura de o relatie calda cu presedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen – este un proeuropean in mod neabatut. Cu toate acestea, ea a avut grija sa nu deranjeze Moscova, neavand in vedere aderarea la NATO si prezentand aderarea la UE ca pe o aspiratie pe termen lung si nu ca pe o prioritate politica. Mai degraba decat sa declanseze un cutremur geopolitic, ea spune ca visul ei este de a „construi Europa acasa”.

Aceasta echilibristica este deosebit de importanta pentru securitatea energetica a micutei tari, in conditiile in care Moldova incearca in acelasi timp sa incheie un nou acord de furnizare a gazelor naturale cu Rusia, dar cauta si alternative prin intermediul Ucrainei, platite cu subventii din partea UE. Ceea ce Sandu nu a reusit sa abordeze pana acum este o problema mult mai greu de echilibrat: disputa privind Transnistria, o republica separatista sustinuta de trupele rusesti. Desi a cerut plecarea trupelor, nu exista inca nicio perspectiva de rezolvare a unuia dintre conflictele inghetate ale Europei.

Urmareste-ne si pe:
Ioana Hurdea

Share
Published by
Ioana Hurdea
Tags: maia sandu

Recent Posts

De teama unui atac, rusii nu mai folosesc podul Kerci pentru aprovizionarea fronturilor din Ucraina, releva imaginile din satelit

Moscova a trecut la utilizarea rutelor terestre din estul anexat al Ucrainei pentru a-si aproviziona…

34 de minute ago

O femeie de afaceri din Franta i-a lasat toata averea ei, cotata la aproape 3 milioane de euro, menajerei thailandeze, inainte de a se sinucide

O femeie de afaceri franceza i-a lasat mostenire bunuri in valoare de aproximativ  3milioane de…

O oră ago

Secretarul general al ONU avertizeaza Israelul ca „invadarea orasului Rafah ar fi intolerabila”

"Invadarea" orasului Rafah, din sudul Fasiei Gaza, unde Israelul a promis ca va desfasura o…

2 ore ago

„Comportament inacceptabil”: un avion de lupta chinez a lansat rachete de semnalizare pe traiectoria unui elicopter al marinei australiene

Premierul australian Anthony Albanese a denuntat marti Beijingului comportamentul "inacceptabil" al unui avion de lupta…

2 ore ago