externe

Polonia vrea sa-i trimita inapoi in Ucraina pe barbatii care au fugit de incorporare: „Multi polonezi sunt indignati cand vad tineri ucraineni in hoteluri si cafenele”

Ministrul polonez al Apararii, Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, a declarat ca Polonia este pregatita sa ajute Ucraina sa readuca in tara barbatii de varsta militara pentru a-si „indeplini obligatia civica”, relateaza Reuters.

„Cred ca multi polonezi sunt indignati cand vad tineri ucraineni in hoteluri si cafenele si aud cat de mult efort trebuie sa facem pentru a ajuta Ucraina”, a spus el.

Ministrul a mai spus ca Polonia s-a oferit in trecut sa ajute Ucraina pentru a face ca barbatii care sunt pasibili de serviciul militar sa se intoarca in tara lor si sa-si indeplineasca obligatia civica.

„Orice sprijin este posibil”, a spus Kosiniak-Kamysh cand a fost intrebat cum ar raspunde Polonia daca Kievul ar cere ajutor pentru a-i face pe barbatii care isi pierd dreptul de a ramane in Polonia dupa ce le expira pasaportul sa se intoarca acasa.

Reuters relateaza, citand Eurostat, ca, incepand cu ianuarie 2024, aproximativ 4,3 milioane de ucraineni traiesc in tarile UE, dintre care aproximativ 860.000 sunt barbati adulti. Polonia a acordat statutul de protectie temporara unui numar de 950.000 de ucraineni, al doilea cel mai mare numar dupa Germania.

La 11 aprilie, Verhovna Rada (parlamentul ucrainean) a adoptat legea privind modificarea anumitor acte legislative referitoare la anumite aspecte ale serviciului militar, mobilizarii si inregistrarii militare. Legea a fost semnata de presedinte si publicata.

La 23 aprilie, ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a confirmat informatiile conform carora serviciile consulare au fost suspendate pentru barbatii ucraineni care indeplinesc conditiile pentru serviciul militar.

Urmareste-ne si pe:
Victor Mihalache

Share
Published by
Victor Mihalache

Recent Posts

In timp ce Putin era la slujba de Inviere, rusii bombardau Harkovul. 23 din cele 24 de drone au fost doborate de ucraineni

Slujba Invierii a venit in Ucraina, in al treilea an de razboi, sub amenintarea dronelor…

33 de minute ago

Noi proteste, cu mii de israelieni, pentru intoarcerea ostaticilor, la Tel Aviv. „Trebuie sa ii aducem inapoi. Trebuie sa schimbam acest guvern”

Un nou protest, sambata seara, cu mii de israelieni care i-au cderut premierului Benjamin Netanyahu…

2 ore ago

Avion rusesc, SU-25, doborat de ucraineni, in Donetsk. „Sa fim foarte concentrati in aceste zile”, spune Volodimir Zelenski

Fortele ucrainene au doborat un avion rusesc Su-25 in regiunea Donetk, din estul Ucrainei, a…

2 ore ago

Agentia ONU pentru alimentatie avertizeaza: „Foametea este veritabila in nordul fasiei Gaza”

In nordul Fasiei Gaza este o „veritabila foamete", care progreseaza catre sudul teritoriului palestinian, a…

11 ore ago

Armata germana s-a deconectat de la un serviciu on-line care i-a provocat o serie de brese de securitate. Si conexiunile cancelarului german Olaf Scholz ar putea fi compromise

Bundeswehr, fortele armate germane, au deconectat de la internet o conexiune la serviciul de videoconferinte…

12 ore ago

Sadiq Khan obtine al treilea mandat de primar al Londrei, dupa un „vot istoric.” 2,4 milioane de londonezi s-au prezentat la urne

Laburistul Sadiq Khan a obtinut un al treilea mandat, succesiv, de primar al Londrei, dupa…

14 ore ago