politica

„Putem sa aducem pana la zeci de mii de refugiati din Ucraina in Romania”. Ministrul Dincu anunta ca Romania este „pregatita” sa ofere „conditii bune de viata” ucrainenilor

Ministrul Apararii, Vasile Dincu (PSD), a anuntat miercuri seara, la Antena 3, ca Romania este pregatita sa gazduiasca „zeci de mii” de refugiati din Ucraina in cazul in care se va ajunge la razboi cu Rusia.

„Exista in momentul acesta un stoc destul de important de locuri in care am putea sa cazam mii de posibili refugiati. Avem si o zona de rezerva in care am putea sa multiplicam si sa aducem pana la zeci de mii in aceasta zona. Rezerva strategica este gandita pentru cateva mii de refugiati, hranire, conditii bune de viata. Putem sa aducem lucruri suplimentare, daca s-ar intampla sa fie nevoie, ca suntem pregatiti, daca nu avem o inzestrare, avem un foarte bun management al capacitatilor noastre al pregatirii defensive pt conflict”, a declarat ministrul Apararii.

Dincu a mai mentionat ca rezervistii vor fi chemati la arme doar daca Romania va fi amenintata.

„Nu avem nevoie de rezervisti, nu se va intampla decat intr-o situatie extrema, daca ar fi o amenintare directa la adresa Romaniei. O decizie nu a fost luata cu privire la locatia pentru trupe. Noi avem pregatite mai multe locatii pentru asta, dar fac parte din confidentialitatea pregatirilor din zona militara”, a mai spus Dincu.

Vasile Dincu a declarat sambata ca „Romania nu va intra in niciun razboi in acest moment”, dar a precizat ca tara „trebuie sa fie pregatita pentru consecintele unui posibil conflict de la granita Ucrainei”.

„Romania nu va intra in niciun razboi in acest moment. Romania trebuie sa fie pregatita doar pentru consecintele unui posibil conflict de la granita Ucrainei”, a afirmat Vasile Dincu, intr-o emisiune la Digi 24.

El a spus ca autoritatile nu se asteapta, in acest moment, la „un razboi cald”.

„Nu putem sa spunem cu siguranta daca va fi razboi acolo, in Ucraina, pentru ca ar fi foarte mari costurile pentru Rusia daca ar face acest lucru. NATO a anuntat prin vocea lui Stoltenberg (secretarul general al Aliantei Nord-Atlantice – n.r.) ca nu poate fi vorba de o interventie militara, pentru ca Ucraina nu este membru al Aliantei, deci nu poate fi vorba de un raspuns militar. Din perspectiva asta, noi, Romania, si NATO nu vor intra in razboi de tip militar. Sigur ca razboiul economic, razboiul de alte facturi, blocajul economic poate va exista daca va fi un conflict, dar in acest moment la un razboi cald, ca sa spunem asa, nu ne asteptam”, a subliniat ministrul roman al Apararii, citat de Agerpres.

Intrebat daca Romania se asteapta, in perioada urmatoare, la un val de refugiati ucraineni, Vasile Dincu a precizat ca autoritatile se pregatesc pentru acest lucru.

„Daca ne uitam la toate tipurile de conflict de tip militar, migratii masive din calea razboiului se pot produce si ne asteptam si noi la acest lucru, evident, chiar daca la prima vedere unii au senzatia ca noi nu ne pregatim pentru posibile efecte secundare ale unui razboi. Noi ne pregatim pentru asta. Suntem pregatiti, in acest moment, pentru o posibila asistenta pentru migranti din aceasta perioada. Este o datorie umanitara”, a afirmat ministrul Apararii Nationale.

Urmareste-ne si pe:
Ioana Hurdea

Share
Published by
Ioana Hurdea
Tags: vasile dincu

Recent Posts

Dan Voiculescu se da cu Firea. Sondaj la Antena 3, Piedone este trantit pe locul 2, de la 40% a fost adus la 28%

Antena 3 a prezentat, joi seara, un sondaj ARA din care rezulta ca Gabriela Firea…

O oră ago

Prea stridenta! Un tribunal german dispune inlaturarea unei statui colorate dintr-un cimitir

De trei ani, o disputa intre comunitate si parintii unui tanar decedat din orasul german…

4 ore ago

„Rezultat final bun”: 130 de balene au fost salvate dupa ce au esuat pe o plaja din Australia de Vest. Cel putin 28 au murit

O operatiune dramatica de salvare a vietii a peste 100 de balene-pilot esuate pe o…

4 ore ago

Carti care contin arsenic, izolate la Biblioteca Nationala a Frantei

Patru carti au fost izolate in Biblioteca Nationala a Frantei din cauza ingrijorarii ca ar…

4 ore ago

Condamnarea pentru viol a lui Harvey Weinstein a fost anulata de Curtea de Apel din New York

Condamnarea lui Harvey Weinstein din 2020 pentru agresiune sexuala si viol a fost anulata de…

4 ore ago