externe

O femeie din Rusia, care a lasat un bilet pe mormantul parintilor lui Putin, condamnata la doi ani de inchisoare cu suspendare

Un tribunal din Sankt Petersburg a condamnat, joi, o femeie, la o pedeapsa de doi ani de inchisoare cu suspendare pentru ca a lasat pe mormantul parintilor presedintelui Vladimir Putin un bilet in care spunea ca „au crescut un ciudat si un ucigas”, potrivit AP.

Instanta a gasit-o pe Irina Tibaneva, in varsta de 60 de ani, vinovata de profanare de morminte motivata de ura politica. Avocatul ei a spus ca nu a pledat vinovata pentru ca nu a profanat mormantul fizic si nici nu a cautat publicitate prin actiunea ei.

Biletul pe care Tibaneva l-a pus pe mormantul pazit, in octombrie, in ajunul zilei de nastere a lui Putin, spunea: „Parinti ai unui maniac, luati-l la voi. El provoaca atat de multe dureri si necazuri. Intreaga lume se roaga pentru moartea lui. Moarte lui Putin. Ati crescut un ciudat si un ucigas.”

De cand Putin a trimis trupe in Ucraina in februarie 2022, guvernul a dus o represiune impotriva disidentei, nemaivazuta din epoca sovietica.

Intr-un alt caz, o agentie guvernamentala rusa i-a adaugat pe actorul Artur Smolianinov si pe un fost consilier al biroul presedintelui ucrainean pe o lista de „extremisti si teroristi”.

Intr-un interviu din ianuarie acordat editiei pentru Europa a ziarului independent rus Novaya Gazeta, Smolianinov a declarat ca, ipotetic, va lua parte la ostilitati doar de partea Ucrainei.

Consilierul prezidential ucrainean, Oleksii Arestovich, a demisionat dupa ce a declarat online ca o cladire rezidentiala din Dnipro a fost lovita de resturile unei rachete rusesti care a fost doborata de apararea antiaeriana ucraineana. Atunci, 45 de persoane au murit.

Tot joi, un tribunal militar rus l-a condamnat pe Nikita Tuskanov, un profesor de istorie din Komi, la cinci ani si jumatate de inchisoare pentru comentariile pe care le-a facut despre explozia de anul trecut a podului Kerci care leaga Peninsula Crimeea a Ucrainei de Rusia continentala. Tuskanov a fost gasit vinovat de justificarea terorismului si „discreditarea” armatei ruse. Profesorul a publicat postari pe retelele de socializare in octombrie in care a numit explozia podului „un cadou de zi de nastere” pentru Putin.

Disidentul Alexei Navalnii, a anuntat, pe Twitter, ca a fost dus din nou la carcera, la doar o zi dupa ce iesise din ea. Nu a speculat de ce. Navalnii, in varsta de 46 de ani, care a dezvaluit coruptia oficiala si a organizat proteste masive impotriva Kremlinului, a fost arestat la Moscova in ianuarie 2021, dupa ce s-a recuperat in Germania in urma otravirii cu neurotoxina, pe care a pus-o vina pe seama Kremlinului. El a primit initial o pedeapsa de 2 ani si jumatate de inchisoare pentru incalcarea eliberarii conditionate. Anul trecut, el a fost condamnat la noua ani pentru inselaciune si sfidare a instantei. El ispaseste pedeapsa intr-o inchisoare de maxima securitate la 250 de kilometri est de Moscova.

Campania masiva de represiune a Kremlinului a incriminat criticarea razboiului. Pe langa amenzi si pedepse cu inchisoarea, cei acuzati au fost concediati, inclusi pe lista neagra, catalogati drept „agenti straini” sau au fugit din Rusia.

Urmareste-ne si pe:
Camelia Stanciu

Share
Published by
Camelia Stanciu

Recent Posts

Agentia ONU pentru alimentatie avertizeaza: „Foametea este veritabila in nordul fasiei Gaza”

In nordul Fasiei Gaza este o „veritabila foamete", care progreseaza catre sudul teritoriului palestinian, a…

5 ore ago

Armata germana s-a deconectat de la un serviciu on-line care i-a provocat o serie de brese de securitate. Si conexiunile cancelarului german Olaf Scholz ar putea fi compromise

Bundeswehr, fortele armate germane, au deconectat de la internet o conexiune la serviciul de videoconferinte…

5 ore ago

Sadiq Khan obtine al treilea mandat de primar al Londrei, dupa un „vot istoric.” 2,4 milioane de londonezi s-au prezentat la urne

Laburistul Sadiq Khan a obtinut un al treilea mandat, succesiv, de primar al Londrei, dupa…

7 ore ago

Studentii de la Trinity College din Dublin si de la Universitatea Lausanne au ocupat campusurile pentru a protesta fata de razboiul din Gaza

Studentii de la Trinity College din Dublin si de la Universitatea Lausanne din Elvetia au…

8 ore ago

Aproape 10.000 de locuitori de pe insula indoneziana Ruang vor fi relocati definitiv dupa eruptiile vulcanice

Aproape 10.000 de locuitori ai insulei indoneziene Ruang vor fi relocati definitiv dupa ce o…

8 ore ago

Oficial israelian: Nu am fost de acord sa punem capat razboiului si nici nu ii vom lasa pe mediatori sa garanteze incheierea razboiului

In a doua declaratie din ultimele ore, un oficial israelian a negat din nou informatiile…

8 ore ago