externe

Ministrul de externe al Iranului: „Teheranul a avertizat SUA despre atacul din 13 aprilie asupra Israelului”

Teheranul a avertizat Washingtonul prin canale diplomatice cu privire la un atac iminent asupra Israelului ca raspuns la bombardarea de catre aviatia israeliana a consulatului iranian din Damasc, a declarat ministrul iranian de externe Hossein Amir-Abdollahian, relateaza Tass.

„Le-am transmis in mod clar americanilor in mesaje ca decizia Consiliului Suprem de Securitate Nationala al Iranului, condus de presedintele [Ebrahim Raisi], de a pedepsi regimul sionist (Israel – TASS) este finala si definitiva”, a declarat seful diplomatiei iraniene, citat de agentia iraniana de stiri IRNA.

„Dupa actiunea punitiva, Operatiunea ‘True Promise’, in jurul orei 2:30 a.m. pe 14 aprilie, am trimis un alt mesaj Statelor Unite prin canale diplomatice, spunand ca nu cautam sa escaladam tensiunile in regiune”, a adaugat ministrul.

Inaltul diplomat iranian a mai spus ca, inainte de atacul asupra Israelului, Teheranul a transmis Washingtonului ca nu va viza infrastructura militara americana din Orientul Mijlociu „decat in situatia in care Statele Unite vor sa ia masuri militare in sprijinul Israelului”.

Ministrul de Externe a precizat ca Iranul a facut schimb de mesaje prin intermediul Ambasadei Elvetiei la Teheran, precum si „prin canale diplomatice oficiale”.

Potrivit diplomatului, aceste contacte au fost facute pentru „a preveni escaladarea tensiunilor si dezvoltarea unei crize in regiune”.

In seara zilei de 13 aprilie, Iranul a lansat drone si rachete asupra Israelului, calificand acest lucru drept un raspuns la „numeroase crime”, inclusiv un atac atribuit Israelului asupra sectiei consulare a ambasadei iraniene din Damasc. Teheranul a insistat ca atacul a vizat exclusiv tinte militare din care a fost lovit consulatul.

Israelul a fost ajutat de SUA, Marea Britanie si Franta in interceptarea rachetelor si a dronelor iraniene. Fortele de aparare israeliene au declarat ca au interceptat 99% din cele aproximativ 350 de proiectile iraniene lansate asupra tarii.

Autoritatile israeliene au declarat ca se pregatesc sa riposteze la atacul iranian. Teheranul a dat asigurari ca nu planuieste nicio alta actiune dupa ultimul atac, dar este pregatit sa riposteze la orice actiune israeliana intr-un mod dur si „mai letal”.

Urmareste-ne si pe:
Victor Mihalache

Share
Published by
Victor Mihalache

Recent Posts

Belgradul sfideaza din nou Occidentul. Un apropiat al Moscovei a fost numit in functia de vicepremier, el a fost decorat de insusi Putin

Noul guvern al Serbiei va include un fost sef al serviciilor de informatii care a…

11 ore ago

Protest in Cisiordania: Palestinienii au aruncat cu pietre in masinile diplomatilor UE

Un grup de studenti palestinieni a intrerupt, marti, o intalnire a diplomatilor Uniunii Europene in…

11 ore ago

Rusia a infiintat „politia cartilor”. Literatura, odata cu statut special, va fi de acum cenzurata

Un nou „consiliu de experti” infiintat in Rusia foloseste o lege veche de un deceniu…

11 ore ago

Cel putin 50 de persoane s-ar fi inecat dupa ce o ambarcatiune cu migranti din Senegal s-a scufundat in largul Insulelor Canare

Cel putin 50 de persoane s-ar fi inecat dupa ce o ambarcatiune cu migranti care…

11 ore ago

Curtea Internationala de Justitie a respins o cerere inaintata de Nicaragua de a ordona Germaniei sa inceteze vanzarea de arme catre Israel

Curtea Internationala de Justitie a respins, cu 15 voturi la unu, cererea inaintata de Nicaragua…

11 ore ago