externe

Politicieni din sase tari europene platiti de Rusia prin intermediul unui site pretins european, Voice of Europe. Ampla ancheta, site-ul era finantat de oligarhi de la Moscova

O retea de „propaganda” sustinuta de Rusia a fost desfiintata pentru ca a raspandit materiale antiucrainene si a platit politicieni europeni, al caror nume inca nu a fost dezvlauit, potrivit autoritatilor din mai multe tari, transmite BBC.

Anchetatorii au declarat ca site-ul Voice of Europe era folosit ca mijloc de plata a politicienilor.

Republica Ceha si Polonia au declarat ca reteaua urmarea sa influenteze politica europeana.

Voice of Europe nu a raspuns solicitarii BBC de a face comentarii.

Presa ceha, citand surse de informatii, a scris ca politicieni din Germania, Franta, Polonia, Belgia, Olanda si Ungaria au fost platiti de Voice of Europe pentru a influenta viitoarele alegeri pentru Parlamentul European.

Ziarul german Der Spiegel a declarat ca banii au fost fie inmanati in numerar in cadrul unor intalniri secrete la Praga, fie prin intermediul unor schimburi de criptomonede.

Oligarhul ucrainean pro-rus Viktor Medvedciuk este acuzat de Cehia ca s-ar afla in spatele retelei.

Medvedciuk a fost arestat in Ucraina la scurt timp dupa invazia rusa, dar ulterior a fost transferat in Rusia impreuna cu aproximativ 50 de prizonieri de razboi in schimbul a 215 ucraineni.

Autoritatile cehe l-au numit, de asemenea, pe Artyom Marchevsky, sustinand ca acesta a gestionat afacerile de zi cu zi ale site-ului. Ambii  au fost sanctionati de autoritatile cehe.

Agentia de informatii din Polonia a declarat ca a efectuat perchezitii in regiunile Varsovia si Tychy si a confiscat 48.500 de euro si 36.000 de dolari.

„Banii proveniti de la Moscova au fost folositi pentru a plati unii actori politici care raspandesc propaganda rusa”, a precizat BRI intr-un comunicat.

Aceasta a adaugat ca sumele se ridicau la „milioane” de coroane cehe (zeci de mii de lire sterline).

Presupusa retea de propaganda „urmarea sa desfasoare activitati impotriva integritatii teritoriale, suveranitatii si independentei Ucrainei”, a precizat BRI.

BIS nu a mentionat numele politicienilor presupus a fi implicati. Cu toate acestea, premierul belgian Alexander De Croo a afirmat ca printre acestia se numara membri ai Parlamentului European.

„A iesit la iveala, de exemplu, faptul ca Rusia a abordat deputati europeni, dar i-a si platit [pe acestia], pentru a promova propaganda rusa aici”, a declarat De Croo in fata deputatilor belgieni.

Site-ul Voice of Europe a fost offline joi. O versiune arhivata a paginii sale de pornire a aratat mai multe articole care evidentiau diviziunile interne din tarile europene si exprimau scepticism cu privire la sprijinul acordat Ucrainei.

Printre acestea se numarau: „Protest la Praga: vocea poporului impotriva coruptiei, a sprijinului militar pentru Ucraina si a guvernului” si „Armata ucraineana se confrunta cu un deficit tot mai mare de trupe pe fondul provocarilor continue”.

Voice of Europe avea peste 180.000 de urmaritori pe Twitter/X. Publicatia nu a raspuns imediat la o solicitare de comentarii.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Recent Posts

Firea, iar la Antena 3: „Si eu am fost olimpica la romana, dar nu m-am laudat cu asta”

Candidatul PSD la Primaria Capitalei, Gabriela Firea, a sustinut duminica seara, la Antena 3, ca…

2 ore ago

O unitate de veterani ucraineni, de peste 60 de ani, in lupta cu rusii. „Lupii Stepei” nu primesc nici munitie si nici salarii din partea armatei

Unitatea de artilerie mobila a lui Oleksandr Taran nu face parte din trupele armatei  ucrainene,…

2 ore ago

Paul de Romania, prins in Malta. El are de ispasit o pedeapsa de 3 ani si patru luni de inchisoare

In urma cooperarii politienesti dintre Politia Romana si Politia din Malta, potrivit unor surse judiciare,…

3 ore ago

Piedone il ia peste picior pe „prietenul” Ciolacu: „Salivezi ca pisica la sunca, vad c-ai mai albit in ultima luna! Stresat? Esti bine?”

Candidatul PUSL la Primaria Capitalei Cristian Popescu Piedone i-a transmis duminica lui Marcel Ciolacu ca…

2 ore ago

„Cancel culture“ – editia 1947-1948. Cum a fost distrusa Academia Romana si au fost „anulati“ Tudor Arghezi, Traian Vuia, Lucian Blaga si Radulescu-Motru

In numarul din 5 ianuarie 1947, ziarul „Scanteia“ incepea o brusca si furibunda campanie impotriva…

11 ore ago