Categories: news

Manipularile PSD s-au fasait. Parlamentul European recomanda admiterea Romaniei in Spatiul Schengen

Parlamentul European a adoptat marti raportul care propune admiterea Romaniei si Bulgariei in spatiul Schengen, decizia finala pe acest subiect revenind Consiliului UE. Documentul a fost discutat luni in plenul PE, informeaza news.ro. Reprezentantii PSD au atacat deseori in ultima vreme institutiile UE, sustinand ca discrimineaza Romania.

Comisia Libertatilor Civile (LIBE) a reiterat in 5 noiembrie recomandarea adresata ministrilor statelor membre Uniunii Europene (UE) de a aproba rapid aderarea Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen, ca membre cu drepturi depline.

O abordare in doua etape – suspendarea controalelor la frontierele interne maritime si aeriene, urmata de eliminarea controalelor la frontierele interne terestre – implica un anumit numar de riscuri si ar putea sa aiba un efect negativ asupra viitorului extinderii spatiului Schengen, subliniau membrii Comisiei.

Astfel, eurodeputatii cereau ca decizia sa fie luata sub forma unui ”act juridic unic”.

Ei ii indemnau, de asemenea, pe ministrii UE sa ia o decize cu privire la aderarea Croatiei la spatiul Schengen, imediat ce aceasta tara va indeplini criteriile de aderare.

Membrii Comisiei subliniau ca spatiul Schengen este un dispozitiv unic in felul sau si una dintre cele mai mari reusite ale UE, iar manarea aderarii depline a Romaniei si Bulgariei are consecinte negative atat asupra celor doua tari, cat si asupra intregii Uniuni.

Mentinerea controalelor la frontierele interne si reintroducerea lor in spatiul Schengen pot afecta increderea cetatenilor in institutii in in integrarea europeana, sublinia Comisia LI BE.

Aceasta mentinere a controalelor are de asemenea consecinte economice negative asupra pietei interne a UE si asupra importurilor si exporturilor dinspre si catre Romania si Bulgaria, insistau eurodeputatii.

Extinderea spatiului Schengen sau libera circulatie a cetatenilor UE nu ar trebui sa fie afectata de efectele negative ale lacunelor altor politici UE precum cele referitoare la azil si imigratie, aprecia LIBE.

”Comisia Libertatilor Civile a reafirmat ca Bulgaria si Romania ar trebui sa devina membre cu drepturi depline ale spatiului Schengen si a respins perspectiva unei aderari partiale, mai intai cu frontierele aeriene si maritime si apoi cu frontierele terestre”, a declarat atunci raportorul Serghei Stanisev, din cadrul grupului parlamentar european al socialistilor si democratilor (S&D).

”Aceasta abordare in doua etape creeaza un precedent periculos, care nu doar ca nu are nicio baza juridica solida, dar care implica totodata inconveninete economice, sociale si politice asupra UE”, a adaugat eurodeputatul bulgar.

Acest proiect al raportului a fost adoptat de Comisie cu 36 de voturi la patru si o abtinere.

PE a dat unda verde aderarii Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen inca din iunie 2011 si si-a reiterat pozitia in mai multe randuri, in urma acestei rezolutii legislative.

In prezent, atat Romania, cat si Bulgaria aplica in mod partial acquis-ul Schengen, iar controale sunt efectuate la frontierele ambelor tari.

Hotararea finala cu privire la aderarea deplina a celor doua tari la spatiul Schengen este luata prin vot – cu unanimitate – de catre ministrii din cele 28 de state membre, in cadrul Consiliului.

Presedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker,  si-a exprimat speranta, saptamana trecuta, la Bruxelles, dupa intalnirea cu premierul Viorica Dancila si cu ceilalti membri ai Guvernului, ca Romania va fi primita in Schengen in mandatul actualei Comisii, subliniind ca „mai sunt eforturi de facut”.

„Din punct de vedere tehnic, stim ca tara noastra indeplineste toate criteriile si cred ca acest lucru este un act de dreptate, un act de normalitate, un act prin care Romania este tratata ca si celelalte state membre ale UE”, a declarat vineri premierul Viorica Dancila, salutand declaratia presedintelui CE.

Bulgaria va face parte din spatiul Schengen din 2019, pentru inceput doar cu frontierele aeriene, anunta la sfarsitul lui noiembrie publicatia bulgara 24 Chasa, citand afirmatii ale liderului europarlamentarilor PPE, Manfred Weber, candidat pentru presedintia Comisiei Europene.

AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Lectie pentru Teodosie. Preot clujean: „Biserica nu poate sabota actiunile institutiilor statului (scoala, sanatate, armata etc)”

Preotul clujean Dorel Galan a anuntat ca se vaccineaza impotriva coronavirusului intrucat nu vrea sa…

2 minute ago

Streinu Cercel a primit si al doilea vaccin: „Masca va ramane obligatorie in continuare pana in 2023”

Senatorul PSD Adrian Streinu Cercel, fost director al Institutului National de Boli Infectioase „Prof. Dr.…

27 de minute ago

PSD i-a gasit loc de munca la stat lui Teodorovici. A fost bagat director la Curtea de Conturi, langa Badalau

Fostul senator PSD Eugen Orlando Teodorovici a devenit director al Directiei de Audit de la Curtea…

O oră ago

Medicii Razvan Constantinescu si Adrian Cacoveanu, reclamati la Colegiului Medicilor. Fake news despre vaccinuri

Medicii  Razvan Constantinescu din Iasi si Adrian Cacoveanu din Bucuresti au fost reclamati la Colegiului…

37 de minute ago

Austria a ajuns la al treilea lockdown. Acesta este in vigoare pana pe 8 februarie

Austria va extinde pana in 8 februarie cel de-al treilea lockdown impus de pandamia de…

33 de minute ago

Campania de vaccinare merge bine. Premierul Citu: „Peste 75% din persoanele cu varsta peste 65 de ani se vor vaccina in perioada imediat urmatoare”

Premierul Florin Citu afirma, intr-o postare pe Facebook, ca programarile merg bine si da asigurari…

O oră ago