externe

Nou mare succes al SUA. Biden: „S-a facut dreptate. La ordinul meu, SUA au efectuat o lovitura aeriana asupra Kabulului care l-a ucis pe emirul Al-Qaida, Ayman al-Zawahiri”

Presedintele american, Joe Biden, a anuntat luni in direct la televiziune moartea liderului Al-Qaida, egipteanul Ayman al-Zawahiri, ucis in cursul noptii de sambata spre duminica in Afganistan printr-o lovitura cu drona, o noua lovitura pentru organizatia terorista, comenteaza AFP.

„Sambata, la ordinul meu, Statele Unite au efectuat o lovitura aeriana asupra Kabulului, in Afganistan, care l-a ucis pe emirul Al-Qaida, Ayman al-Zawahiri”, a spus el intr-un scurt discurs de la Casa Alba.

„S-a facut dreptate si acest lider terorist nu mai este”, a adaugat Joe Biden.

Zawahiri a fost unul dintre cei mai cautati teroristi din lume, iar Statele Unite au promis 25 de milioane de dolari pentru orice informatie care permitea sa fie gasit. El a preluat conducerea nebuloasei jihadiste in 2011, dupa moartea lui Osama bin Laden, ucis de un comando american in Pakistan.

De negasit de mai bine de zece ani, el era considerat unul dintre creierele atentatelor de la 11 septembrie care au facut aproape 3.000 de morti in Statele Unite.

Moartea sa va permite familiilor victimelor ucise la 11 septembrie 2001 in turnurile gemene ale World Trade Center, din New York, si la sediul Pentagonului, langa Washington, „sa intoarca pagina”, a declarat presedintele democrat.

Atacul cu drona a fost efectuat folosind doua rachete Hellfire si fara nicio prezenta militara americana la sol, a precizat un responsabil american, dovada, in opinia sa, a capacitatii Statelor Unite de „a identifica si localiza chiar si cei mai cautati teroristi din lume si de a lua masuri pentru a-i elimina”.

Ayman al-Zawahiri a fost reperat „in mai multe randuri si pentru o perioada lunga de timp pe balconul unde a fost lovit in cele din urma” de lovitura din capitala afgana, a adaugat el.

In weekend, ministrul afgan de interne a dezmintit informatiile despre o lovitura cu drona in Kabul, spunand AFP ca o racheta a lovit „o casa goala” din capitala.

Intr-o comunicat postat luni pe Twitter inainte de interventia lui Joe Biden, purtatorul de cuvant al talibanilor a recunoscut insa existenta unui „atac aerian”, atribuit unei „drone americane”, precizeaza Agerpres.

Joe Biden, bolnav de COVID-19 si intr-un regim strict de izolare cand a ordonat lovitura pe 25 iulie, a precizat in discursul sau ca operatiunea nu a facut „nicio victima in randul civililor”.

De atunci, a fost din nou testat pozitiv la coronavirus si, desi a tinut discursul de pe un balcon al Casei Albe, toti responsabilii si jurnalistii prezenti au purtat masca.

Pe de alta parte, prezenta lui Ayman al-Zawahiri la Kabul este o „incalcare clara” a acordurilor incheiate la Doha in 2020 cu talibanii, care s-au angajat sa nu gazduiasca Al-Qaida pe teritoriul lor, a remarcat inaltul responsabil american.

In comunicatul lor, islamistii afgani au acuzat Statele Unite ca s-au abatut de la aceste acorduri, conducand o lovitura pe teritoriul lor.

„La peste de 20 de ani de la 11 septembrie, Statele Unite l-au prins in sfarsit pe Ayman al-Zawahiri, tovarasul apropiat si succesorul lui Obama Bin Laden”, a comentat luni pe Twitter Thomas Joscelyn, expert al think tank-ului Foundation for Defense of Democracies. „Desi avea multe defecte, nu a fost atat de nesemnificativ pe cat au presupus multi analisti”, a adaugat el.

Mostenind in 2011 o organizatie slabita, Ayman al-Zawahiri, 71 de ani, a trebuit pentru a supravietui sa-si inmulteasca „francizele” si juramintele de fidelitate de circumstanta, din Peninsula Arabica pana in Maghreb, din Somalia pana in Afganistan, Siria si Irak.

„In pofida conducerii lui Zawahiri (…), grupul se confrunta in continuare cu provocari semnificative. In primul rand, intrebarea cine va conduce Al-Qaida dupa disparitia lui Zawahiri”, a estimat Colin Clarke, cercetator la think tank-ul american Soufan Group.

Al-Qaida il pierduse deja numarul 2, Abdullah Ahmed Abdullah, ucis in august 2020 pe strazile din Teheran de agenti israelieni in cursul unei misiuni secrete comandate de Washington, informatii dezvaluite cateva luni mai tarziu de New York Times.

Anuntul de luni intervine la aproape un an de la retragerea haotica a fortelor americane din Afganistan care a permis talibanilor sa recastige controlul asupra tarii dupa douazeci de ani.

„Spunem din nou clar in aceasta seara ca, indiferent de cat timp va dura, indiferent unde va ascundeti, daca reprezentati o amenintare pentru poporul nostru, Statele Unite va vor gasi si va vor elimina”, a subliniat presedintele Joe Biden, citat de AFP.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Agentia ONU pentru alimentatie avertizeaza: „Foametea este veritabila in nordul fasiei Gaza”

In nordul Fasiei Gaza este o „veritabila foamete", care progreseaza catre sudul teritoriului palestinian, a…

3 ore ago

Armata germana s-a deconectat de la un serviciu on-line care i-a provocat o serie de brese de securitate. Si conexiunile cancelarului german Olaf Scholz ar putea fi compromise

Bundeswehr, fortele armate germane, au deconectat de la internet o conexiune la serviciul de videoconferinte…

3 ore ago

Sadiq Khan obtine al treilea mandat de primar al Londrei, dupa un „vot istoric.” 2,4 milioane de londonezi s-au prezentat la urne

Laburistul Sadiq Khan a obtinut un al treilea mandat, succesiv, de primar al Londrei, dupa…

5 ore ago

Studentii de la Trinity College din Dublin si de la Universitatea Lausanne au ocupat campusurile pentru a protesta fata de razboiul din Gaza

Studentii de la Trinity College din Dublin si de la Universitatea Lausanne din Elvetia au…

6 ore ago

Aproape 10.000 de locuitori de pe insula indoneziana Ruang vor fi relocati definitiv dupa eruptiile vulcanice

Aproape 10.000 de locuitori ai insulei indoneziene Ruang vor fi relocati definitiv dupa ce o…

6 ore ago

Oficial israelian: Nu am fost de acord sa punem capat razboiului si nici nu ii vom lasa pe mediatori sa garanteze incheierea razboiului

In a doua declaratie din ultimele ore, un oficial israelian a negat din nou informatiile…

6 ore ago