Categories: news

OLAF cere in mod oficial inapoi banii furati de Liviu Dragnea si grupul sau infractional. Comunicat al Oficiului European Antifrauda

Oficiul European Antifrauda a transmis luni ca investigatiile OLAF, care au stat la baza dosarului DNA in care Liviu Dragnea este urmarit penal pentru fraudarea fondurilor UE si constituire de grup infractional organizat si abuz in serviciu, vin cu o recomandare financiara catre Directia Generala Politica Regionala si Urbana, pentru a recupera suma de 21 de milioane de euro, iar cu recomandari judiciare adresate Directiei Nationale Anticoruptie din Romania sa initieze actiuni judiciare in materie.

Potrivit unul comunicat de presa, OLAF a gasit dovezi care sugereaza coluziune intre beneficiarul fondurilor, functionarii publici si contractant, inclusiv falsificarea documentelor in timpul procedurii de achizitie. Unele dintre aceste documente au fost utilizate si in sprijinul cererii pe care beneficiarul a prezentat-o autoritatii de gestionare, care a dus la plata a 21 de milioane EUR din fondurile Uniunii Europene.

Investigatiile OLAF au fost incheiate cu o recomandare financiara catre Directia Generala Politica Regionala si Urbana pentru a recupera suma de 21 de milioane de euro, iar cu recomandari judiciare adresate Directiei Nationale Anticoruptie din Romania sa initieze actiuni judiciare in materie, arata acelasi comunicat al institutiei.

„Aceasta investigatie este un exemplu perfect al cooperarii pozitive dintre OLAF si autoritatile nationale”, a declarat directorul general al OLAF, Nicholas Ilett.

„OLAF a efectuat investigatii amanuntite, sperand ca va avea un efect disuasiv puternic”, a adaugat el.

Procurorii DNA arata in comunicatul oficial ca, in calitate de presedintel al Consiliului Judetean Teleorman, Liviu Dragnea ar fi infiintat in 2001 un grup infractional organizat „care actioneaza si in prezent”, format din functionari ai institutiilor din administratia publica si oameni de afaceri.

Acest grup ar fi urmarit obtinerea ilegala de bani din contractele finantate din fonduri publice (nationale si europene), prin comiterea unor infractiuni de abuz in serviciu, de fraudare a fondurilor europene, de evaziune fiscala, spalarea banilor si folosirea de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii.

DNA da in comunicat doua exemple de contracte ce ar fi fost fraudate de grupul infractional organizat de Liviu Dragnea si apropiatii sai. E vorba despre doua contracte de reabilitare a unor drumuri judetene, cu fonduri UE, procurorii calculand prejudiciile la 25,6 milioane lei (primul contract) si 5,7 milioane de lei (al doilea contract).

DNA a mai aratat ca dosarul s-a constituit in urma uneo sesizari a OLAF.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Cehia si Estonia anunta ca boicoteaza inaugurarea noului mandat al lui Putin: „Este de neconceput sa participam”. S-au alaturat inca patru state acestui demers

Cehia si Estonia au confirmat ca reprezentantii lor nu vor participa la asa-numita inaugurare a…

47 de minute ago

Televiziunea Al Jazeera, inchisa in Israel. Conducerea postului va apela la ajutorul organizatiilor si instantelor internationale

Furnizorii israelieni de televiziune prin satelit si cablu au suspendat televiziunea din Qatar, Al Jazeera.…

5 ore ago

Noile „linii rosii” ale NATO. Occidentul va trimite trupe in Ucraina daca Rusia ataca si Republica Moldova

NATO a stabilit cel putin doua "linii rosii" care ar putea duce la o interventie…

5 ore ago

Karl Nehammer vrea teste ADN pentru imigrantii care incearca sa-si reunifice familiile in Austria. Opozitia considera masura drept electorala si populista

Cancelarul austriac Karl Nehammer vrea efectuarea de teste ADN in cazul rudelor persoanelor care beneficiaza…

2 ore ago