Categories: externe

Revolutie in CIA. Agentii vor refuza sa aplice metode de TORTURA chiar daca presedintele SUA va ordona

Michael Hayden, fost director al NSA si CIA a declarat ca actualul candidat la presedintia SUA, Donald Trump, va avea o surpriza uriasa atunci cand Fortele Armate ale SUA vor refuza sa-i asculte ordinele, daca acestea se vor dovedi a fi ilegale.

Trump a vorbit, in mod specific, de reintroducerea metodei de tortura numita „waterboarding” (inec simulat), o metoda controversata de interogare, interzisa de Conventia de la Geneva.

Ostaticului i se pune o carpa pe gura dupa care i se toarna apa peste acel loc.Trump a spus ca va reintroduce aceasta metoda intr-o clipa, desi Obama renuntase la ea. Trump spune ca aceasta va fi folosita in lupta contra teroristilor.

„Inecul simulat” a fost interzis imediat ce Obama a preluat postul de presedinte al SUA in 2009, scrie Daily Mail.

Metoda a fost uzitata intens de americani in prime zile ale razboaielor din Irak si Afganistan. Tactica era folosita pentru a aduna cat mai multe informatii de la captivi.

Multi nu vedeau „simularea inecului” drept tortura. Republicanii au criticat aspru decizia lui Obama de a scoate in afara legii aceasta metoda, spunand ca presedintele a dovedit slabiciune in fata inamicilor, recunoscand totodata ca SUA a gresit cand a folosit „waterboarding”.

„Daca Trump va ordona asa ceva guvernului, atunci fortele armate trebuie sa refuze a indeplini acest ordin”, a mai spus Hayden. Tema despre tortura aplicata teroristilor in SUA a devenit populara in mass-media americana, dupa ce s-a aflat ca „waterboarding” era una dintre preferatele CIA.

La inceputul lui decembrie 2014, o comisie a Senatului a publicat peste 500 de pagini dintr-un raport al CIA datat 2001-2009, perioada in care presedinte a fost republicanul George W. Bush, in care se vorbea despre diverse metode neconventionale de a aduna informatii de la inamic. Programul CIA a fost declarat ineficient si cinic. Hayden a condus CIA intre 2006-2009 si stie bine despre ce vorbeste.

Trump a sustinut, de asemenea, ca ar ucide membrii familiilor teroristilor ISIS, in cadrul planului sau de a eradica aceasta grupare.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:
Anghel Liviu

Share
Published by
Anghel Liviu

Recent Posts

Vietuitoarele marine din largul coastelor braziliene, tot mai afectate din cauza cocainei deversate accidental in ocean

Pe langa poluantii deja cunoscuti, Golful Santos - un oras din statul Sao Paulo (Brazilia)…

3 minute ago

Presedintele Argentinei, Javier Milei, afirma ca nu vrea sa inchida universitatile publice, asa cum il acuza opozitia

Presedintele argentinian, Javier Milei, a dat asigurari duminica ca nu are intentia de a inchide…

18 minute ago

Zeci de mii de demonstranti au iesit in strada la Tbilisi, cerand retragerea proiectului de lege privind „influenta straina”, de inspiratie ruseasca – VIDEO

Aproximativ 20.000 de persoane au participat duminica la un "mars pentru Europa" in capitala Georgiei,…

33 de minute ago

Firea, iar la Antena 3: „Si eu am fost olimpica la romana, dar nu m-am laudat cu asta”

Candidatul PSD la Primaria Capitalei, Gabriela Firea, a sustinut duminica seara, la Antena 3, ca…

10 ore ago

O unitate de veterani ucraineni, de peste 60 de ani, in lupta cu rusii. „Lupii Stepei” nu primesc nici munitie si nici salarii din partea armatei

Unitatea de artilerie mobila a lui Oleksandr Taran nu face parte din trupele armatei  ucrainene,…

10 ore ago