externe

„Premierul olandez ma detesta pe mine sau Ungaria”. Viktor Orban a copiat discursul lui Dragnea privind statul de drept

Premierul ungar Viktor Orban l-a acuzat duminica pe omologul sau olandez ca vrea sa „pedepseasca financiar” Ungaria, insistand pe legatura dintre statul de drept si acordarea de ajutoare europene prevazute in planul de relansare, asupra caruia negocierile bat pasul pe loc, informeaza AFP, citata de Agerpres.

„Nu stiu din ce motiv personal premierul olandez ma detesta pe mine sau Ungaria. Insa el ataca atat de dur. Si el spune foarte clar ca din cauza faptului ca Ungaria, in opinia lui, nu respecta statul de drept, ca ea trebuie sa fie pedepsita financiar”, a declarat Viktor Orban de la Bruxelles.

Comisia Europeana a propus o conditionare directa intre alocarea de ajutoare europene prevazute in fondul de relansare – asupra caruia UE incearca sa ajunga incepand de vineri la un acord in cadrul unui summit – si statul de drept. Ungaria, Polonia si Slovenia se opun unei asemenea conditionari.

Budapesta estimeaza ca exista alte mecanisme in tratate pentru a garanta statul de drept. De altfel, Ungaria este vizata de o procedura de sanctionare in baza „articolului 7”, declansata de Parlamentul European si care este in continuare in curs. Mai multe audieri au avut loc in Consiliul de ministri pentru a discuta asupra situatiei din Ungaria, insa nu a fost luata nicio decizie.

Pozitia lui Mark Rutte „nu este acceptabila”, potrivit lui Orban, pentru ca procedura in curs nu a dus deocamdata la niste concluzii cu privire la statul de drept in Ungaria.

Premierul ungar i-a cerut de asemenea presedintiei germane a UE sa „ofere garantii ca membrii Consiliului UE vor negocia si vor lua o decizie”. „Va rog sa o faceti. In loc sa creati un nou mecanism, terminati ceea ce noi avem deja si ce a fost initiat, luati o decizie asupra Ungariei imediat ce va fi posibil”, a pledat el.

Potrivit lui, crearea unui nou mecanism ar necesita „saptamani de negocieri”, pentru ca ar trebui modificate tratatele.

Problema statului de drept este unul dintre numeroasele puncte de divergenta. Ea a fost discutata sambata seara in timpul dineului sefilor de stat si de guvern din UE. Un diplomat european a raportat ca Rutte si premierul finlandez Sanna Marin au sustinut puternic propunerea asupra statului de drept.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Recent Posts

Firea, iar la Antena 3: „Si eu am fost olimpica la romana, dar nu m-am laudat cu asta”

Candidatul PSD la Primaria Capitalei, Gabriela Firea, a sustinut duminica seara, la Antena 3, ca…

O oră ago

O unitate de veterani ucraineni, de peste 60 de ani, in lupta cu rusii. „Lupii Stepei” nu primesc nici munitie si nici salarii din partea armatei

Unitatea de artilerie mobila a lui Oleksandr Taran nu face parte din trupele armatei  ucrainene,…

O oră ago

Paul de Romania, prins in Malta. El are de ispasit o pedeapsa de 3 ani si patru luni de inchisoare

In urma cooperarii politienesti dintre Politia Romana si Politia din Malta, potrivit unor surse judiciare,…

3 ore ago

Piedone il ia peste picior pe „prietenul” Ciolacu: „Salivezi ca pisica la sunca, vad c-ai mai albit in ultima luna! Stresat? Esti bine?”

Candidatul PUSL la Primaria Capitalei Cristian Popescu Piedone i-a transmis duminica lui Marcel Ciolacu ca…

O oră ago

„Cancel culture“ – editia 1947-1948. Cum a fost distrusa Academia Romana si au fost „anulati“ Tudor Arghezi, Traian Vuia, Lucian Blaga si Radulescu-Motru

In numarul din 5 ianuarie 1947, ziarul „Scanteia“ incepea o brusca si furibunda campanie impotriva…

10 ore ago