analize

Razboiul lui Putin destrama familii si in Rusia: „Mama mi-a spus ca sunt tradator si m-a blocat online”

Cand actorul rus Jean-Michel Scherbak a scris pe retelele de socializare ca ii este rusine ca tara sa a declansat un razboi impotriva Ucrainei, mama sa – sustinatoare de cursa lunga a presedintelui rus Vladimir Putin – l-a blocat online, relateaza Reuters, citata de Agerpres.

„Ea mi-a scris pe Facebook ca sunt un tradator si ca am ales”, a declarat pentru Reuters acest actor in varsta de 30 de ani, intre altele responsabil al relatiilor cu presa la o casa de filme.

El a refuzat sa spuna din ce tara europeana se exprima, dar a precizat ca se afla in afara Rusiei.

Aceasta ruptura intre mama si fiu este doar unul dintre numeroasele cazuri de certuri care despart familii si prieteni in Rusia de cand au inceput luptele in Ucraina la 24 februarie.

Ucraina si aliatii sai califica actiunile Rusiei drept invazie brutala, cu pretul mortii a sute de civili, distrugerii cartierelor rezidentiale si exodului a peste 2 milioane de ucraineni. Kievul acuza Moscova de crime de razboi.

Vladimir Putin afirma ca Rusia a lansat o operatiune speciala pentru a distruge capacitatile militare ale tarii vecine si a elimina ceea ce el considera a fi nationalisti periculosi la Kiev. Rusia neaga ca i-ar viza pe civili.

Cea mai mare parte a rusilor isi obtin informatiile despre Ucraina de la media pro-Kremlin, care prezinta o interpretare radical diferita de cea a mass-media internationale.

Institutul de stat pentru sondarea opiniei publice in Rusia VTsIOM a indicat ca rata de aprobare a lui Putin a crescut cu 6 puncte procentuale, ajungand la 70% in saptamana 21-27 februarie. Potrivit FOM, care efectueaza sondaje pentru Kremlin, cota de popularitate a presedintelui a crescut cu 7 puncte procentuale, ajungand la 71% in aceeasi perioada.

Dar mii de rusi au manifestat pentru a-si exprima opozitia fata de ostilitatile declansate de armata rusa in Ucraina. Potrivit grupului de monitorizare a manifestatiilor OVD-Info, politia a arestat peste 13.000 de persoane dupa 24 februarie.

Moscova a declarat OVD-Info „agent strain” in septembrie, masura care urmareste sa inabuse opozitia, sustin criticii la adresa Kremlinului.

Jean-Michel Scherbak, care distribuie materiale despre evenimentele din Ucraina pe retele de social media, a declarat ca nu este pentru prima oara cand mama sa incearca sa-i influenteze opiniile politice.

„Ea a incercat intotdeauna sa ma convinga, sa-si impuna viziunea ei pentru ca ea este mama, este inteligenta, iar eu sunt un prost”, ofteaza el.

In cursul discutiilor cu mama ei, Daria, de 25 de ani, care a refuzat sa-si dea numele de familie, spune ca evita subiectul sensibil al razboiului si alte probleme asupra carora ele „nu sunt intru totul de acord”.

„Am inteles ca ea este in cea mai proasta stare emotionala in acest moment si ca are nevoie de ajutor si de sprijin”, marturiseste tanara.

Ea incearca totusi sa propuna diferite puncte de vedere. Mama sa a fost socata, spune ea, de inregistrarile video cu manifestanti arestati de politisti. Daria se bucura de ceea ce ea numeste „micile ei victorii”.

Alex, un game tester in varsta de 28 de ani, care locuieste impreuna cu sotia sa la Gdansk, in Polonia, a declarat ca parintii lui, care se afla in Rusia, i-au cerut sa-si suprime de pe retelele de socializare materialele referitoare la razboiul in Ucraina, avertizandu-l ca aceasta ar putea fi periculos pentru el.

Parlamentul rus a adoptat la sfarsitul saptamanii trecute o lege care prevede o pedeapsa mergand pana la 15 ani de inchisoare pentru difuzarea de informatii „false” despre armata, intensificand astfel razboiul informational.

Parintii lui Alex ii telefoneaza in fiecare zi de la inceputul conflictului in Ucraina si fiecare convorbire se termina cu tipete intre el si mama sa.

Pentru a salva relatia cu parintii, Alex a incetat sa mai publice astfel de continuturi. Sotia sa insa a modificat parametrii de confidentialitate ai contului sau si a continuat sa distribuie articole despre conflictul in Ucraina.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Recent Posts

Firea, iar la Antena 3: „Si eu am fost olimpica la romana, dar nu m-am laudat cu asta”

Candidatul PSD la Primaria Capitalei, Gabriela Firea, a sustinut duminica seara, la Antena 3, ca…

8 ore ago

O unitate de veterani ucraineni, de peste 60 de ani, in lupta cu rusii. „Lupii Stepei” nu primesc nici munitie si nici salarii din partea armatei

Unitatea de artilerie mobila a lui Oleksandr Taran nu face parte din trupele armatei  ucrainene,…

8 ore ago

Paul de Romania, prins in Malta. El are de ispasit o pedeapsa de 3 ani si patru luni de inchisoare

In urma cooperarii politienesti dintre Politia Romana si Politia din Malta, potrivit unor surse judiciare,…

9 ore ago

Piedone il ia peste picior pe „prietenul” Ciolacu: „Salivezi ca pisica la sunca, vad c-ai mai albit in ultima luna! Stresat? Esti bine?”

Candidatul PUSL la Primaria Capitalei Cristian Popescu Piedone i-a transmis duminica lui Marcel Ciolacu ca…

7 ore ago

„Cancel culture“ – editia 1947-1948. Cum a fost distrusa Academia Romana si au fost „anulati“ Tudor Arghezi, Traian Vuia, Lucian Blaga si Radulescu-Motru

In numarul din 5 ianuarie 1947, ziarul „Scanteia“ incepea o brusca si furibunda campanie impotriva…

17 ore ago