„Matei Bals” si Centrul Militar Focsani, campioane la vaccinarea „pilelor”. Recorder: Peste 4.000 de persoane din etapa a 3-a s-au vaccinat peste rand

news

O ancheta realizata de Recorder, bazata pe surse oficiale, arata ca peste 7.000 de persoane s-au vaccinat mai devreme decat ar fi avut dreptul conform regulilor din strategia nationala de vaccinare. Peste 4.000 dintre acestea sunt persoane din etapa a III-a (populatia generala), care au fost imunizate in locul bolnavilor cronici, al batranilor de peste 65 de ani si chiar inaintea unor cadre medicale.

Cele mai flagrante situatii sunt la centrele de vaccinare de la Institutul „Matei Bals“ si la Centrul Militar Casa Armatei din Focsani. La „Bals“ s-au vaccinat 131 de persoane din etapa a III-a inca din data de 4 ianuarie, cand campania de vaccinare incepuse abia de cateva zile si in Romania mai erau zeci de mii de cadre medicale care asteptau vaccinul.

Citeste si: Oligarhia rosie. Fiul lui Badalau (33 ani) s-a vaccinat deja cu ambele doze, inainte de milioane de romani cu probleme de sanatate

La Casa Armatei din Focsani, s-au vaccinat peste 100 de persoane din etapa a III-a, iar directorul Spitalului Militar de care apartine centrul de vaccinare admite ca e vorba de rude ale cadrelor militare, subliniaza Recorder.

Sute de oameni din etapa a III-a s-au imunizat si la Institutul „Matei Bals” din Capitala: 131 de persoane pe data de 4 ianuarie, cand mii de medici din tara inca asteptau vaccinul. In aceeasi zi, apar ca vaccinate si 75 de persoane eligibile in etapa a II-a, care urma sa inceapa oficial abia peste 11 zile. Alte 104 persoane din categoria a III-a au fost vaccinate, tot la „Bals”, pe 20 si 21 ianuarie.

“Situatia este mult exagerata. Atunci, in primele zile, platforma nu era pe deplin functionala si multe date au fost culese de mana si apoi introduse in sistemul electronic cu unele erori. In acele zile s-a vaccinat foarte mult personal medical, dar au fost si studenti la Medicina sau angajati ai firmelor de mentenanta care au contracte cu spitalul – de exemplu, firma care asigura functionarea lifturilor din zona rosie. In cazul acestora din urma, nu era clara impartirea in categorii si au fost introdusi dupa varsta”, a declarat doctorul Catalin Apostolescu, numit recent manager interimar al Institutului „Matei Bals”.

Intrebat despre situatia vaccinarii, in primele zile din ianuarie, a rudelor unor angajati din Institutul “Matei Bals” care nu sunt cadre medicale, managerul spitalului a admis ca au fost si astfel de cazuri, dar “intr-un procentaj foarte mic”. “Ganditi-va ca aici au fost administrate pana acum peste 17.000 de doze. Au mai fost si cate un parinte, sot, sotie, oameni din familiile celor din linia intai, dar intr-un procentaj foarte, foarte mic”, spune Apostolescu.

Un caz aparte este cel al Centrului de vaccinare de la Casa Armatei din Focsani, dedicat cadrelor militare. Pana pe 15 ianuarie, aici ar fi trebuit sa se vaccineze doar personalul medical de la Spitalul Militar din Focsani, insa pe 10 si 11 ianuarie s-au vaccinat 334 de persoane care se incadrau in categoria a II-a si a III-a, deci incalcau regulile campaniei.

Practica a continuat si dupa 15 ianuarie cand, desi s-a intrat in etapa a II-a, au continuat sa se vaccineze persoane incadrate la „populatie generala”, deci etapa a III-a. Un exemplu e ziua de 23 ianuarie, cand s-au vaccinat 34 de persoane din aceasta categorie.

Colonelul Vasile Roman, comandant director general al Spitalului Militar din Focsani, a admis ca cei vaccinati peste rand sunt rudele personalului medical militar: „A fost o circulara prin care si rudele de gradul I ale personalului medical, in speta ale cadrelor medicale de la Spitalul Militar, au putut fi vaccinate. Rudele de gradul I – sotii, frate, acolo unde locuiesc impreuna. E o completare care a venit prin Ministerul Apararii si cei care au avut centre cum avem noi, destinate militarilor, au avut si aceasta posibilitate: sa isi vaccineze sotiile, sotii…”.

Ministerul Apararii anefat insa. „Sunt surprins de ceea ce-mi spuneti. Nu a existat o circulara care sa permita rudelor cadrelor militare sa se vaccineze cu prioritate”, ne-a declarat Daniel Anghel, purtatorul de cuvant al Ministerului Apararii Nationale intr-o scurta discutie telefonica.

Citeste integral pe Recorder.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: