externe

Ministrul german de externe, Annalena Baerbock, considera ca Israelul trebuie sa renunte la controlul asupra Fasiei Gaza, dupa razboi

Ministrul german de Externe Annalena Baerbock a declarat joi ca Israelul ar trebui sa renunte la controlul asupra Fasiei Gaza odata ce razboiul impotriva Hamas se va termina.

Intrebata cine ar trebui sa fie responsabil in Fasia Gaza dupa incheierea razboiului, Baerbock a raspuns ca „palestinienii – eliberati de Hamas, fara teroare, auto-determinati si cu un guvern liber ales al tuturor. Palestinienii, inclusiv in Cisiordania”, ar trebui sa fie la conducere. Acest lucru nu se va intampla peste noapte, a spus ea,”dar nu trebuie sa pierdem din vedere orizontul politic, mai ales acum, in timpul razboiului”.

Baerbock a spus ca guvernul german lucreaza cu parteneri arabi pentru a se asigura ca solutia celor doua state ramane viabila. Aceasta include construirea unei infrastructuri civile, reformarea Autoritatii Nationale Palestiniene, reconstructia economica si o structura de securitate, inclusiv garantii de securitate pentru Israel si palestinieni.

„Si aceasta include sa se reaminteasca guvernului israelian ca politica de colonizare nu numai ca obstructioneaza un stat palestinian, ci si, literalmente, obstructioneaza pacea. Pentru ca numai solutia cu doua state poate aduce pacea si securitatea de durata pentru poporul Israelului”, a spus ea, citata de Deutsche Welle.

Declaratiile lui Baerbock au fost determinate de anuntul controversat al Israelului de a declara aproximativ 800 de hectare din Cisiordania drept teren de stat israelian.

Sefa diplomatiei germane a mai spus ca protectia in timpul unei perioade de tranzitie, inainte ca doua state sa poata trai unul langa altul in pace, este posibila doar cu garantii de securitate internationale. Israelul trebuie sa fie sigur ca nu va mai exista niciodata o amenintare terorista din partea Palestinei, a spus ea, iar palestinienii trebuie sa fie siguri ca pot trai in siguranta si cu demnitate pe propriul pamant.”Acest lucru inseamna, desigur, ca trebuie implicate tarile arabe vecine, care se bucura de incredere acolo, dar si prieteni apropiati ai Israelului, motiv pentru care noi germanii, alaturi de americani si britanici, suntem atat de preocupati de orizontul politic”.

Urmareste-ne si pe:
Gabriel Tudor

Recent Posts

Firea, iar la Antena 3: „Si eu am fost olimpica la romana, dar nu m-am laudat cu asta”

Candidatul PSD la Primaria Capitalei, Gabriela Firea, a sustinut duminica seara, la Antena 3, ca…

3 ore ago

O unitate de veterani ucraineni, de peste 60 de ani, in lupta cu rusii. „Lupii Stepei” nu primesc nici munitie si nici salarii din partea armatei

Unitatea de artilerie mobila a lui Oleksandr Taran nu face parte din trupele armatei  ucrainene,…

3 ore ago

Paul de Romania, prins in Malta. El are de ispasit o pedeapsa de 3 ani si patru luni de inchisoare

In urma cooperarii politienesti dintre Politia Romana si Politia din Malta, potrivit unor surse judiciare,…

4 ore ago

Piedone il ia peste picior pe „prietenul” Ciolacu: „Salivezi ca pisica la sunca, vad c-ai mai albit in ultima luna! Stresat? Esti bine?”

Candidatul PUSL la Primaria Capitalei Cristian Popescu Piedone i-a transmis duminica lui Marcel Ciolacu ca…

2 ore ago

„Cancel culture“ – editia 1947-1948. Cum a fost distrusa Academia Romana si au fost „anulati“ Tudor Arghezi, Traian Vuia, Lucian Blaga si Radulescu-Motru

In numarul din 5 ianuarie 1947, ziarul „Scanteia“ incepea o brusca si furibunda campanie impotriva…

12 ore ago