politica

O noua „realizare” PSD. Romania, pe ultimul loc in Europa in utilizarea guvernarii electronice. Doar 10% din romani, comparativ cu 47% dintre cetatenii UE, folosesc e-guvernare

Aproximativ 47% din cetatenii Uniunii Europene, cu varsta intre 16 si 74 de ani, au obtinut anul trecut informatii de pe site-urile autoritatilor publice, o crestere semnificativa fata de 2008 (plus 33%), iar cel mai scazut procent de cetateni care au folosit site-urile autoritatilor publice pentru a obtine informatii s-a inregistrat in Romania (10%), arata datele publicate sambata de Oficiul European pentru Statistica (Eurostat).

Conform Eurostat, oamenii folosesc tot mai mult internetul pentru rezolvarea problemelor de zi cu zi. In ultimii ani, a devenit din ce in ce mai populara utilizarea guvernarii electronice (e-guvernare) deoarece permite cetatenilor sa obtina informatii in orice moment sau sa rezolve de la distanta problemele administrative, anunta Agerpres.

Pe grupe de varsta, cea mai mare crestere a procentului de persoane care au folosit site-urile autoritatilor publice pentru a obtine informatii s-a inregistrat la categoria 25-34 de ani (59%) si la cei de 35-44 ani (56%). Desi este mai putin probabil ca varstnicii sa obtina informatii de pe site-urile autoritatilor publice, peste un sfert (26%) dintre cetatenii Uniunii Europene cu varsta intre 65 si 74 de ani au folosit aceste site-uri guvernamentale in 2020.

Dezvoltarea guvernarii electronice si disponibilitatea informatiilor online variaza considerabil in randul celor 27 de state membre ale Uniunii Europene.

In 2020, cel mai ridicat procent de cetateni care au folosit site-urile autoritatilor publice pentru a obtine informatii publice s-a inregistrat in Danemarca (89%), Finlanda (85%), Olanda (81%) si Suedia (79%), iar cel mai scazut in Romania (10%), Italia si Bulgaria (ambele cu 19%).

Datele Eurostat sunt publicate cu ocazia celebrarii Zilei Internationale a Datelor Deschise (Open Data Day).

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24
Tags: e guvernare

Recent Posts

Cum se castiga contracte de peste 1 milion euro cu primaria lui Piedone. Denumirea firmei norocoase contine numele nepotului lui Piedone

Intr-o plangere adresata DNA de catre un fost director din Primaria Sectorului 5, aflata in…

8 ore ago

Oficial american: Militari rusi au intrat intr-o baza aeriana din Niger care gazduia trupe americane. Fortele celor doua tari folosesc hangare separate

Militari rusi au intrat intr-o baza aeriana din Niger, care gazduieste trupe americane, a declarat…

8 ore ago

INTERVIU Paul Constantin, bucatar: „Tinerii care mananca astazi fast-food vor ajunge sa aprecieze ciorbele si tocanitele, cand se vor aseza la casa lor”

Paul Constantin este una dintre cele mai volubile si mai indragite prezente mediatice din peisajul…

11 ore ago

Au revenit ploile abundente la Dubai. Mai multe zboruri au fost anulate, iar scolile si birourile au fost inchise

Mai multe zboruri ale companiei Emirates au fost anulate sau au avut intarzieri, joi, pe…

8 ore ago

Pregatiri pentru Jocurile Olimpice: Parisul inaugureaza un bazin masiv de stocare a apei pentru a curata raul Sena

Oficialii francezi au inaugurat, joi, un bazin imens de stocare a apei menit sa ajute…

8 ore ago